Noile reglementari spun ca asistentele NHS vor trebui sa dispuna de diploma

Articol publicat in sectiunea Muncă pe data 23 noiembrie 2009

Exista peste 400.000 de asistente in sistemul NHS, aceasta fiind probabil cea mai larga comunitate a fortei de lucru din sanatate.

Oricine va dori de acum sa devina asistenta va trebui sa dispuna de o diploma, in urmatorii 4 ani, intr-una dintre cele mai puternice incercari ale NHS de a perfectiona nivelul de pregatire al propriilor angajati.

Guvernul a anuntat ca toate asistentele vor trebui sa fie pregatite la nivelul unei diplome, in incercarea de a imbunatati ingrijirea pe care o primesc pacientii. Modificarea, care va fi impusa din 2013, intentioneaza sa determine un nou statut al asistentelor si sa anuleze stigmatul de „slujnica doctorului”, stigmat  care exista in ceea ce priveste aceasta categorie de forta de lucru.

Criticii spun ca aceasta schimbare, care este subliniata si de Ann Keen, ministrul sanatatii, va crea o profesie elitista si va speria pe eventualii doritori de a o imbratisa, datorita perioadei indelungate de studii. Exista voci care sunt ingrijorate si de faptul ca asistentele vor deveni „prea calificate sa ingrijeasca”, acestea urmand sa ajunga la stadiul la care sa refuze indeplinirea unor activitati, cum ar fi spalarea si hranirea pacientilor sau ajutarea lor la toaleta.

Nivelul minim care se va cere unei asistente este acela al unei diplome care este obtinuta dupa 2-3 ani de studii de specialitate.

Conform noilor reglementari, candidatilor li se va cere o diploma de asistenta sau un alt echivalent de calificare internationala. Cursurile, care pot dura pana la 4 ani, vor fi la nivelul standardelor dezvoltate de Nursing and Midwifery Council (NMC: www.nmc-uk.org), organismul de reglementare profesionala in domeniu.

NMC a realizat deja un studiu referitor la necesitatile unei educatii pentru postura de asistenta, la cererea celor patru departamente de sanatate ale Marii Britanii. Modificarile au fost pe placul tuturor organismelor in domeniu.

Doamna Keen, o fosta asistenta, a declarat: „Impunand un nivel de cunostinte, ne asiguram ca asistentele vor dispune de cele mai mari sanse pentru a face fata cerintelor viitorului.” Ea a mai spus ca asistentele vor dispune de cunostintele necesare pentru a putea lua o decizie serioasa cand vine vorba de afectiunile clinice ale celor pe care-i ingrijesc. „Aceasta este directia corecta catre care trebuie sa mergem daca vrem sa ne realizam ambitiile de a pune la dispozitie servicii de calitate pentru cei care au nevoie de ele.”

Un purtator de cuvant al Departamentului de Sanatate (Department of Health) a declarat ca eventualele costuri care sa asigure o diploma pentru asistente nu vor fi mai mari decat cele necesare obtinerii diplomei necesare in acest moment.

Christine Beasley, consilier pe probleme de strategie ale asistentelor medicale si moaselor, a spus ca serviciul de asistente va deveni mai atractiv pentru mii de tineri care vor dori sa urmeze o educatie suplimentara.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!