„Nomazii români”, un nou „Bau-Bau” pentru britanici

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 28 octombrie 2013

Romii originari din România au ajuns să fie folosiţi pe post de „sperietoare” pentru cetăţenii Marii Britanii. Un investitor local din cartierul Merton Park (sud-vestul Londrei) i-a ameninţat pe localnici că va vinde „nomazilor români” toate aleile care trec prin spatele caselor acestora…

Aleile situate în vecinătatea locuinţelor a sute de rezidenţi din sud-vestul Londrei ar putea fi vândute „nomazilor români”, dacă proprietarii caselor nu vor fi de acord să plătească ei înşişi preţul acestora, informează publicaţia locală Your Local Guardian, în ediţia sa electronică din 17 octombrie. Ameninţarea a fost lansată de Paul Morrison, reprezentantul unei companii care în 2010 achiziţiona 27 de căi de acces în zona Merton Park, pentru suma de 60.000 de lire sterline.

 

„Nomazii români” din spatele casei…

O scrisoare semnată de un anume Paul Morrison şi adresată locuitorilor din Merton Park, cartier situat în districtul metropolitan londonez Merton şi în imediata vecinătate a cunoscutei zone Wimbledon, i-a speriat pe destinatari. Morrisson le spune oamenilor că este proprietarul aleii care trece prin spatele caselor lor şi le propune acestora să cumpere respectiva alee cu £30.000.  În caz contrar, aceasta va fi vândută unor „nomazi români”, pentru că proprietarul actual este „disperat” să scape de „poteca” în cauză.

Nomazii respectivi ar putea să perceapă locatarilor anumite taxe pentru eventuale lucrări de întreţinere sau chiar pot bloca accesul pe alee, mai avertizează Morrison în textul scrisorii. El îşi continuă ameninţările sugerând că noii proprietari ar putea permite altor „prieteni” de-ai lor, călători de asemenea, să folosească drumul. Iar preţul aleii va fi probabil mult mai mare în viitor, la următoarea ofertă de vânzare făcută de către nomazi proprietarilor caselor din Merton Park…

 

Scrisoare de ameninţare

„Este o ameninţare clară. Acesta este scopul referirilor la aşa-zişii «nomazi români». Practic, nici nu este atât de important că se aminteşte de români. Este evident că se încearcă obţinerea unui profit prin intimidare”, susţine Heather Abouzeid, care locuieşte în Merton Park de 25 de ani şi este unul dintre destinatarii scrisorii trimise de Paul Morrison. „Suntem de-a dreptul şocaţi de conţinutul scrisorii. Eu am muncit din greu pentru a deveni proprietarul acestei locuinţe şi, în cazul în care voi dori să vând casa, preţul va fi afectat de această dispută referitoare la aleea din spatele proprietăţii”, a mai spus femeia, citată în paginile ziarului Your Local Guardian. „Nu cred, însă, că cineva ne va putea pune să plătim pentru întreţinerea aleii. Sunt simple ameninţări, dar este oribil faptul că s-a recurs la această modalitate de constrângere. Autorul scrisorii porneşte de la prezumţia că nomazii veniţi din România sunt nişte huligani şi încearcă să ne sperie în acest fel”, a mai adăugat Heather Abouzeid.

 

Sfaturi de la aleşii locali

Scrisoarea ameninţătoare trimisă de companie către localnicii din cartierul Merton Park i-a alarmat pe membrii consiliului local ce reprezintă interesele locuitorilor din districtul metropolitan londonez Merton. Aleşii locali au intervenit asigurându-i pe proprietari că nimeni nu le va putea interzice vreodată accesul pe aleile din spatele propriilor lor case.

„Este important să se ştie că oricine ar fi proprietarul respectivelor alei, proprietarii caselor vor avea acces nelimitat la folosirea acestora. (…) Şi ne aşteptăm ca şi aceşti proprietari să respecte legile în vigoare. Ei nu au dreptul să obtureze folosirea aleilor în niciun fel”, a reacţionat Peter Southgate, consilier local ales de locuitorii din Merton Park.

Compania reprezentată de Paul Morrison ar câştiga aproape un milion de lire sterline dacă ar reuşi să vândă fiecare dintre cele 27 de alei deţinute în Merton Park cu câte 30.000 de lire sterline, observă autorii articolului apărut în Your Local Guardian.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!