Norica Nicolai: „Putem salva Moldova doar fără Transnistria”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 7 aprilie 2014

Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat că Rusia intenționează să ajungă cu granițele la Dunăre și că România are muniție doar pentru 8 ore de război. Potrivit Adevărul, europarlamentarul liberal a spus, în cadrul unei conferințe desfășurate la Suceava, că Republica Moldova poate fi salvată doar fără Transnistria și că soarta Ucrainei este să se destrame.

„La un atac asupra unui stat al Uniunii Europene nimeni nu poate reacționa. Sunt state care pot să-și folosească armatele timp de patru-cinci ore. Sunt state care pot rezista o lună, dar sunt foarte departe de frontiera estică”, a declarat Norica Nicolai, adăugând că țara noastră nu are muniție pentru mai mult de 8 ore de război.

De asemenea, europarlamentarul PNL a spus că nu există dubiu că Rusia își va lua fostele teritorii înapoi, la fel cum a făcut în cazul Crimeii.

„Marea problemă va fi ce se va întâmplă pe frontiera noastră. Probabil că după Crimeea urmează Transnistria. Dacă vrem să salvăm Moldova, trebuie să o salvăm fără Transnistria. Moldova nu poate face față, în acest moment, unui conflict direct cu Rusia. După destrămarea URSS, Rusia și-a creat o perdea de conflicte înghețate, pe care să-și permită să le dezghețe când dorește și când consideră că este puternică. Acum Rusia se simte puternică și își realizează vocația imperială. Marea problemă pentru România va fi atunci când Rusia va face primul pas spre gurile Dunării. Atunci există riscul să avem frontieră comună cu Rusia. Acest lucru cred că se va întâmpla”, a mai spus Norica Nicolai, prezentă la conferința organizației județene Suceava a femeilor liberale.

La sfârșitul lunii februarie, după căderea Guvernului de la Kiev și instalarea Opoziției la putere, Rusia a ocupat militar Crimeea, regiune autonomă ucraineană. Ulterior, parlamentul pro-rus din Crimeea a devansat referendumul privind statutul regiunii, care urma să aibă loc în luna mai. Populația majoritar rusofonă din Peninsulă a votat pentru alipirea Crimeii la Rusia, regiunea a făcut deja trecerea la sistemul rusesc, în pofida numeroaselor critici internaționale și a nerecunoașterii referendumului de către puterea de la Kiev. 

Vlad Filat: „Transnistria este parte a R. Moldova”

Întrebat, într-un interviu acordat Ziare.com, dacă la Chișinău există o soluție la criza transnistreană prin care Moldova să renunțe la acest teritoriu, fostul premier moldovean Vlad Filat a răspuns: „Nicidecum. Transnistria este parte a Republicii Moldova, parte a teritoriului suveran, urmează în urma negocierilor pe cale pașnică să avem o reglementare durabilă, în așa fel încât oamenii, locuitorii din stânga Nistrului, să aibă parte de instituții funcționale, economie funcțională și de asigurarea drepturilor, libertăților garantate de stat.

În ceea ce privește mijloacele pe care le are Moldova la îndemână pentru a împiedica ruperea Găgăuziei și aderarea sa la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazachstan, fostul premier a mărturisit că „a priori, Găgăuzia nu are cum să facă acest lucru, însă, totodată, avem aceste porniri secesioniste în regiune, cu sprijinul direct din extern, cu obiectiv de a destabiliza situația nu numai în autonomie, ci și în țară în întregime”. Filat a mărturisit că Moldova trebuie să continue nu numai dialogul, ci și acțiunile în așa fel încât „cetățenii din autonomie să nu fie atrași în aceste jocuri și să păstrăm stabilitatea în autonomie, dar și în țară. Avem instrumentarul necesar, urmează să avem și acțiuni bazate pe comunicare, în așa fel încât să menținem situația în normalitate”, a conchis Filat.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!