Normele bagajelor de mana in transportul aerian

Articol publicat in sectiunea Transport pe data 17 ianuarie 2010

In momentul de fata pe aeroporturile britanice exista reguli stricte de securitate referitoare la ceea ce se poate si ceea ce nu se poate transporta in bagajul de mana. Este deosebit de important sa va faceti bagajele avand aceste reguli in minte, pentru a evita intarzierile inutile la controlul de securitate executat la aeroport.

 

Marimea si tipul bagajelor de mana

Bagajul de mana este acela pe care-l veti lua cu dumneavoastra in avion, in timp ce bagajul de cala este cel pe care-l lasati la check-in.

Pentru bagajele de mana, departamentul de transport (Department for Transport) a stabilit dimensiunea maxima de securitate la 56cm x 45cm x 25cm, aceste dimensiuni incluzand roti, manere si buzunare externe. Cu toate acestea, unele companii aeriene va vor permite sa urcati la bord doar cu bagaje de dimensiuni mai mici, asa ca este bine sa verificati acest lucru inainte de a nu fi prea tarziu.

De asemenea, companiile aeriene pot avea reguli proprii si vizavi de numarul de bagaje pe care le puteti lua cu dumneavoastra in avion, asa ca nu este o idee rea sa verificati si acest lucru.

1.     Laptop-uri/Aparate electrice

Aveti voie sa luati cu dumneavoastra aparate electrice, asa cum sunt notebook-urile sau uscatoarele de par), dar ele vor trebui sa fie scoase din bagaj pentru a fi scanate separat.

2.     Echipament medical esential

Aveti voie sa luati la bord echipament medical, daca acesta este esential in calatoria dumneavoastra. Echipamentul va fi scanat separat si el trebuie insotit de documentatia aferenta necesitatii sale provenita din partea unui profesionist, cum ar fi medicul dumneavoastra.

3.     Alte lucruri

Ajutatoarele de mers si scaunele cu rotile sunt si ele permise la bordul avionului, dar vor trebui sa fie scanate separat la imbarcare.

4.     Elementele mai mari

Orice element mai mare de 56cm x 45cm x 25cm nu va fi permis la bordul aeronavei. Acesta va adopta automat statutul bagajelor de cala si va fi verificat conform standardelor respective, cu exceptia instrumentelor muzicale.

5.     Instrumentele muzicale

Daca aveti de gand sa plecati la drum cu un instrument muzical mare, este bine sa contactati compania aeriana inainte de rezervare, pentru a vedea ce aranjamente speciale puteti face, asa cum ar fi cumpararea unui loc suplimentar. Orice instrument muzical se va afla asupra dumneavoastra va trebui sa fie verificat separat.

 

Lichidele si bagajul de mana

Pe cat posibil, ar trebui sa impachetati lichidele in bagajul de cala, intrucat exista unele limitari pentru cazul in care doriti sa le luati in bagajul de mana.

Lichidele includ:

– toate bauturile, inclusiv apa, siropul sau supele;

– cosmeticele si accesoriile de toaleta, inclusiv creme, lotiuni, uleiuri, parfumuri, rimel sau ruj de buze;

– spray-uri, inclusiv spuma de ras, spray fixativ si deodorante;

– paste, inclusiv pasta de dinti;

– geluri, inclusiv gelul de par si cel de dus;

– solutia pentru lentilele de contact;

– orice alte solutii si articole de consistenta asemanatoare.

Daca aveti nevoie de anumite lichide in timpul zborului, aveti posibilitatea de a lua in avion in cantitati limitate, dupa cum urmeaza:

– recipientele trebuie sa fie de maximum 100 ml;

– recipientele trebuie sa fie transportate intr-o punga de plastic, alba, transparenta, nu mai mare de un litru si de 20cm x 20cm;

– recipientele trebuie sa fie asezate confortabil in geanta in asa fel incat sa poata fi sigilate;

– punga nu trebuie sa fie legata cu noduri in partea sa de sus;

– fiecare pasager poate transporta doar o singura astfel de punga;

– punga trebuie prezentata pentru examinare la punctul de securitate al aeroportului.

Recipientele mai mari de 100 ml, cu exceptia medicamentelor, nu vor fi permise prin punctul de securitate, chiar daca acestea nu sunt pline.

 1.     Brichete

Pasagerilor le este permis sa aiba o singura bricheta de persoana asupra lor. Brichetele sunt considerate a fi lichide, astfel ca trebuie puse intr-o punga de plastic si scanate separat. Pe parcursul zborului, va trebui sa tineti mereu bricheta asupra dumneavoastra.

Este foarte important sa nu:

– o puneti in bagajele de cala;

– o puneti la loc in bagajele de mana dupa ce a fost verificata.

 2.     Medicamente esentiale, inclusiv inhalatoare si lichide alimentare dietetice

Vi se va permite sa luati medicamente ce depasesc 100 ml in bagajele de mana, dar:

– trebuie sa aveti aprobarea prealabila a companiei aeriene si a aeroportului de plecare;

– trebuie sa detineti documentatia justificativa de la un medic specializat (fie o scrisoare de la medic, fie reteta pe baza carora au fost procurate).

Luati doar ce este strict necesar in bagajele dumneavoastra de mana. Proviziile suplimentare, ca si cutiile mai mari de medicamente pot merge fara probleme in bagajul de cala.

 3.     Alimentele si laptele pentru cei mici

Vi se va permite sa luati la bordul avionului lapte si alimente pentru cei mici, ca si apa sterilizata. Acestea includ:

– lapte de soia;

– apa sterilizata pentru copil (trebuie sa fie intr-o sticla speciala);

– lapte praf, de vaca sau matern;

– alimente pentru cei mici, de diferite consistente.

Vi se va permite sa aveti la dumneavoastra o limita suficienta pentru calatorie. In unele cazuri, limita poate depasi 100 ml. Adultii care transporta laptele sau mancarea pot fi rugati sa o verifice prin degustare.

 4.     Lichidele cumparate la aeroport

Puteti lua cu dumneavoastra orice lichide ati cumparat din duty-free, acestea trecand verificarile de securitate ale aeroportului printr-un proces separat de scanare. Acestea includ apa imbuteliata, vinurile si bauturile alcoolice, parfumurile si cosmeticele de orice fel.


Etichete: , , ,

Comentarii

O parere la “Normele bagajelor de mana in transportul aerian”

  1. viorel Spune:

    salut,plec în 3 zile în Belgia,pot să iau la mine fixativul,deodorantul şi parfumul? din care am înţeles să nu depăşească 100 mll..dar nu cred ca găseşti fixativ mai mic de 250 mll..mersi

Spune-ti si tu parerea!