Northampton: Chirii mai mici, joburi mai multe

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, UK la bani mărunţi pe data 26 ianuarie 2015

uk_people on street

Nu foarte departe de Londra, viaţa românilor pare una mai aşezată, mai liniştită şi mai uşoară. În Northampton, la aproximativ 80 de mile de capitala Angliei, chiria nu este chiar aşa de mare, locurile de muncă se găsesc mai uşor, iar românii sunt prieteni între ei.

Cel puţin, aşa ne povesteşte Florin, un conaţional care ne mărturiseşte sincer că a început să trăiască normal şi decent abia în momentul în care a lăsat în urmă haosul londonez. În Northampton a ajuns din disperare, dar şi din întâmplare, dar acum îi este bine. Românul de 40 de ani spune că acolo nu umblă câinii cu joburi în coadă, dar cu siguranţă se găseşte mai uşor un loc de muncă, iar oamenii sunt mai relaxaţi şi mai prietenoşi unii cu alţii.

 

„Nu are ce să îmi placă în Londra”

După un lung şir de experienţe triste, după zile de supărare şi nopţi nedormite, soarele a ieşit şi pe strada lui Florin. Un român de 40 de ani, dintr-un oraş din sudul țării, care a păşit în Marea Britanie încrezător că viața sa va căpăta un alt sens. Un prieten din copilărie ar fi trebuit să îl ajute, însă s-a făcut nevăzut încă din prima secundă în care Florin a aterizat pe un aeroport din nordul Londrei. Gustul străinătății l-a simțit încă de pe atunci… „Nu ştiam nici să ajung în centrul Londrei”, ne spune acesta. Şi totuşi, s-a descurcat şi a rămas în capitala britanică mai multe luni. Până în momentul în care a rămas şi fără locul de muncă, dar şi fără un acoperiş deasupra capului. S-a gândit atunci să renunțe şi să se întoarcă în România, dar şi-a amintit că mai are un zar de aruncat: numărul unei foste colege de şcoală al cărei frate se afla în Anglia. „Am sunat-o disperat, pentru că eram pe stradă, şi mi-a dat numărul fratelui ei, care locuia în Northampton.” Cu ultimii bani din buzunar şi-a cumpărat un bilet de tren şi a lăsat Londra în urmă. În Northampton, la 80 de mile de Londra, viața lui s-a schimbat.

„Nu are ce să îmi placă în Londra. Este haos peste tot. Lumea este rea. Northampton este diferit. Lumea este mult mai bună. Aici, românii sunt mai de treabă, mai maleabili. Se fac grătare, ne chemăm unii la alții, ne salutăm”, spune acesta.

 

Chirii mai mici, joburi mai multe

Încă din primele zile, Florin a văzut şi a simțit diferența dintre cele două oraşe. Este de părere că în Northampton, locurile de muncă se găsesc mai uşor, mai ales în rândul femeilor.

„Prețurile sunt relative bune, în mare parte la fel ca la Londra. Dar depinde şi de unde cumperi. Mă refer la mâncare, la necesități. Chiriile sunt mai mici. Pe o cameră dublă mare, eu plătesc 340 de lire cu tot cu facturi. Cu totul inclus. Aici poți lua în chirie o casă prin agenție, dar numai dacă ai contract de muncă, cu doar 600 de lire pe lună sau chiar cu 550. O casă cu două-trei dormitoare”, ne povesteşte românul.

————————————–

„Se găseşte relativ uşor de muncă. Bărbații muncesc în construcții în mare parte. Dacă te înscrii la agenții, atunci găseşti repede de muncă. Sunt multe situri şi în Northampton, dar şi în împrejurimi. Cei care au maşină personală pot lucra în alte localități din împrejur. Cu cât sunt mai multe mile până la job, cu atât e şi salariul mai mare. Plus că ți se plăteşte benzina. Îți primeşti banii pe benzină înapoi. Când te duci pe şantier, te întreabă de la câte mile vii şi îți calculează distanța. Unii muncesc în Birmingham, alții în Milton Keynes sau Coventry.”

Florin, 40 de ani, locuieşte în Northampton

————————————–

 

În timpul liber… grătarele sfârâie

În weekenduri sau în zilele libere, românii care locuiesc în Northampton fac ce ştiu mai bine. Încing grătarele şi îşi invită prietenii, ne povesteşte Florin.

„Mă simt bine aici. Este linişte pe străzi şi lumea e mai sociabilă. Mi-am făcut câțiva amici să le spun aşa, că prieteni adevărați nu îi pot numi. În mare parte, toți românii sunt aşa, toți vor să te păcălească. Dar mai sunt şi eu uns cu tot felul de alifii şi ştiu să mă descurc. În timpul liber, repar laptopuri, mai instalez windows-uri. Am fost pe la mulți români acasă, ne salutăm pe stradă. În weekend lumea iese în centru, merge la magazine, după care se fac grătare. Am câțiva vecini care locuiesc la câteva case de mine şi mereu îmi spun: «Hai, mă, la un grătar!»”

————————————–

„Nu prea am văzut ca femeile care locuiesc aici să lucreze în curățenie. Este fabrică de sandwich-uri, este depozit de produse care se vând cu 99 p. Ele au de muncă tot timpul anului. Aici găseşti uşor de muncă la fabrici, sunt foarte multe, este zonă industrială. De exemplu, agenția cu care lucrez eu are locuri de muncă şi în curățenie. Dar nu prea am văzut românce. Majoritatea lucrează pe la fabrici. De obicei, la săptămână câştigă 320 de lire. Plus că în fabrică mai are şi avantajul să lucreze noaptea, de la 12.00 la 8.00 dimineața. Şi le convine, că pe zi îşi mai pot face treaba.”

Florin

————————————–

 

Toată lumea, prietenă cu toată lumea

Departe de Londra nu te plictiseşti, ne spune Florin. „Sunt şi pe aici atracții turistice. Nu te plictiseşti. De exemplu, în Northampton, în nord, s-a născut prințesa Diana şi tot aici este îngropată. Ca să vizitezi locul unde este înmormântată, am înțeles că trebuie să plăteşti 50 de lire. În rest, sunt multe castele, parcuri, pub-uri. Eu am fost într-un weekend singur la pub şi până la urmă, m-am împrietenit cu nişte englezi, am dansat, am băut bere, ne-am simțit bine. M-am distrat cu englezi, cu nişte necunoscuți. Bineînțeles că a doua zi nici nu mă mai cunoşteau… dar nu asta contează. În rest, sunt foarte mulți tineri români pe aici”, este de părere românul de 40 de ani.

————————————–

Singurul lucru care îi displace în Northampton

 

„Ce am observat este că sunt foarte mulți români care iau case de la agenții şi apoi le închiriază la alții. La alți români, cu 400 de lire camera, şi aşa fac foarte mulți bani fără să facă nimic. Stau acasă şi primesc bani.”

Florin, 40 de ani, locuieşte în Northampton

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

32 pareri la “Northampton: Chirii mai mici, joburi mai multe”

 1. florin Spune:

  Salutare,sunt in cautarea unui loc de munca pentru prietena mea.Ma poate ajuta cineva cu cateva detalii despre o agentie 2 ce recruteaza femei ?.Ma puteti contacta la nr.07438057960.Multumesc

 2. Mihaela Spune:

  Am nevoie sa închiriez un flat sau o casa cu 2,3 camere .daca știe cineva ??multumesc

 3. marina Spune:

  NU MAI MINTI CA VIATA ESTE USOARA IN NORTAHPTON FLORIN POATE PTR TINE NICIODATA SA NU AI INCREDERE IN ROMINI CU CASE CA ISI IAU SI DAU IN CHIRI POATE AI DREPTATE DAR NU TOTI SINT SI ESCROCI CARE CER BANI PE LOCUL DE MUNCA SI PW NINO AI ROMINUL SA FURE SI SA MINTA RUSINE SA LE FIE LA TOTI CARE PROFITA DUPA ALȚI

 4. TUDOR Spune:

  CUM POT SA GASESC UN LOC DE MUNCA IN CONSTRUCTIE

 5. TUDOR Spune:

  CAUT DE LUCRU

 6. virgil Spune:

  sal. sotia ajunge in northampton in iulie, apoi in aug vin si eu cu baietelul(5,7ani). imi fac grija de adaptabilitatea lui. sfaturi, va rog!

 7. CLAUDIA Spune:

  Acolo in Northampton sunt fabrici de confectii ? ma poate ajuta si pe mine cineva cu detalii . adrese sau orice alta sursa sa pot lua legatura cu fabrica? Va multumesc !

 8. marta juhos Spune:

  Caut o camera singl pt odoamna in nordhamton tel+447405168090

 9. marta juhos Spune:

  Salut poatea ma ajutati si pe mine cu o camera+447405168090

 10. Marius Spune:

  caut casa doua camere plus living familie serioasă .Cautam urgent dacă ne puteți ajuta va rog sunați la 07424084915

 11. marian Spune:

  salut,caut camera in northampton,are cineva de inchiriat ,poate fi dubla sau single .

 12. marian Spune:

  si eventual o agentie de joburi ,un telefon va rog ?
  Caut job in constructii ,depozite etc .
  Multumesc

 13. Lili Dinu Spune:

  Buna ziua,
  Sunt in cautare de job in curatenie,fabrica.Stiu la nivel incepator limba engleza.Am acte.Daca se poate,sa ma ajuta-ti cu adrese de agentii unde pot aplica.
  Multumiri

 14. daniel Spune:

  Salutare. M ar interesa o cazare in zona Northampto, Crick sau imprejurimi.

 15. dana ciocirlan Spune:

  avem si noi nevoie urgent de o camera sau eventual casa daca ne poate ajuta cineva.puteti suna la nr de tel0447831496243

 16. Andrei Spune:

  As vrea sa stiu daca gasesti locuri de munca si o camera de inchiriat,in momentul in carea jungi sau trebuie sa mai astepti.Cum trebuie sa procedez??//Multumesc.

 17. costel Spune:

  buna ziua ,caut un job ca sofer,mecanic auto,permis de uk acte cont bancar in regula,,,,nu prea stiu engleza rog seriozitate 07490208765

 18. alex101 Spune:

  Caut chirie zona northampton.separat.minim o camera+baie+bucatarie.33 ani, sofer tir. 07404811436. Fac cinste.multumesc.

 19. florin Spune:

  in northampton este mafia caselor de inchiriat

 20. alina Spune:

  Inchiriez camera pentru 5 baieti in londra chiria este de 60 de lire pe sapt/pers facturi incluse pentru mai multe detalii sunati la tel 07469422999

 21. alexandra Spune:
 22. alexandra Spune:

  Cum as putea lua legatura cu o pers pentru fabrica de shandwiciuri?

 23. oana Spune:

  Sunt in cautarea unui loc de munca pentru femei in northampton si in cautarea unui GP va rog contactatima daca stiti ceva numarul de telefon07900566294

 24. ciprian Spune:

  Posesor permis de conducere cat b, c , cu atestate marfa si ADR , caut loc de munca . Tel:07553 108494
  Cu Stima

 25. Elena Spune:

  Eu si sotul meu avem nevoie de munca si de o camera dubla in northmanton

 26. Elena Spune:

  Vas ruga contactatima la tf 7438027961

 27. SISU Spune:

  Cum doamne iarta.ma se spune ca e nevoie masiv de mina de lucru ca am batut drumul o luna de zile (veniti saptamina viitoare si tot asa )si azi sa spuna d.na Paraschiva(single resurcement) sau cum o cheama ca nu mai e nevoie…. de muncitori…pe ce criterii se fac aceste angajari ca totusi alte persoane intrau si la iesire spuneau ca de sapt viitoare incep munca ….sa fie pe baza de sfinta spagutza sau vre.un aranjament cu alte agentii fantoma din romania unde percep comisioane ???nu mai inteleg nimica!pai sa spuna naibii cat face si venim pregatiti …..

 28. ana alina Spune:

  asculta mai desteptule daca alti isi iau camere prin agenti nu au cum sa inchirieze la alti deoarece cei de la agentie vin in control marele destept ce esti tu de ce nu it ei sa faci bani cum zici de alti inti vb de tine si apoi de alti toti care veniti nu stiti mai nimic si dati numai miciuni si nu spuneti adevarul northaptonul e plin de tigani care nu fac nimic de cit fura si de moldoveni un uras de cacat

 29. monika Spune:

  Casatorita,openmind,ofer masaj suna ma 07490648126

 30. Victoria Spune:

  Buna ziua!o camera pentru un cuplu ? Doresc sa vin sa incep munca ..2saptamani ..as avea undr sta pana iau ceva banuti dupa care doresc sa inchiriez o camera dublaa stie cineva ? Si eventual daca se poate sa dau depozitul la primirea salarului. multumesc mult ..daca ma poate ajuta cineva 0763508600

 31. Dan Spune:

  Salut caut sa inchiriez o casa sau flat stie cineva multumesc 07478505482

 32. Adryan Spune:

  Am si eu nevoie de un job urgent daca poate sa ma ajute cineva va multumesc nr 0725649413

Spune-ti si tu parerea!