Northampton: Job-uri multe, viață lipsită de griji

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă pe data 1 martie 2016

uk_muncitori fabrica de sandwich-uri

„Numai cine nu vrea să muncească nu își găsește un loc de muncă în Northampton” ne spune scurt, sincer și cuprinzător unul dintre românii care au dat traiul londonez pe viața în orășelele mai mici ale Angliei. Daniel este numele său și de câțiva ani de zile și-a găsit liniștea, stabilitatea dar și forța de a construi planuri de viitor în Northampton.

A ajuns acolo și din întâmplare dar și din noroc, dezamăgit de capitala Marii Britanii. Fără nimic, fără să cunoască pe nimeni și fără să știe că acolo își va putea face un rost în viață. Și șansa a fost de partea sa. Acum, ne povestește, din perspectiva sa, cum este viața, cum trăiesc românii și cât de ușor își găsesc aceștia un loc de muncă… nu foarte departe de Londra.

De subliniat este că fabrica de sandwich-uri din Northampton va începe recrutările cât curând, ne spune românul. O nouă hală a fost recent construită și, din spusele acestuia, vor avea nevoie de sute de persoane.

 

UPDATE: Ca răspuns la solicitările dumneavoastră, am realizat un REPORTAJ UK amplu cu privire la oportunităţile de muncă din Northampton. Click AICI.

 

Job-uri la depozite și fabrici

Stabilit de câțiva ani în Northampton, orașul unde zilele nu par atât de zbuciumate și grăbite, unde lumea pare mai relaxată și mai dornică să se bucure de micile placeri ale vieții, Daniel ne povestește că acolo numai cine nu vrea să muncească… nu muncește! Job-uri se găsesc mai la tot pasul, mai ales că în zonă sunt foarte multe depozite și fabrici.

„Numai dacă există cineva căruia, de exemplu i se oferă un job de noapte și spune că el nu poate sta treaz și că vrea să doarmă noaptea sau care nu se poate trezi la ora 6 dimineața pentru a fi la 7 la muncă, atunci poate să se plângă că nu și-a găsit un loc de muncă în Northampton. Pentru că locuri de muncă sunt.

Eu doar ce am ajutat un cuplu de români, i-am adus din țară de curând și i-am ajutat să își găsească ceva de lucru. De exemplu, el s-a înscris la o agenție de câteva zile și cei de acolo i-au spus să fie pregătit să înceapă munca cât de curând la o fabrică de reciclare. Banii nu sunt cine știe ce, în jur de 7-8 lire pe oră, dar eu sunt de părere că nu contează cât ești plătit pe oră, ci câte ore muncești. Cu puțin noroc, dar și cu multă muncă poate ajunge la 500-600 de lire pe săptămână. Iar ea lucrează la un depozit de haine. Muncește 12 ore pe noapte dar nu este ceva continuu, pentru că de fapt și de drept, din câte am înțeles eu, nu se muncește non-stop, ci oamenii își pot termina treaba în câteva ore, apoi mai strâng pe acolo câte una alta. Turele sunt cam așa: patru nopți muncești, următoarele patru te odihnești. Însă ceea ce este bine e că ei te pot chema la serviciu în cazul în care au nevoie de personal și în aceste zile libere. Adică, poți munci chiar și șase nopți, ceea ce este foarte bine. Și așa te bucuri de bani buni la sfârșit de săptămână.

Părerea mea este că perioada cea mai grea pentru românii care ajung aici direct din țară este cea de așteptare a actelor. Depinde de fiecare în ce domeniu: de exemplu, National Insurance Number vine cam într-o săptămână, e mai complicat cu CSCS Card sau cu alte carduri…” ne povestește Daniel despre începutul a doi tineri români ajunși recent pe pământ britanic.

 

Fabrica de sandwich-uri, în căutare de personal

Noutatea este că, de curând, o nouă hală ce aparține fabricii de sandwich-uri din Northampton a fost recent construită. Românul ne povestește că ar fi nevoie de câteva mii de persoane.

—————————————

„În prezent, există hala A și hala B unde lucrează mii de oameni, vreo 2.000 numai într-una, iar acum au terminat de construit hala C, a treia. Am auzit că încep să angajeze de pe 15 martie, și cu siguranță vor avea nevoie din nou de mulți oameni. Iată, din nou, cum se ivesc job-uri pentru cei care se află în căutare. Singurul lucru negativ la acest job este că trebuie să stai în picioare pe toată durata programului. Nu este o muncă grea, dar măcar de început este bună… Acolo sandwich-urile merg pe bandă și o persoană pune salamul, alta pune salata, alta pune cașcavalul și tot așa. Tot undeva la 7-8 lire pe oră este salariul, dar când lucrezi ore multe, poți ajunge la sfârșit de săptămână la o sumă bună.”

Daniel, stabilit de câțiva ani în Northampton

—————————————

 

Se caută și șoferi!

Și lista job-urilor nu se oprește la depozitele și fabricile din Northampton. Românul ne povestește că și șoferii sunt la mare căutare de către companiile și agențiile care se ocupă de livrări.

 „Am tot văzut anunțuri peste tot dar am și auzit multe lume întrebând dacă aș ști vreun șofer care are nevoie de un job. Sunt o grămadă de agenții care angajează acum șoferi de tir, dar am văzut că sunt și companii din acestea de Delivery care au mare nevoie. Cred că dacă 500 de șoferi ar veni mâine, toți și-ar găsi de muncă. Nu prea am văzut ca femeile care locuiesc aici să lucreze în curățenie. Aici găseşti uşor de muncă la fabrici, sunt foarte multe, este zonă industrială. De exemplu, agenția cu care lucrez eu are locuri de muncă şi în curățenie. Dar nu prea am văzut românce. Majoritatea lucrează pe la fabrici. De obicei, la săptămână câştigă 320 de lire. Plus că în fabrică mai are şi avantajul să lucreze noaptea, de la 12.00 la 8.00 dimineața. Şi le convine, că pe zi îşi mai pot face treaba”, ne povestește românul.

 

trimiteri-sus-4

NORTHAMPTON, OPORTUNITĂȚI DE MUNCĂ

Northampton: Chirii mai mici, joburi mai multe

Românii proprietari se bucură de creșterea prețului la locuințe

Oraşe-satelit ale Londrei, mai ieftine

trimiteri-jos-4

 

Mâncarea și chiriile

Când vine vorba de cheltuieli, românul spune că față de Londra unde a locuit câteva luni, diferența se vede clar. Mai ales când vine vorba despre chirii și despre facturi.

„Prețurile sunt relative bune, în mare parte la fel ca la Londra. Dar depinde şi de unde cumperi. Mă refer la mâncare, la necesități. Chiriile sunt mai mici. Pe o cameră dublă mare, eu plătesc 340 de lire cu tot cu facturi. Cu totul inclus. Aici poți lua în chirie o casă prin agenție, dar numai dacă ai contract de muncă, cu doar 600 de lire pe lună sau chiar cu 550. O casă cu două-trei dormitoare”, ne povesteşte românul.

—————————————

„Mulți români lucrează la depozitul ’99 pence’ din Northampton care este de fapt și singurul depozit ’99 pence’ din Anglia. Acolo mereu sunt job-uri disponibile. Nu sunt salarii mari, în jur de 300 de lire pe săptămână, dar eu aici nu am auzit pe nimeni să se plângă că nu are bani sau că nu are loc de muncă. Lumea iese aici mereu în oraș și mă refer la români. Merg la cumpărături, ies prin magazine… nimeni nu spune că nu are. Oamenii nu trăiesc aici de pe o zi pe alta. Eu, de exemplu lucrez ca și banksman și ajung la 600 de lire pe săptămână. Din ce am auzit, meseria aceasta este mai prost plătită în Londra…”

Daniel

—————————————

 

Grătare în timpul liber

În weekenduri sau în zilele libere, românii care locuiesc în Northampton fac ce ştiu mai bine. Încing grătarele şi îşi invită prietenii, ne povesteşte  românul.

„Mă simt bine aici. Este linişte pe străzi şi lumea e mai sociabilă. Mi-am făcut câțiva amici să le spun aşa, că prieteni adevărați nu îi pot numi. În mare parte, toți românii sunt aşa, toți vor să te păcălească. Dar mai sunt şi eu uns cu tot felul de alifii şi ştiu să mă descurc. În timpul liber, repar laptop-uri, mai instalez Windows-uri. Am fost pe la mulți români acasă, ne salutăm pe stradă. În weekend, lumea iese în centru, merge la magazine, după care se fac grătare. Am câțiva vecini care locuiesc la câteva case de mine şi mereu îmi spun: «Hai, mă, la un grătar!»”.

 

Prieteniile se leagă mai ușor

Departe de Londra nu te plictiseşti, ne spune românul. „Sunt şi pe aici atracții turistice. Nu te plictiseşti. De exemplu, în Northampton, în nord, s-a născut prințesa Diana şi tot aici este îngropată. Ca să vizitezi locul unde este înmormântată, am înțeles că trebuie să plăteşti 50 de lire. În rest, sunt multe castele, parcuri, pub-uri. Eu am fost într-un weekend singur la pub şi, până la urmă, m-am împrietenit cu nişte englezi, am dansat, am băut bere, ne-am simțit bine. M-am distrat cu englezi, cu nişte necunoscuți. Bineînțeles că a doua zi nici nu mă mai cunoşteau… dar nu asta contează”, este de părere românul.

—————————————

Se găseşte relativ uşor de muncă și în construcții. Bărbații muncesc în construcții în mare parte. Dacă te înscrii la agenții, atunci găseşti repede de muncă. Sunt multe situri şi în Northampton, dar şi în împrejurimi. Cei care au maşină personală pot lucra în localitățile din împrejur. Cu cât sunt mai multe mile până la job, cu atât e şi salariul mai mare. Plus că ți se plăteşte benzina. Îți primeşti banii pe benzină înapoi. Când te duci pe şantier, te întreabă de la câte mile vii şi îți calculează distanța. Unii muncesc în Birmingham, alții în Milton Keynes sau Coventry.”

Daniel

—————————————

 

UPDATE: Ca răspuns la solicitările dumneavoastră, am realizat un REPORTAJ UK amplu cu privire la oportunităţile de muncă din Northampton. Click AICI.

 

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

75 pareri la “Northampton: Job-uri multe, viață lipsită de griji”

 1. Olga Spune:

  Lasati un numar de contact de la aceasta fabrica.

 2. Doru Ciocanu Spune:

  Caut orice de lucru in Northampton

 3. Doru Ciocanu Spune:

  Cine stie un loc de munca in Northampton, va rog sa-mi scrieti la adresa „doru373@gmail.com”

 4. ana Spune:

  Salut as vrea sa stiu se iau persoane numai cu pasaport european sau si cetateni ai republicii Moldova la fel,va multumesc

 5. narcis Spune:

  Salut aș vrea să știu mai șanț locuri disponibile aș fi f interesat.țel.07466847962 multumesc

 6. Buna seara suntem un cuplu sot si sotie si am vrea sa lucram si noi in strainatate daca puteti sa ne ajutati si pe noi .Va multumim Spune:

  Romania Magurele Ilfov tel.0763152555

 7. buna seara mar interesa locu de munca.... Spune:

  Daca e ceva sigur.pot veni. Am permis de condus.cat b..si sunt interesat si responsabil de locu de munca..care.va

 8. Caval Eugenia Spune:

  Bună seara,am 55 ani şi aş vrea să ştiu dacă pot găsi un loc de muncă într o fabrică,menţionez că înţeleg lb ,dar cu conversatul mai greu,dar mă descurc. Nr meu este 0723673102

 9. George Spune:

  Suntem un cuplu, George si Elena, in varsta de 52 si respectiv 30 ani. Dorim ca prin aceasta scrisoare de intentie sa sintetizam doua aspecte importante; avem doi copii, George o fata de 16 ani si Elena un baiat de 12 ani. Suntem doi oameni care am lucrat impreuna si ne-am ajutat unul pe celalat de foarte multi ani, iar din August 2015 am ramas fara joburi amandoi, deoarece firma la care lucram a intrat in insolventa.
  De anul trecut cautam un job in majoritatea tarilor din UE. dar din pacate nivelul nostru de limba Engleza este unul A1 si A2, din restul limbilor de circulatie internationala stim doar cuvinte putine ce nu pot face fata unei cereri pe pietele muncii din Germania, Franta, etc. Stim cat de important este pentru a-ti gasii un job, sa cunosti limba respectivului stat macar la un nivel conversational, dar in tot acest timp de cand am ramas fara joburi, invatam limba Engleza dupa internet, CD-uri, ghiduri de conversatie, dupa emisiuni TV care nu sunt traduse, etc. Incercam sa invatam cat se poate de mult, pentru-ca acest fapt intru-un final ne va ajuta. Ceea ce dorim sa sintetizam asa cum v-am spus este situatia noastra „deosebit de speciala financiar” asta din cauza ca nu mai reusim sa ne platim ratele la banci, unde avem si casa ipotecata, pana si facturile lunare si traiul de zi cu zi a devenit foarte apasator pentru noi. In tara noastra a devenit foarte greu sa-ti gasesti un job, iar acest fapt duce la migrarea multor oameni pentru un trai mai bun. Noi am ajuns de ne-am vandut bunurile personale numai sa achitam cate ceva la banci si sa avem strictul necesar pentru copii. Nu dorim decat un job legal cu contract de munca pe perioada lunga, nu plecam pentru cateva luni si gata!! noi vrem sa gasim un job in azile, fabrici, depozite, orice munci necalificate, in orice domeniu, unde prin felul nostru personal de a ne implica, de a empatiza putem aspira la calificari si de ce nu la promovari. Noi suntem propria noastra garantie, noi suntem dovada practica a seriozitatii a dragostei si respectului fata de oameni, indiferent de rasa, religie, varsta sau probleme de sanatate. De toate aceste lucruri depind, viitorul casei noastre, a copiilor nostrii pentru a duce o viata la limita decentei. Stim ca pentru toate aceste lucruri, in orice munca vom presta, este nevoie de respect si pasiune, chiar daca orice inceput poate fi mai mult sau mai putin dificil. Pentru noi nu exista „nu pot, nu vreu!!” exista copii nostrii, exista problemele noastre reale de zi cu zi, iar pentru acest fapt avem datoria sacra de a ne lupta pana la capat sperand ca intru-un final sa si reusim, bineinteles ca nu putem sa ne redresam fara ajutorul Dumneavoastra a oamenilor de bine, cei care ve-ti dorii sa investiti in noi, oferindu-ne un job. In vietile noastre am lucrat in multe domenii, agricultura, comert, administrare, electromecanic, George poseda carnet de conducere categoria B de peste 20 de ani, nu a contat niciodata daca am pierdut un job bun si ne-am gasit un job mai putin bun, ne referim cel putin din punct de vedere financiar. Si din acel job mai putin atragator daca esti corect, daca te lupti cu dragoste si daruire, nu exista nereusita!! Nu cerem decat sa ne dati o sansa sa lucram, sa aratam in practica ceea ce va scriiem aici, sa lucram cu acte in regula, pentru ca stim cu totii ca piata nu duce lipsa nici de o parte nici de cealalta de oameni mai putin seriosi! Va rugam in incheiere cu mult respect si consideratie „dati-ne si noua o sansa, o speranta copiilor nostrii, si nu va vom dezamagii!”. Va multumim tuturor pentru timpul acordat acestei scrisori de intentie, iar noi de aici din Romania nu putem decat sa speram. Contact email;ogeany@ymail.com
  Cu respect,George si Elena.

 10. Petruta Alexandru Spune:

  Bună ziua mar interesa sa lucrez am toate actele locuiesc în Wembley nr meu de tf este 07405212893 va multumesc

 11. Rodica Spune:

  Am băiatul în Anglia si nu își găsește de munca,am aflat de fabrica de sandwich din Northampton,mă poate ajuta cineva? Va mulțumesc!!

 12. Cristian Spune:

  Buna ziua am nevoie urgenta de munca ori ce daca ma poate ajutava cineva multumesc 07467601132

 13. Ana Spune:

  Buna ziua ma intereseaza lucrul am toate actele va rog contactatima la adresa de email

 14. Dumbraveanu Danu Spune:

  Buna,
  daca cineva cunoaste un job rog sa-mi scrie cineva la email, am cetatenie Romana.
  Va multumesc.

 15. Dumbraveanu Danu Spune:
 16. Rodica Spune:

  Companie în ascensiune recrutează personal calificat/necalificat pentru posturile vacante Care Assistant. Se asigură training. Persoanele interesate pot trimite CV, fotografie recentă și scrisoare de intenție la adresa de email rodicabalcan@yahoo.com
  Cerințe obligatorii: permis auto și cunoașterea limbii engleze la nivel de conversație. Pot aplica și persoane interesate din România.
  Compania își rezervă dreptul de a selecționa candidații ce vor fi contactați.

 17. Dinica Marius Spune:
 18. Dinica Marius Spune:

  Anglia suntem cuplu telefon 07424363042

 19. Rafaelo Spune:

  As avea nevoie de un loc de munca in fabrica de sandwichuri cum pot sa contactez

 20. Tudor Spune:
 21. Tudor Spune:
 22. Alexandru pleasa Spune:
 23. Alexandru pleasa Spune:

  Ma intereseaza si pe mine sa muncesc aici

 24. Mihai Spune:

  As dori si eu in loc de munca in acest oras. 19/11/2019 tel de contact 0746602021

 25. Ion Spune:

  Doresc si eu in acest oras un loc de munca ca sofer pe tir am toate actele rominesti.nino. card bancar. Si
  experienta pe europa.

Spune-ti si tu parerea!