Nou acord de guvernare pentru proeuropenii din R. Moldova

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 17 iulie 2015

Grupurile de lucru ale Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), Partidului Democrat (PDM) și Partidului Liberal (PL) s-au întâlnit marți după-amiază la sediul liberal-democraților, pentru a începe procesul de elaborare a unui acord de guvernare. Surse din cadrul celor trei formațiuni proeuropene au afirmat că urmează ca fiecare grup să discute în cadrul partidelor despre prioritățile pe care le au în procesul de elaborare a acordului de guvernare, relatează Unimedia.info.

Reprezentantul PLDM Vadim Pistrinciuc a declarat că reprezentanții grupurilor de experți vor interacționa zilnic, adăugând că cea mai mare muncă va fi depusă pentru elaborarea programului de guvernare și a acordului noii coaliții. Democratul Sergiu Sîrbu a declarat presei că la baza noului acord va sta acordul și programul existent între PLDM și PD.

„Astăzi a fost o ședință mai mult organizatorică, propuneri concrete nu au fost făcute. Ne-am propus anumite termene, am desemnat responsabili pentru a colecta propunerile și ne-am propus să fim cât mai operativi posibil”, a subliniat Sergiu Sîrbu. Vicepreședintele PL, Corina Fusu, a menționat că la baza negocierilor vor fi mai multe documente, printre care Acordul de Asociere cu UE și recomandările venite din partea partenerilor externi.

Întâlnirea de marți a avut loc după negocierile de duminică și luni între liderii celor trei formațiuni, Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) și Mihai Ghimpu (PL). Liderul PLDM, Vlad Filat, a reiterat faptul că până la sfârșitul lunii, Republica Moldova va avea un nou guvern.

„Discuțiile au fost bune. Am convenit că, începând cu ziua de mâine, grupurile de experți vor începe să lucreze asupra acordului de constituire a alianței și a programului de guvernare. În rest au fost discuții care vizează modul de guvernare. Mâine vom intra în acțiune directă la nivel de formalizare a înțelegerilor pe care le-am avut până în prezent”, a declarat Filat.

Liderii PDM și PL spun că prin implicarea negociatorilor se va economisi timp, iar noul guvern va fi investit în termenii stabiliți. „În modul în care se va munci în paralel, vom economisi și timpul, vom fi mai eficienți, și pe această cale vom asigura mai bine acei termeni pe care ni i-am propus, ca până la sfârșitul lunii iulie nu doar să fie încheiate aceste negocieri, nu doar să fie semnat acordul politic de formare a alianței, dar și să fie investit guvernul”, a precizat Marian Lupu.

Guvernul moldovean, susținut în Parlament de comuniști, este condus interimar de Natalia Gherman, după ce premierul Chiril Gaburici și-a anunțat demisia la 12 iunie, pe fondul unei anchete privind presupusa falsificare a unei diplome de studii.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!