Nou atac la Codul Penal

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 8 mai 2015

Ludovic Orban_codul muncii

Mai mulți deputați ai PSD au inițiat un proiect de modificare a Codului de Procedură Penală și a Codului Penal, care prevede că măsurile preventive pot fi dispuse doar dacă există „probe concrete din care rezultă dincolo de orice îndoială că persoana a făcut infracțiunea”. DNA a transmis că adoptarea unei astfel de propuneri ar diminua eficiența sa și ar afecta în mod sever statutul procurorilor.

Un număr de nouă deputați PSD – Gheorghe Bogdan, Marian Ghiveciu, Marius Manolache, Adrian Mocanu, Ciprian Nica, Florin Pâslaru, Cătălin Rădulescu, Rodin Traicu, Eugen Uricec – și unul de la minorități, Nicolae Păun, au depus acest proiect, care se află la Senat, scrie Mediafax. Între timp, deputatul Ciprian Nica a anunțat că își retrage semnătura de pe acest proiect.

Proiectul prevede că măsurile preventive pot fi dispuse „dacă există probe concrete din care rezultă dincolo de orice îndoială că o persoană a săvârșit o infracțiune și dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată, ori al prevenirii săvârșirii unei alte infracțiuni”.

Procurorul nu poate decide aplicarea unei măsuri preventive sau cu privire la propunerea de arestare preventivă a suspectului ori inculpatului, în funcție de denunțul făcut de acesta împotriva altor persoane care au săvârșit fapte ce nu au legătură cu obiectul cauzei sau al cererii prin care se solicită arestarea preventivă.

La luarea hotărârii asupra cererii prin care se propune arestarea preventivă a inculpatului, „judecătorul de drepturi și libertăți nu se va putea pronunța în sensul luării unei decizii în funcție de denunțul făcut de inculpat împotriva altor persoane care au săvârșit fapte ce nu au legătură cu obiectul cererii”.

 

Închisoare, dacă „nu există probe concrete”

Reținerea sau arestarea ori aplicarea unei măsuri preventive neprivativă de libertate a unei persoane, „știind că nu există probe concrete din care să rezulte dincolo de orice îndoială că acesta a săvârșit o infracțiune”, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică.

Adoptarea unei propuneri legislative de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală ar diminua eficiența Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și ar afecta în mod sever statutul procurorilor, potrivit unui punct de vedere transmis de DNA.

„Modificarea cadrului legislativ în regim de urgență și în lipsa unor analize obiective care să ateste o nevoie socială imperioasă este nejustificată, având în vedere că noile coduri au fost adoptate recent de Parlamentul României, în urma unor dezbateri îndelungate, care au implicat toate părțile interesate. De altfel, inițiatorii fac trimitere în expunerea de motive la apariția unor evenimente care necesită schimbarea politicii penale, fără, însă, ca acestea să fie indicate”, arată DNA, potrivit Mediafax.

 

Opoziția acuză

Liderul deputaților liberali Ludovic Orban a declarat că proiectul de lege de modificare a Codului de Procedură Penală prin care s-ar îngreuna activitatea procurorilor reprezintă „o nouă «marți neagră»” prin care „colegii domnului Ponta vor sa înceteze lupta anticorupție”.

„Această nouă tentativă conține niște prevederi care arată că, de fapt, colegii domnului Ponta vor să înceteze lupta anticorupție în România, vor să intimideze magistrații, procurorii și ofițerii de poliție judiciară prin niște prevederi care, după părerea mea, sunt extrem de grave”, a declarat Orban, potrivit Hotnews.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!