Nou-nascutii abandonati, adoptati mai uşor

Articol publicat in sectiunea Social pe data 14 decembrie 2009

Bebeluşii abandonaţi ar putea ajunge mai uşor în sânul unei noi familii

 Oficiul Român de Adopţii (ORA) propune ca nou-născuţii lăsaţi în maternităţi să fie declaraţi adoptabili la cel mult 30 de zile după ce primesc certificatul de naştere. Dacă părinţii copiilor care ajung în orfelinate nu sunt de găsit, micuţii vor fi declaraţi adoptabili la cel mult un an şi două luni de la instituţionalizare, relatează Gardianul. Conducerea ORA este extrem de încrezătoare în acest proiect şi speră ca noua lege să intre în vigoare din primul semestru al anului următor.

Potrivit Oficiului Român pentru Adopţii, în România sunt peste 4.000 de copii orfani şi doar 800 dintre ei sunt declaraţi adoptabili. În acelaşi timp, de două ori mai mulţi români îşi doresc să înfieze copii. Modificările legislative sunt supuse dezbaterilor publice, de săptămâna trecută, pe site-ul Oficiului, unde va fi postat timp de trei luni.

Reprezentanţii ORA susţin că au decis să iniţieze acest proiect datorită numeroaselor cazuri de copii abandonaţi în maternităţi şi care nu puteau fi declaraţi adoptabili. „Am avut un caz, al unui copil de patru ani care până la acea vârstă nu putea fi declarat adoptabil. Noua lege prevede ca un copil să fie adoptabil la 30 de zile de la eliberarea certificatului de naştere”, a declarat secretarul de stat al Oficiului Român de Adopţii, Bogdan Adrian Panait, citat de publicaţia amintită. Acesta admite că astfel micuţii vor avea şanse mai mari de a-şi găsi o nouă familie. „Într-adevăr, românii vor să adopte mai mult copii mici, dar acesta nu este principalul criteriu care a stat la baza elaborării noii legi. Pentru realizarea acestui proiect am lucrat cu foarte mulţi specialişti în domeniu. Am vorbit, de mai multe ori, cu toţi directorii centrelor de adopţie din ţară. Suntem foarte încrezători în acest proiect. Noua lege se ridică la standardele internaţionale. Este în conformitate cu convenţia de la Strasbourg”, a mai explicat Panait.

 

Schimbarea numelui

Familiile adoptive pot cere instanţei, la încuviinţarea adopţiei, schimbarea prenumelui copilului adoptat, „pentru motive temeinice”, potrivit aceluiaşi proiect de act normativ supus dezbaterii publice de Oficiul Român pentru Adopţii. În cazul în care minorul are peste 12 ani, acesta trebuie să-şi dea consimţământul pentru schimbarea prenumelui. Proiectul de act normativ prevede că, dacă după încuviinţarea adopţiei, prenumele copilului adoptat a fost schimbat pe cale administrativă, la încheierea perioadei de monitorizare postadopţie direcţiile trebuie să ataşeze la raportul final de închidere a cazului, pe care au obligaţia să îl transmită Oficiului Român pentru Adopţii, copia actului care a stat la baza schimbării prenumelui. În cazul declarării nulităţii adopţiei, părinţii naturali ai copilului redobândesc drepturile şi îndatoririle părinteşti, cu excepţia cazului când instanţa hotărăşte că este în interesul superior al copilului să instituie tutela sau o altă măsură de protecţie a copilului, în condiţiile legii. De asemenea, minorul adoptat redobândeşte, în această situaţie, numele de familie şi, după caz, prenumele avut înainte de încuviinţarea adopţiei. Instanţa va putea încuviinţa, pentru motive temeinice, ca minorul să păstreze numele dobândit prin adopţie, se mai arată în proiectul de lege.

Secretarul de stat de la ORA, Bogdan Panait, a declarat, săptămâna trecută, că elaborarea proiectului a început în urmă cu opt luni, iar modificările propuse au fost formulate de specialişti din sistem, dar şi de familii adoptatoare. Panait a precizat că proiectul de lege va fi în dezbatere publică timp de trei luni, astfel încât toate instituţiile abilitate şi toate persoanele interesate să-şi poată spune punctul de vedere.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!