Nou val de imigraţie în UK, impus de UE

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 13 martie 2015

centru-procesare-imigranti

Bruxelles-ul lucrează la un plan de a pune bazele unor centre de procesare a refugiaţilor în Africa şi în Orientul Apropiat. Ca urmare, Marea Britanie ar putea fi forţată să accepte un nou val de imigranţi ilegali, anunţă cotidianul britanic Daily Express.

Prin această schemă, Uniunea Europeană intenţionează să acorde refugiaţilor din zonele vizate protecţie şi adăpost, cu posibilitatea ca unora dintre aceştia să le accepte cererile de azil şi să-i relocheze în ţări ale UE.

Critici ai acestei măsuri din Marea Britanie se plâng că prin această metodă UK, o destinaţie preferată a imigranţilor ilegali, va fi asaltată de un număr suplimentar de imigranţi ilegali, care altfel ar fi avut de ajuns, numai ei ştiu cum, pe spaţiul Marii Britanii. Marea majoritate a azilanţilor va fi alcătuită din familii întregi care vor căuta să scape de sărăcia din ţările natale, sunt de părere criticii.

Alp Mehmet, purtător de cuvânt la MigrationWatch, a spus: „Un astfel de plan nu poate duce decât la probleme suplimentare cu imigraţia ilegală atât pentru UK, cât şi pentru alte ţări ale UE. Aceste centre vor fi un magnet pentru mulţi oameni care îşi doresc să ajungă în Marea Britanie.”

Gerard Batten, parlamentar european Ukip, a avertizat: „Avem astăzi un exemplu care arată că UE intenţionează să preia politica pe imigraţie a fiecărei ţări membre, decizând, ca în cazul de faţă, câţi refugiaţi să primească acestea.”

Conservatorul Philip Hollobone, membru al parlamentului britanic, condamnă planul: „Este reţeta care va duce la dezastru. Politica de imigraţie a Bruxelles-ului este un haos total; în realitate, este o politică a uşilor deschise pentru imigranţii ilegali veniţi din întreaga lume. Aceste centre de procesare vor permite multor refugiaţi falşi să ajungă în Marea Britanie.”

Pentru moment, sunt propuse centre de procesare în ţări precum Libia, Turcia, Egipt, Liban şi Somalia. Comisarul european, Dimitris Avramopoulos, a spus: „Avem nevoie de mai multe rute legale pentru a permite oamenilor să ajungă în Europa în siguranţă. Am cerut să se aibă în vedere suplimentarea numărului de centre de procesare. Cei care vor dori să ceară azil o vor putea face la ei acasă.”

În prezent, politica de imigrări este responsabilitatea fiecărui stat membru UE. În opinia comisarului european, planul va reduce numărul celor câteva mii de persoane care îşi pierd viaţa anual încercând să ajungă la ţărmurile Europei.

Din cei 270.000 de imigranţi ilegali sosiţi în Europa în 2014, 220.000 au venit via nordul Africii. Astfel că Italia, Malta şi Grecia, foarte afectate de acest tip de imigraţie, sprijină planul comisarului european. Se pare că şi Germania este susţinătoare a acestui plan.

„Cota de azilanţi alocată fiecărei ţări UE va fi stabilită conform principiului responsabilităţii împărţite”, a subliniat Avramopoulos.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!