Noua lege a salarizării, discutată cu FMI și CE

Articol publicat in sectiunea Social pe data 12 iunie 2015

Ministrul muncii, Rovana Plumb, a anunțat că noua lege a salarizării va fi discutată cu misiunea FMI, BM şi CE, care va veni în a doua jumătate a lunii iunie la Bucureşti, dar şi cu sindicatele şi ordonatorii de credite.

Întrebată în legătură cu stadiul noii legi a salarizării, Plumb a spus: „Deocamdată suntem în analiză, în grup de lucru, pe această lege, vom avea şi o discuţie sau mai multe în cadrul misiunii FMI, BM şi CE, care va veni în a doua jumătate a lunii iunie la Bucureşti, şi bineînţeles că vom avea în continuare un dialog constant şi consistent cu ordonatorii de credite, pentru că vorbim de sectorul bugetar, dar şi cu reprezentanţii sindicatelor din sectoarele de activitate bugetară.”

Ministrul muncii, Rovana Plumb, preciza recent că se lucrează la noua Lege privind salarizarea în sistemul bugetar, propunerea fiind ca salariul minim pe economie să fie de 1.200 de lei din ianuarie 2016.

„Suntem, în momentul de faţă, în situaţia de a calcula anumite scenarii, împreună cu Ministerul de Finanţe. Imediat vom intra în dialog cu partenerii sociali, dar ne vom consulta şi cu ceilalţi colegi din Guvern. Aşa cum am propus, cel mai mic salariu va fi 1.200 de lei, salariul minim pe economie, începând din ianuarie 2016, şi cel mai mare va fi cel al preşedintelui, egal cu cel al preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), egal cu al premierului, egal cu al preşedintelui Camerei Deputaţilor şi cu cel al Senatului”, menţiona Rovana Plumb, potrivit Mediafax.

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, și-a exprimat la rândul său speranța ca până în octombrie să fie terminată Legea salarizării unitare pentru bugetari, corelată cu salariul mediu sau minim din sistemul economic, adăugând că aceasta nu va fi angajată prin răspundere sau ordonanţă de urgenţă de către Guvern.

 

Mai puține clase de salarizare

La sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul a decis înfiinţarea unui grup de lucru care să revizuiască Legea salarizării unitare, astfel încât noile prevederi să fie aplicate începând cu anul viitor.

Guvernul propune ca în noua lege a salarizării să fie cinci clase de salarizare, care să includă, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit şcoli profesionale, fără bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurtă durată (precum asistent medical, arhivar, grefier) şi persoanele cu studii superioare de lungă durată (precum medicul, profesorul, dar şi preşedintele ţării, parlamentarul şi ministrul), pentru această ultimă categorie fiind propus salariul maxim de 22.000 de lei brut.

Ministrul muncii spunea că numărul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus astfel de la 111 la doar cinci, proiectul legii salarizării urmând să fie finalizat până la sfârşitul anului.

Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea salariului minim pe economie a condus în sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesită o corecţie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!