Noua poartă spre Canada: Express Entry

Articol publicat in sectiunea Acte, Articole importante, Diaspora în lume pe data 21 noiembrie 2015

Canada_Express Entry

Începând cu data de 1 ianuarie 2015, Departamentul de Imigrație al Canadei a lansat un nou program de emigrare în Canada, dându-le angajatorilor canadieni posibilitatea de a selecta persoane străine calificate pentru a acoperi nevoile de pe piața muncii din această țară.

Prin Express Entry, guvernul intenționează să ofere o cale rapidă și eficientă de intrare în Canada tuturor persoanelor cu profesii și meserii căutate în Canada, precum și celor cu experiență canadiană.

Acest program a fost gândit în așa fel încât să vină în ajutorul angajatorilor canadieni care, negăsind cetățeni canadieni sau rezidenți permanenți calificați să exercite o profesie sau o meserie de care au nevoie în întreprinderile lor, pot să apeleze la urna Express Entry și să selecteze muncitori străini calificați care vor practica profesia sau meseria în cauză.

Express Entry creează o urnă a candidaților interesați să emigreze în Canada. Candidații vor putea să depună un dosar de emigrare numai dacă vor primi o invitație în acest sens. Acest lucru va preveni acumularea de dosare neprocesate și va scurta foarte mult timpul necesar soluționării unui dosar de acest fel. În cadrul acestui program, cele mai multe aplicații vor fi procesate în șase luni sau mai puțin.

Dacă aplicantul interesat să emigreze în Canada are o calificare într-o ocupație clasificată de National Occupational Classification Code – Skills type 0, A sau în domeniul tehnic, împreună cu o ofertă de lucru de la un angajator canadian, aplicantul va obține destule puncte în sistemul Express Entry ca să îi fie trimisă invitația de a aplica. Cu toate acestea, aplicantul trebuie să îndeplinească și criteriile clasei de emigrare la care se încadrează sub această umbrelă numită Express Entry (Federal Skilled Worker Program, Federal Skilled Trades Program, sau Canadian Experience Class), împreună cu cerințele standard de a fi admisibil în Canada.

Candidații care se includ în urnă fără o ofertă de lucru de la un angajator canadian vor trebui să se înregistreze la Canada Job Bank, unde pot fi văzuți de angajatorii care le pot da o ofertă de lucru, crescându-le astfel șansele de a fi invitați să aplice.

De asemenea, provinciile și teritoriile din Canada pot să recruteze o parte dintre candidații din urna Express Entry prin programele provinciale de selectare numite Provincial Nominee, pentru a împlini nevoile lor de pe piața muncii.

De notat este faptul că nu mai există o listă a ocupațiilor eligibile să aplice pentru emigrare. Toți aplicanții care au cel puțin un an de experiența în muncă în ultimii 10 ani vor intra în aceeași urnă a candidaților.

În faza inițială, candidatul trebuie să își creeze un profil on-line. Mecanismul intern folosit de Guvernul Canadei pentru a clasifica candidații la emigrare se numește Comprehensive Ranking System. Acest sistem evaluează capitalul uman al candidatului determinat de factori ca: vârstă, nivelul de educație, nivelul de cunoaștere a limbii engleze sau franceze, experiența în muncă și existența sau nu a unei oferte de lucru din partea unui angajator canadian sau a nominalizării de către o provincie canadiană. Aceste criterii asistă guvernul să decidă cui să trimită invitația de a aplica pentru emigrare în Canada.

Înainte de depunerea candidaturii în această urnă Express Entry, candidatul trebuie să demonstreze cu documente că poate să comunice eficient în cel puțin una dintre limbile oficiale ale Canadei. Nu se poate intra în urnă fără rezultatele examenului de limbă (IELTS sau CELPIP pentru testarea limbii engleze sau TEF pentru testarea limbii franceze).

Tot astfel, candidații eligibili pentru Federal Skilled Worker Program în cadrul Express Entry trebuie să aibă diplomele evaluate de către una dintre agențiile de specialitate agreate de departamentul imigrației.

Candidații aflați în urnă vor putea să își aducă la zi profilul pe parcursul timpului cât vor sta în urnă, maximum un an. Acest lucru înseamnă că, dacă între timp candidatul a terminat o școală, a obținut un scor mai bun la una dintre limbile cerute sau dacă a mai câștigat experiență în muncă, poate să introducă aceste noi informații la profilul său ca să obțină un scor mai bun și șanse mai mari de a primi o invitație să aplice pentru emigrare.

Extragerea candidaților se va face cel puțin o dată pe lună. Guvernul canadian a anunțat că vor fi între 15 și 25 de extrageri anual. Se estimează că până la sfârșitul anului 2015 în jur de 180.000 de dosare vor fi aprobate prin programele economice de emigrare, iar cele mai multe vor fi prin Express Entry.

Candidatul care primește invitația de a aplica pentru rezidență permanentă are 60 de zile la dispoziție să depună o aplicație completă cu toate documentele cerute pentru clasa la care se încadrează.

Dacă un candidat acceptă invitația, dar nu depune un dosar complet în 60 de zile, pierde dreptul de a aplica mai târziu în baza invitației inițiale.

În cazul în care candidatul declină invitația, poate să reintre în urna Express Entry și să mai stea acolo până se împlinesc 12 luni de la intrarea în urnă. Dar, în acest caz, atragem atenția că nu există nicio garanție că acest candidat va mai primi încă o invitație să aplice pentru emigrare în Canada. Potențialii candidați sunt încurajați să se pregătească din timp cu testele și cu documentele necesare, astfel încât să nu se afle în situația nefericită de a fi nevoiți să decline invitația inițială.

Aducem la cunoștința cititorilor faptul că Guvernul Canadei a introdus în ultimele luni măsuri noi, menite să întărească și să asigure integritatea programelor sale de emigrare, mărind penalitățile pentru furnizarea de informații false. Astfel, persoana găsită vinovată va deveni inadmisibilă în Canada pentru cinci ani și nu va mai putea aplica pentru rezidență permanentă tot pentru o perioadă de cinci ani.

Pentru mărirea șansei de a fi aprobați, doritorii sunt sfătuiți să angajeze serviciile biroului nostru din Toronto, în care lucrează o echipă de avocați și consultanți specializați în domeniu.

Vă dorim succes tuturor celor care veți încerca să deschideți această nouă poartă numită Express Entry!

Vă rugăm să adresați întrebările dumneavoastră, folosind numărul de telefon sau adresa de e-mail de mai jos.

Rodica Toma

Regulated Canadian Immigration Consultant

Member of Immigration Consultants of Canada Regulatory Council

E-mail: rodica01@hotmail.ca

Telefon: 416 574 4543

(Articol primit la redacție)


Comentarii

2 pareri la “Noua poartă spre Canada: Express Entry”

 1. Cioban Mihai Iosif Spune:

  Buna ziua, asdori mai multe informatii, cu privire la acest program, costuri, cu cine trebuie sa vb mai multe?
  O seara buna, va doresc.

 2. Diaspora Românească Spune:

  Buna ziua,

  O puteti contacta pe autoarea articolului:

  Rodica Toma
  Regulated Canadian Immigration Consultant
  Member of Immigration Consultants of Canada Regulatory Council
  E-mail: rodica01@hotmail.ca
  Telefon: 001 416 574 4543

Spune-ti si tu parerea!