Noua propunere a României pentru BEI

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 15 ianuarie 2016

Președintele Klaus Iohannis și Guvernul României au aprobat propunerea ministrului finanțelor publice pentru desemnarea lui Cristian Popa, fost viceguvernator la BNR timp de trei mandate, în calitate de candidat al României pentru funcția de vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții (BEI).

Popa ar urma să-l înlocuiască pe actualul reprezentant al României la BEI, Mihai Tănăsescu, aflat în acest post din 2012, dar în concediu prelungit, din octombrie 2014, în contextul unei anchete DNA în dosarul Microsoft. Popa va trece, în continuare, printr-un proces de avizare internă al Băncii Europene de Investiții, în conformitate cu regulile de procedură existente, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor, potrivit Mediafax.

Cristian Popa are o experiență de 16 ani în Banca Națională a României și a avut trei mandate consecutive în poziția de viceguvernator.

La mijlocul anul 2014, când a părăsit BNR, Popa era cel mai longeviv membru al conducerii executive a băncii centrale după Mugur Isărescu, obținând primul mandat de viceguvernator în 1998. Când a intrat în board era cel mai tânăr membru al consiliului de administrație al BNR, la 34 de ani.

În cadrul băncii centrale, Popa a fost responsabil cu politica monetară, stabilitatea financiară și cu relațiile internaționale.

De asemenea, în 2005, a introdus strategia de țintire a inflației care presupune asumarea periodică de către BNR a unor obiective anuale legate de variația indicelui prețurilor de consum.

Cristian Popa a deținut și funcția de guvernator supleant al României pentru Banca Mondială și a fost membru în echipele de negociere și dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, BERD, BEI și OCDE.

În plus, a coordonat la nivelul BNR dialogul cu agențiile internaționale de rating și băncile internaționale de investiții, precum și activitățile privind integrarea europeană în cadrul BNR (până în 2007).

România deține un mandat de vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții de la 1 august 2012, pentru o perioadă de patru ani, pe această poziție fiind numit Mihai Tănăsescu, fost ministru de finanțe la rândul său și reprezentant al României la FMI în perioada 2007-2012. El devenea astfel primul român cu o funcție atât de înaltă în cadrul unei instituții financiare de top.

Pentru preluarea poziției de vicepreședinte al BEI deținută de Tănăsescu a fost nominalizată anterior Ioana Petrescu, fost ministru de finanțe, însă aceasta a renunțat, întrucât a considerat prea scurtă durata rămasă până la încheierea mandatului.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!