Noua salarizare, în dezbatere din mai

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 29 aprilie 2016

Ordonanța de urgență care va reglementa sistemul salariilor bugetarilor va fi pusă în dezbatere publică la 15 mai, iar noua abordare se va concentra pe salariile de bază, nu pe sporuri și indemnizații, a declarat noul ministrul al muncii, Dragoș Pâslaru.

El a explicat că ordonanța trebuie să aibă la bază principiul solidarității și principiul neutralității și că noua abordare se va concentra pe salariile de bază, și nu pe sporuri și indemnizații.

„Discutăm de o sumă care nu ar putea să rezolve toate inechitățile din sistem și trebuie să fim cu toții conștienți de acest lucru. Este un proces în care nu va fi posibil ca toată lumea să fie mulțumită. Și atunci, se pune problema, cu aceste resurse puține pe care le avem, ce putem să facem? Și avem opțiunea să încercăm să cârpim pe ici, pe colo toată grila de salarizare, cum a fost încercat deja și nu am avut un mare succes, sau avem opțiunea să ne concentrăm resursele acolo unde este cel mai mult nevoie de ele”, a argumentat Pâslaru, citat de Mediafax.

Propunerea principială a Guvernului, în accepțiunea ministrului muncii, este decomprimarea bazei de salarizare „în sus”, în limita resurselor bugetare existente, care să permită o minimă reglare a piramidei salariale.

„Se pune întrebarea: «Da, dar acest lucru ar însemna o translatare a unei comasări din zona de bază, un pic mai sus, pentru că cei care au salarii mai mici vor prinde din urmă pe cei care au salarii ceva mai mari». Dar nu este o problemă de capra vecinului aici, problema este mult mai profundă, problema este de demnitate și de decență. Noi discutăm de o administrație publică a unui stat membru al UE în care ai oameni care câștigă salarii nete de sub 1.000 de lei. Acest lucru nu este de acceptat și de aceea avem o datorie morală și de demnitate în sistemul public de a ne uita la cei mai afectați”, a spus Pâslaru.

Ministrul a adăugat că nu este vorba numai de bugetarii care au studii medii, ci și de salariații cu funcții superioare care sunt la începutul carierei și abia intră în sistemul bugetar, care trebuie să fie „cât de cât motivați”.

El consideră că restul inechităților vor putea fi soluționate prin noua Lege a salarizării bugetare care va urma ordonanța de urgență a cărei efecte ar putea să se materializeze în salarii mărite pentru unele categorii de bugetari în august sau septembrie.

Fostul ministru al muncii Ana Costea și-a dat demisia recent, din cauza neînțelegerilor în legătură cu ordonanța de urgență privind salarizarea, spunând că nu o poate susține.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!