Noua taxă de congestie (Congestion Charge)

Articol publicat in sectiunea Transport pe data 9 ianuarie 2011

În 2003, Londra a devenit primul oraş important al lumii care a introdus o taxă de congestie în încercarea de a reduce fluxul traficului în şi în jurul centrului oraşului, de luni până vineri. Cu toate acestea, deşi numărul maşinilor ce tranzitează centrul a scăzut simţitor, a conduce în Londra poate fi încă un lucru extrem de lent.

 

Când şi unde se aplică taxa de congestie

Din data de 4 ianuarie 2011, a fost eliminată extensia de vest a suprafeţei taxei de congestie. În momentul de faţă, zonele de taxare acoperă următoarele arii: Finsbury, St. Pancras, Euston, Clerkenwell, Barbican, Bloomsbury, părţi din Marylebone, Holborn, Covent Garden, City, Soho, Mayfair, Charing Cross, Southwark, Waterloo, Borough, Westminster, Newington şi Lambeth.

În clipa în care veţi intra într-una din zonele respective, veţi observa un afiş cu un „C” mare, încadrat într-un cerc roşu. Taxele se aplică în intervalul orar 07:00-18:00, de luni până vineri, exceptând weekend-urile, sărbătorile publice (Bank Holidays) şi a perioadei dintre Crăciun şi Anul Nou.

 

Taxe şi amenzi

Începând cu 4 ianuarie 2011, taxa de congestie a crescut, ridicându-se la 10 lire, dacă plătiţi în avans sau până la miezul nopţii în ziua călătoriei, 12 lire, dacă plătiţi până la miezul nopţii în ziua următoare sau 9 lire, dacă sunteţi înregistraţi în sistemul de plăţi automate Congestion Charging Auto Pay (http://www.tfl.gov.uk/roadusers/congestioncharging/17096.aspx). În următoarele zile puteţi plăti doar prin intermediul call-center-ului şi al site-ului web (http://www.tfl.gov.uk/roadusers/congestioncharging/6744.aspx).

Trebuie să plătiţi taxa pentru a evita să primiţi o amendă de 60 de lire dacă plătiţi în maximum 14 zile, 120 de lire (plătibilă în maximum 28 de zile) sau 180 de lire dacă depăşiţi termenul de 28 de zile.

 

Scutiri şi reduceri

Persoanele care locuiesc în zonă primesc o scutire de taxă de 90%, dar pentru a vă califica pentru aceasta trebuie să fiţi un rezident înregistrat. Dacă locuiţi în zona eliminată din suprafaţa taxei de congestie, atunci nu veţi mai beneficia de reducerea de 90%.

Titularii de „Blue Badge” se pot califica pentru o scutire de 100% a taxei de congestie, dar pentru aceasta trebuie să fie înregistraţi în prealabil la Transport for London. Insigna Blue Badge este un sistem britanic de parcare destinat conducătorilor auto cu handicap.

Pentru informaţii complete legate de modul în care vă puteţi înregistra pentru reducerea de taxe, sunaţi la 0845 900 1234. Utilizatorii de Minicom pot suna la 020 7649 9123. De asemenea, puteţi descărca un formular de înscriere de pe site-ul aferent Congestion Charge, la http://www.tfl.gov.uk/roadusers/congestioncharging.

Conducătorii auto cu handicap care sunt scutiţi de plata accizelor pentru maşină sunt scutiţi automat şi de plata taxei de congestie şi nu au nevoie să se mai înregistreze.

 

Cum plătiţi taxa de congestie

Puteţi plăti online, la chioşcurile de presă, staţiile de benzină sau la orice magazin care are afişat semnul „C”; de asemenea, puteţi face asta prin poştă sau la telefon +44 (0) 845 900 1234, şi chiar printr-un sms, după ce v-aţi înregistrat online.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

O parere la “Noua taxă de congestie (Congestion Charge)”

  1. Lili Spune:

    Am uitat să plătesc congestion ch arge pentru 11 octombrie 2018.Cum pot sa-l mai plătesc?

Spune-ti si tu parerea!