Noul primar al Londrei, un pakistanez

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK la zi pe data 17 mai 2016

uk-sadik-khan-noul-primar-al-londrei

„Bună dimineaţa! Numele meu este Sadiq Khan şi sunt primarul Londrei”, aşa s-a prezentat Sadiq Khan luni, după victoria răsunătoare de duminică din metropola britanică. Pakistanez de origine, Khan nu e doar reprezentantul minorităţii musulmane din Londra, ci şi simbolul londonezului de rând, crescut într-o locuinţă socială şi educat într-o şcoală de cartier.

Sadiq Khan este al treilea „Mayor of London”, de la înfiinţarea funcţiei, în 2000. Victoria lui Khan a fost obţinută cu 1.310.143 de voturi, mai multe decât cele 994.614 de voturi primite de principalul său adversar, conservatorul Zac Goldsmith, fiul miliardarului Jimmy Goldsmith. Conservatorul urmărea să-l succeadă pe primarul conservator Boris Johnson, născut, de asemenea, într-o familie elitistă engleză.

 

Au ales un londonez „din popor”, fie el şi musulman

Electoratul londonez l-a ales pe Sadiq Khan. Ca şi predecesorul său laburist, Ken Livingstone, care a fost primar al Londrei din 2000 până în 2008, Sadiq Khan s-a născut într-o familie modestă din Londra şi tocmai această experienţă trăită a fost cartea pe care a jucat-o, prin care a convins alegătorii londonezi că le poate rezolva problemele, propunând o politică socială, printre măsurile urmărite numărându-se construirea mai multor locuinţe accesibile, respectiv îngheţarea tarifelor la transportul în comun timp de patru ani.

Sadiq Khan, de 46 de ani, a mizat pe faptul că e om obişnuit, ca milioane de alţi londonezi:

—————————————

„În ultimii opt ani, aţi avut parte de un primar de covor roşu, un primar fantastic la recepţii, căruia îi stă bine cu paharul de şampanie în mână. Eu prefer să-mi suflec mânecile şi să mă lupt pentru toţi londonezii.”

—————————————

Dar cine este Sadiq Khan? E fiul unor imigranţi pakistanezi, tatăl şofer de autobuz şi mama croitoreasă, care a crescut împreună cu şase fraţi şi o soră într-un apartament de trei camere, într-un bloc de locuinţe sociale din Tooting, aflat în sudul Londrei. A mers la o şcoală de stat şi visa să ajungă stomatolog. A frecventat liceul public din cartierul său şi acolo un profesor l-a îndrumat spre drept, după ce a văzut că tânărul Khan e bun orator şi combativ într-o dezbatere. Şi-a continuat studiile la Universitatea North London.

La 15 ani se înscrie în Partidul Laburist, devine avocat specializat în drepturile omului, iar în 2005, când este ales deputat în Tooting, unde locuieşte cu soţia lui de aceeaşi naţionalitate, renunţă la cariera de avocat pentru a se concentra pe politică.

 

Londra, prima metropolă europeană cu primar musulman

În timpul campaniei electorale pentru Primăria Londrei, în faţa atacurilor violente ale conservatorilor – care l-au acuzat că frecventează extremişti islamişti -, el se declară „dezamăgit“, dar evită să exagereze. Se mulţumeşte să amintească faptul că a denunţat întotdeauna radicalismul, a votat pentru căsătoria între persoane de acelaşi sex – lucru care i-a adus ameninţări cu moartea – şi că a făcut campanie pentru salvarea pubului din cartierul său.

Khan şi-a etalat credinţa şi originile şi a pledat pentru integrarea tuturor minorităţilor din Londra. În prima sa acţiune publică, proaspătul primar a luat parte la o ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului.

—————————————

„Declar public şi sunt mândru de multe lucruri: de faptul că aparţin Islamului, că sunt un londonez din sud, că sunt tată, soţ, un fan încrâncenat Liverpool, că sunt de origine asiatică, cu un trecut pakistanez. Cred că toţi avem mai multe identităţi. Unul dintre motivele pentru care Londra este cel mai minunat oraş din lume este faptul că aici poţi fi cine eşti.”

Sadiq Khan, noul primar al Londrei

—————————————

Noul primar s-a declarat totodată pro business, recunoscând importanţa centrului financiar londonez şi, în contrast cu Boris Johnson, consideră că un Brexit nu este benefic Marii Britanii şi că ar fi devastator pentru economia Londrei.

 

Alegerile la englezi. Românii nu învață nimic?

Pe ziare.com, Camelia Badea a semnat un articol în care a povestit experienţa ei de turist într-o Londră aflată în plină febră de alegeri locale, la care au avut drept de vot toate minorităţile etnice comunitare, inclusiv românii. Aceasta nu s-a putut abţine să sesizeze nişte contraste importante între sistemul britanic şi cel românesc.

În primul rând, arată autoarea, în Londra s-a răspândit un pliant de informare în care li s-a explicat pe scurt alegătorilor care sunt „atribuţiile şi responsabilităţile primarului Londrei şi ale Adunării Londrei. De asemenea, au fost explicate în detaliu procedurile de vot şi listate sediile secţiilor de votare, unde au fost puse la dispoziţie materiale informative în 18 limbi, printre care şi româna.” În paginile aceluiaşi pliant, 10 din cei 12 candidaţi şi-au exercitat dreptul de a publica un „mini-manifest”.

—————————————

„Remarcabil este şi faptul că la Londra fraudele sunt de neconceput. O persoană poate vota fie la secţie, fie prin poştă, fie printr-o «persoană împuternicită», cu condiţia să se fi înregistrat din timp în Registrul electoral.”

—————————————

Camelia Badea a fost la o secţie de votare londoneză şi a sesizat că „alegătorul nici măcar nu se legitimează, doar îşi spune numele şi adresa (…), merge în cabina care nu este ascunsă în spatele unor pânze, iar la final aşază buletinele într-un anumit fel într-o cutie similară unei imprimante, pentru ca numărătoarea să se facă rapid şi uşor.” De asemenea, pe buletinul de vot se trece şi a doua opţiune de vot, pentru a nu mai fi necesar un al doilea tur de scrutin.

Întrebată dacă nu există riscul fraudării votului, cum alegătorul nu este legitimat, o doamnă din personalul secţiei de votare i-a răspuns Cameliei Badea că:

—————————————

„Nu se pot înregistra erori, pentru că tu vii, semnezi şi votezi, nu mai poate vota altcineva în locul tău. Am repetat întrebarea, explicând că mă refer la fraude. S-a uitat stupefiată la mine, întrebându-mă din ochi: «Cine ar face aşa ceva?!».”

—————————————

 

La români ori e albă, ori e neagră

La finalul ştirii despre alegerea lui Khan ca şi primar al Londrei de pe digi24.ro, a apărut următorul comentariu al cetăţeanului Florian Sabău, cu o opinie extremă, dar pe care o împărtăşesc destui: „Rezultatul alegerilor era previzibil. Majoritatea populaţiei londoneze este formată din etnici pakistanezi, arabi şi africani musulmani, aşa că s-a votat în consecinţă, exclusiv subiectiv, pe criterii etnice şi religioase, motiv pentru care laburiştii au obţinut cel mai bun scor şi la consiliul local. În UK laburiştii sunt socialişti. Cu noua conducere la primăria londoneză, se va amplifica prezenţa pakistanezilor, arabilor şi africanilor musulmani în instituţiile primăriei, iar Londra va deveni şi mai atractivă pentru migranţii musulmani care vor fi sprijiniţi mai consistent de primărie, având ca rezultat amplificarea islamizării Londrei. Deja majoritatea sindicatelor londoneze sunt controlate de pakistanezi şi arabi care îşi impun punctul de vedere şi doleanţele autorităţilor britanice. Încetul cu încetul, Londra va arăta ca oricare alt oraş pakistanez sau arab din toate punctele de vedere. Legile şi obiceiurile laice vor fi înlocuite de Sharia şi obiceiurile islamice. Ăsta este rezultatul multiculturalismului promovat de politicienii britanici utopici de zeci de ani.”

Mai departe, Lucian Berba, un român stabilit în Marea Britanie, îl corectează: „Florian, ai dreptate, rezultatul era destul de previzibil. Asta pentru că Londra este tradiţional laburistă. În nici un caz pentru motivele expuse de tine”, oferindu-i primului resurse pe internet privind rezultatele unor sondaje care arată că britanicii cred că 20% din populaţia Marii Britanii este musulmană, deşi în realitate e vorba de doar 5%. De asemenea, acesta mai explică faptul că cele 44% din opţiunile de vot nu puteau fi acordate doar de populaţia musulmană, în proporţie de 12,4%, potrivit recensământului din 2011.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!