Nu intrăm în Schengen

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 8 octombrie 2015

Liderii statelor membre Schengen nu vor lua nici în această toamnă o decizie privind aderarea, chiar și parțială, a României la spațiul comunitar.

Potrivit unor surse citate de postul bulgar național de radio (BNR), problema nu figurează pe agenda reuniunii miniștrilor europeni de săptămâna aceasta, fiind amânată și în cazul țării noastre și în cel al vecinilor bulgari. Franța, Germania, Olanda și Finlanda au fost statele care s-au opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, francezii fiind cei mai vehemenți, iar partea română a fost în cele din urmă de acord.

Potrivit unor surse oficiale, partea română nu a insistat pentru discutarea problemei și a fost de acord cu amânarea discuțiilor, în condițiile în care un eventual vot negativ ar fi însemnat reluarea întregii proceduri de aderare. De asemenea, sursele citate susțin că poziția României a fost convenită în urma unor discuții între președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta.

Guvernul bulgar și-a exprimat în repetate rânduri speranța ca o aderare parțială la Schengen să fie supusă unui vot în cadrul reuniunii ordinare a Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) din perioada 8-9 octombrie, însă pe agenda reuniunii se află doar probleme referitoare la criza refugiaților și controlul la frontiere.

Premierul român Victor Ponta a anunțat în Parlament că a solicitat o amânare, adăugând că problema aderării la Schengen pare că urmează să fie rediscutată în 2016, scrie agenția de știri Novinite. Ponta a sugerat că, în timpul președinției la UE a Olandei, ar fi puțin probabil un vot pozitiv în privința extinderii Schengen. Olanda, care s-a opus acestei extinderi, și-a motivat opoziția invocând lipsa de progrese în sfera justiției și afacerilor interne în cele două state candidate.

Olanda urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene în ianuarie, până în iunie 2016. Următoarea reuniune la care Bucureștiul și Sofia ar putea să ceară aderarea la Schengen urmează să aibă loc în decembrie.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!