Nu mai exportăm vaci şi oi în UE

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 17 octombrie 2014

România nu mai poate vinde animalele care pot contracta boala limbii albastre (bovine, ovine şi caprine) către ţările membre UE, decât pentru sacrificare imediată. Restricţiile de circulaţie a animalelor ce pot fi afectate de boală au fost impuse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în acord cu legislaţia europeană, care este foarte strictă, au precizat reprezentanţii autorităţii, potrivit Mediafax.

Pot fi, totuşi, vândute către statele membre rumegătoare vii pentru sacrificare imediată, iar în ceea ce priveşte comerţul intracomunitar cu

carnea şi alte produse de la aceste animale nu sunt restricţii.
Totodată, România poate exporta rumegătoare vii către state terţe, acolo unde nu au dispus altfel autorităţile din ţara respectivă, cum este cazul Iordaniei. Comerţul intern cu bovine, ovine şi caprine se poate desfăşura fără restricţii, au mai precizat reprezentanţii ANSVSA.

Un număr de 21 animale au murit în România din cauza bolii limbii albastre, aceasta afectând 935 de animale din 158 de comune, potrivit datelor centralizate la 30 septembrie de ANSVSA. Autoritatea preciza că boala afectează animale din 23 de judeţe, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Buzău (248), Prahova (138) şi Vrancea (123). Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în 22 august, în judeţul Buzău. Recent au murit de boala limbii albastre cinci zimbri din Rezervaţia Haţeg-Silvuţ din judeţul Hunedoara.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!