Nu plătiți o amendă de parcare? Rămâneți fără mașină!

Articol publicat in sectiunea Articole recente, Auto, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 8 septembrie 2016

uk_masina ridicata1

 

Amenzile emise de Council, o pacoste

 

Amenzile de parcare neplătite sunt foarte periculoase! La fel de periculos este să ignorați scrisorile și avertismentele pe care le primiți de la compania de preluare a datoriilor care se ocupă de cazul în sine. De exemplu, o simplă amendă de câteva zeci de lire, neplătită la timp, poate ajunge în câteva luni de zile la o situație de coșmar: zeci de telefoane agasante, vizite, la ușă, ale executorilor judecătorești și chiar cu amenințări că oricând vă puteți aștepta să vă fie ridicate lucrurile de valoare.

„M-am trezit la ora 6 dimineața cu un executor judecătoresc la ușă, foarte agresiv, care mă amenința că dacă nu plătesc suma pe care le-o datoram (în jur de 500 de lire), îmi vor lua mașina din parcare”, ne povestește Matei, un român de 45 de ani din Baia-Mare, care a trecut de curând printr-o astfel de experiență. Una traumatizantă, spune acesta.

 

Council versus Private Land

În noiembrie anul trecut, Matei lucra pentru o companie de construcții. Și-a folosit în acea vreme van-ul propriu pentru transportul materialelor de care avea nevoie. Românul de 45 de ani spune că își amintește ziua în care a primit amenda…ca și cum s-ar fi întâmplat ieri. Managerii săi i-au spus că poate parca, fără probleme, în locul cu pricina, pentru a descărca din mașină câteva geamuri. Nimic neobișnuit. Doar că după câteva săptămâni, s-a trezit cu o amendă de parcare…

„Amenzile de stat, cele emise de Council, nu ai cum să scapi de ele, acestea chiar sunt periculoase. Cele care sunt pe private land, cum este de exemplu Mc Donald sau Asda sau Tesco, unde nu ai voie să lași mașina parcată mai mult de două ore, dar totuși o lași, le poți trece cu vederea. În astfel de locuri, nu vine cineva și îți lasă amenda în geam, ca pe stradă. Totul se înregistrează, este pe camere, iar amenda o primești prin poștă. Se vede când ai intrat și când ai ieșit și așa îți trimite o amendă de minimum 70 de lire, mai mare decât cele de stat, la Council. Acelea sunt 65 de lire. De ceva timp s-a dat o lege prin care nu te mai poate executa silit nimeni dacă nu plătești astfel de amenzi, emise de Private Land. Eu am avut trei sau patru amenzi de parcare pentru același loc, într-un peco unde mi-am lăsat mașina. Nu le-am plătit și nu s-a întâmplat nimic. Nici nu am primit scrisori de avertizare că îmi vor lua bunurile din casă. Însă cele de la Council trebuie plătite, dacă nu, te poți trezi oricând cu executori judecătorești pe cap, care te amenință că îți iau din casă lucrurile de valoare”, ne spune românul de 45 de ani din Baia Mare.

Și totuși, Matei a ignorat toate scrisorile și avertismentele pe care le-a primit vreme de nouă luni de zile.

„Amenda mea a fost emisă de Council, nu am plătit-o inițial pentru că le-am spus celor de la compania pentru care lucram ce s-a întâmplat, iar ei m-au asigurat că se ocupă și rezolvă… timpul a trecut, eu am terminat jobul acela și am uitat de amendă. Până când m-am trezit că valoarea ei ajunsese la 289 de lire. M-am înfuriat, i-am sunat din nou pe foștii manageri care promiseseră că se vor ocupa de achitarea amenzii (mai ales că ei îmi spuseseră că pot parca în acel loc fără probleme) și mi-au spus atunci că vor verifica și vor vedea ce pot face”, ne spune Matei.

Supărat foc pentru că nu se rezolvase nimic, iar suma datorată statului era acum și mai mare, românul a început să ignore toate scrisorile care au tot venit pe adresa lui.

„Eu primeam scrisorile, le desfăceam, le citeam și le aruncam. Cei de la compania cu care lucrasem mi-au spus că vor plăti amenda, mai ales că înțelegerea a fost atunci că vor suporta toate cheltuielile pe care le voi avea cu mașina”, ne spune românul despre cum a început totul.

 

Cu noaptea în cap, cu executorii pe cap

Stresul scrisorilor și al avertismentelor din ultimele luni s-a transformat într-un adevărat chin într-o dimineață, când românul s-a trezit la ușă cu un executor (Enforcement Agent) care era gata-gata să îi ridice mașina.

„Nu am răspuns la nicio scrisoare pe care am primit-o. Știu că nu a fost bine ce am făcut, dar oarecum, știam că nu era vina mea și că firma cu care lucrasem trebuia să se ocupe de tot. M-au dat în judecată, procesul s-a desfășurat în lipsa mea… am mai primit alte câteva scrisori și tot așa. Suma ajunsese acum la peste 500 de lire. Și într-o dimineață, a sunat la ușă. Stând într-o sharehouse, nu ai cum să nu răspunzi la ușă. Dacă nu răspundeam eu, se sesiza altcineva, mai ales că era dimineață, cu noaptea în cap, când toată lumea era acasă și se pregătea de muncă. Așa că am deschis ușa și când l-am văzut pe agent, am bănuit tot… mi-a spus pe cine caută, de ce și ce vrea… așa că singura ideea pe care am avut-o pe moment a fost să spun că persoana căutată (adică eu) nu este acasă. Agentul mi-a spus că dacă nu este contactat în câteva zile, o să îi ridice mașina din fața casei. Auzind aceste lucruri și având nevoie de câteva zile ca să pot ajunge la sediul companiei unde lucrasem și să le arăt toate scrisorile și tot chinul la care m-au supus, am luat mașina și am dus-o la fratele meu. Nu voiam să rămân fără ea, dar nici nu aveam cum să plătesc 500 de lire”, ne povestește românul despre cum s-a ajuns ca o amendă de parcare neplătită să se transforme într-un chin.

 

Forțat să plătească

Din păcate, timpul a fost prea scurt pentru Matei. Nici nu a apucat să meargă cu scrisorile la companie, că un executor judecătoresc a venit din nou, la ușa casei, după numai două zile. De data aceasta, și mai nervos și mai hotărât să nu plece cu mâna goală.

„Eu nu le-am spus celor din casă despre problema aceasta, astfel că în ziua în care executorul s-a prezentat din nou la ușă, a răspuns una dintre fetele cu care locuiesc. Ea, speriată după ce i se spusese că trebuie să îmi fie ridicate lucrurile chiar în momentul acela, că dacă se opune, va fi arestată, l-a lăsat pe agent în casă. Totodată, i s-a spus că în cazul în care nu răspundea la ușă, o echipă însoțită de Poliție avea să intre cu forța, adică să desfacă yalele. Și toată cheltuiala s-ar fi adăugat în plus peste suma datorată deja. Omul a început să fotografieze, să întrebe ce îmi aparține, poate a profitat și de faptul că reușise să intre în casă, că în casă era o femeie pe care a putut să o manipuleze mai ușor și așa a pus presiune… Colega de casă m-a sunat speriată, plângea, nu știa cum să procedeze, iar agentul îl auzeam cum vorbea pe un ton ironic și ferm. După discuții la telefon cu agentul, în care i-am explicat toată povestea și i-am spus că aștept ca firma care trebuia să achite amenda să rezolve tot, mi-a spus că nu pleacă din casă până nu achit suma pe care o aveam de plătit. În caz contrar, va începe să îmi ridice lucruri din casă, care să acopere acea valoare. Așa că… am plătit. Cu nervi, cu frustrări, cu greu… i-am dat detaliile de card și am plătit peste 500 de lire”, ne povestește românul despre cum s-a încheiat întreaga poveste.

—————————————

„Eu acum sunt tare curios dacă într-adevăr în astfel de situații, în care nu plătești o amendă, executorii judecătorești pot intra cu forța într-o casă și îți pot ridica lucrurile. Am mai întrebat în stânga și în dreapta, am mai citit pe internet și am înțeles că nu au voie să spargă ușa și să ia bunuri… că ăsta ar fi furt.”

 Matei, 45 de ani

—————————————

 

 

Ce spune legea:

Puterile unui executor judecătoresc

 

Ce poți face când un executor judecătoresc îți bate la ușă

Un executor judecătoresc (Bailiff – „agent de executare”) poate vizita casa în care locuiți, în cazul în care nu ați plătit o datorie, de exemplu, un proiect de lege fiscală a Consiliului, parcări emise de Consiliu, instanțe de judecată sau hotărâri judecătorești de familie nerespectate. Acest lucru se va întâmpla doar dacă ignorați scrisorile pe care le primiți în acest sens.

—————————————

ATENȚIE! Puteți chiar să fiți arestat, dacă nu plătiți datoriile penale, de exemplu amenzi sau notificări de penalizare.

—————————————

De asemenea, un executor judecătoresc poate vizita casa în care locuiți și din alte motive. De exemplu, pentru a servi documente judiciare sau pentru a emite avize și citații. Executorii judecătorești trebuie, de obicei, să dea un preaviz de cel puțin 7 zile înainte de prima lor vizită.

Plătiți amenda înaintea unei vizite făcute de un executor judecătoresc, spun autoritățile britanice. Dacă nu aveți fondurile necesare, statul vă va introduce într-un program special, în care vă veți plăti datoria prin rate. Nu vă gândiți nicio clipă că veți scăpa de plata datoriei! Mai multe amănunte despre acest aspect puteți citi accesând acest link what to do if you have a debt that you can’t pay.

 

Confruntarea cu executorii judecătorești

În cele mai multe cazuri, nu sunteți obligat să deschideți ușa executorului judecătoresc sau să îl lăsați în casă.

Un executor judecătoresc nu poate intra în casa în care locuiți:

 • cu forța, de exemplu să vă împingă și să treacă peste dumneavoastră;
 • dacă în casă sunt prezenți copii sub 16 ani sau alte persoane vulnerabile, cum ar fi cele cu dizabilități sau cu handicap;
 • între 9 pm și 6am;
 • folosind alte căi cu excepția ușii.

—————————————

ATENȚIE! Executorii judecătorești au voie să intre cu forța într-o locuință pentru a colecta amenzi penale neplătite, impozitul pe venit sau taxa de timbru, însă doar în ultimă instanță.

—————————————

Dacă nu lăsați un executor judecătoresc să intre în casă sau dacă nu sunteți de acord să plătiți:

 • acesta ar putea ridica lucruri din afara casei, de exemplu mașina;
 • ați putea ajunge să datorați mai mulți bani.

Dacă lăsați un executor judecătoresc în casă, dar nu plătiți suma pe care o datorați, acesta ar putea lua o parte din bunurile dumneavoastră pentru a le vinde și a plăti astfel datoriile pe care le onorați.

  

Verificați identitatea unui executor judecătoresc

Înainte de a lăsa un executor judecătoresc să intre în casă sau să îl plătiți, cereți următoarele dovezi:

 • dovadă a identității lor, de exemplu, un certificat, o insignă, cartea de identitate;
 • pentru ce companie lucrează;
 • un număr de telefon de contact;
 • defalcare detaliată a sumei datorate.

Puteți cere dovada identității și autorizația unui executor judecătoresc, chiar dacă a fost în vizită și înainte. De exemplu, puteți să îi cereți să arate documentele prin cutia poștală sau pe la fereastră. Oricine pretinde a fi un executor judecătoresc și nu este o comite fraudă.

  

Cum puteți plăti un executor judecătoresc

 • puteți plăti datoria printr-un executor judecătoresc în fața ușii de la intrare, nu trebuie să îl poftiți în casă;
 • asigurați-vă că ați primit o chitanță pentru a putea dovedi că ați plătit;
 • dacă nu puteți plăti întreaga sumă imediat, vorbiți cu executorul judecătoresc despre modul în care puteți plăti;
 • puteți spune că vă permiteți să plătiți suma datorată în rate săptămânale sau lunare, însă executorul judecătoresc poate să nu vă accepte oferta.

 

Ce poate și ce nu poate lua un executor judecătoresc

Dacă lăsați un executor judecătoresc în casă, acesta vă poate lua lucrurile pentru a vinde. Executorii judecătorești pot lua articole de lux, de exemplu, o consolă de jocuri, un laptop sau un televizor

Executorul judecătoresc nu pot lua: lucruri de care aveți nevoie, de exemplu, hainele, aragazul, frigiderul, instrumente de lucru și echipamentele care împreună merită mai puțin de 1.350 de lire sterline, lucrurile altcuiva, de exemplu, computerul partenerului tău. În ultimul caz, trebuie să dovediți că bunurile nu vă aparțin.

 

Încă o amendă, același scenariu

Matei nu este singurul român care s-a confruntat cu o astfel de situație. Amenzile neplătite la timp au bătut și la ușa lui Alex, un român de 33 de ani din Slatina.

—————————————

„Am avut o amendă de parcare pe care nu am plătit-o. Am crezut inițial că pot să o amân… că pot scăpa de ea, așa că am ignorat și scrisorile care au tot curs de pe urma ei. În ultimă instanță, am de plătit 512 lire și m-am trezit în ultimele săptămâni cu două vizite ale executorilor judecătorești. Unul chiar cred că m-a urmărit, pentru că imediat după ce am parcat în fața casei, a venit glonț la mine și mi-a băgat în ochi o insignă… m-a luat foarte tare. Chiar m-am speriat. Mi-am păstrat cumpătul… el, însă, foarte arțăgos. I-am spus că stau cu chirie și că nu are ce să îmi ia, pentru că tot ce este în casă aparține landlord-ului. Așa că mi-a spus să îi cer proprietarului să îi trimită un mail prin care să confirme acest lucru… că tot ce este în casă îi aparține, iar eu, în cazul în care nu pot să achit amenda, voi fi declarat Bankrupt. Și asta a fost tot…”

Alex, 33 de ani

—————————————

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!