Nu poți să-ți plătești ratele, te ajută statul

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 22 mai 2015

Legea insolvenței persoanelor fizice a fost votată, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional. Actul normativ a primit undă verde cu 309 voturi pentru, zero voturi împotrivă și trei abțineri. El va fi trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Legea insolvenței persoanelor fizice a primit aviz favorabil, marți, în Comisia Juridică din Camera Deputaților.

Ana Birchall, care a inițiat proiectul, a menționat de curând că oferă „un ajutor real românilor de bună-credință, care sunt sufocați de datorii, are la bază analiza legislației și a practicii judiciare din 12 state”, principalul avantaj fiind acela că de la momentul deschiderii procedurii insolvenței se suspendă orice procedură de executare silită și nicio altă procedură de executare silită nu mai poate fi începută. Pe scurt, legea prevede că un debitor care nu își mai poate achita datoriile să poată fi „ajutat” cu un plan de rambursare pe cinci ani sub supravegherea unei comisii de insolvență.

„Va fi constituită o comisie de insolvență, cel mai probabil alcătuită din reprezentanți ai anumitor autorități, cum ar fi ANPC, BNR etc., care va monitoriza modul de rambursare a datoriilor. Dacă cineva nu va fi de acord cu procedura stabilită în cadrul acestei comisii, atunci se poate face contestație și se merge în instanță.

Astfel, degrevăm instanțele de o serie de dosare, iar debitorul, care va putea propune modul de rambursare a datoriilor, pentru că are acest drept, nu va mai fi nevoit să aștepte o lungă perioadă de timp ca să ia instanța o decizie”, a explicat de curând Ana Birchall.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!