Nu vă încredeţi 100% în anunţurile de pe internet: Păcălit de un alt român!

Articol publicat in sectiunea E țeapă, Muncă, Poveşti româneşti pe data 11 august 2014

online

O familie din Giurgiu trece prin momente grele după ce şi-a pus toată încrederea în promisiunile unui român. Cei doi soţi, împreună cu fiul lor de 14 ani, au renunţat la casa în care locuiau, dar şi la joburile pe care le aveau în Doncaster, un orăşel aflat în nordul Angliei, şi s-au mutat în Londra, după ce un conaţional i-a promis bărbatului că îi va oferi un loc de muncă mult mai bun. Din păcate, românul i-a lăsat baltă după numai  două zile, iar acum cei doi soţi au rămas şi fără bani, dar şi pe drumuri. Cei care pot întinde o mână de ajutor familiei din Giurgiu îl pot contacta pe Marian la numărul de telefon 078.3140.4347.

 

„Ne-a lăsat baltă!”

În câteva zile, viaţa lui Marian şi a familiei sale s-a dat de-a dreptul peste cap. Din decembrie anul trecut, trăia împreună cu soţia sa în Doncaster, o localitate aflată în apropierea oraşului Sheffield. Nu aveau o viaţă perfectă şi tocmai de aceea, ca oricare alt român, în căutare de mai bine, s-au încrezut în promisiunile unui conaţional care a postat un anunţ pe internet, precum că are nevoie de oameni pentru a le oferi locuri de muncă bine plătite. Marian a luat legătura cu acesta şi aşa a ajuns la Londra, ne povesteşte soţia sa. Din păcate, toată încrederea cu care a pornit la drum s-a năruit în două zile.

„Ne-a chemat cineva aici la muncă şi ne-a lăsat baltă. Chiria o avem plătită până marţi (5 august) şi în buzunar mai avem doar două lire. Nu putem să facem nimic, nici să ne întoarcem acasă în România, nici în Doncaster, suntem blocaţi aici. Marţea trecută (29 iulie) am ajuns în Londra. Noi stăteam într-un orăşel lângă Sheffield. Soţul meu muncea acolo la o spălătorie auto. Acum nu ştim ce să facem, suntem blocaţi aici. Suntem şi cu băieţelul nostru de 14 ani după noi”, spune femeia care cere ajutor oricui este în măsură să îl acorde familiei sale.

În primul rând, cei doi soţi au nevoie disperată de un loc de muncă.

„De marţi nu ştim ce se va întâmpla cu noi. Noi vrem să găsim ceva de muncă. Soţul meu se pricepe şi la construcţii, chiar dacă în Doncaster a lucrat la o spălătorie auto. Eu, în România, am lucrat în domeniul patiseriei şi pe la depozite în Bucureşti, dar mă pricep şi la menaj.”

 

Păcăliţi de un român

Durerea este cu atât mai mare cu cât cei care i-a lăsat cu ochii în soare este un român, în care Marian şi soţia sa şi-au pus toate bazele. Spun sincer că nu s-ar fi gândit niciodată că tocmai un român le-ar putea face acest lucru.

„Tot un român de-al nostru ne-a adus aici. Noi am văzut un anunţ pe internet, iar soţul meu a sunat şi, aşa, persoana aceea i-a spus că are nevoie de oameni care să lucreze în construcţii, că va fi bine, că este un job mare, că îi vor da bani. S-a dus două zile la muncă, după care nu l-a mai luat la muncă. De fapt, nu a mai venit să îl ia, pentru că jobul era departe şi venea să îl ia cu maşina de acasă. Acum nu ne mai răspunde la telefon, la mesaje, nu i-a dat banii nici măcar pe cele două zile lucrate. Nu vrea nici măcar să ne spună de ce ne face asta. Ce s-a întâmplat…”, povesteşte femeia cu lacrimi în ochi.

————————————–

„Am vrut ceva mai bun. De aceea am plecat de acolo. Nu ne era bine nici acolo, dar cât de cât reuşeam să supravieţuim. De aceea am plecat, pentru că ne doream mai mult. Chiria unde stăm acum, tot acest român ne-a găsit-o. Nu ne-a cerut bani. Noi i-am spus că aveam doar 300 de lire cât să plătim chiria pe o săptămână şi drumul până la Londra. Şi ne-a spus că să venim, că pe parcurs ne mai ajută el, plus că soţul începe imediat munca și va fi plătit.”

Soţia lui Marian

————————————–

Singura speranţă a familiei din Giurgiu stă acum în ajutorul oamenilor. Dacă există persoane care îi pot ajuta pe cei doi soţi, este important de ştiut că cei doi au nevoie cât mai repede de un loc de muncă.

„Nici nu locuim cu alţi români ca să le cerem ajutor. Nu ştim ce să facem pentru că nu mai avem bani. Am dat pe drum 125 de lire, am plătit 150 pe chirie, pe o săptămână, şi ne-au mai rămas 35 de lire… din care acum mai avem doar două lire. Asta e… am vrut să câştigăm mai bine, iar românul acesta în care am avut încredere ne-a promis că va fi mai bine. Avem nevoie în primul rând de locuri de muncă şi de bani ca să ne putem plăti chiria şi să putem trăi până când primim primii bani. Am cerut ajutorul şi pe o reţea de socializare, dar deocamdată să vedem dacă ne ajută cineva”, ne povesteşte românca de 41 de ani din Giurgiu.

 

Blocaţi în Londra

În situaţia în care se află, nu se mai pot întoarce nici măcar în Doncaster, orăşelul în care au locuit din decembrie.

„Nici înapoi în Doncaster nu ne mai putem întoarce pentru acolo unde lucra soţul a venit deja altcineva în locul lui. Chiar dacă ne întoarcem în Doncaster, soţul trebuie să îşi caute din nou de muncă. El a lucrat acolo din decembrie şi până acum, când am plecat. La fel şi eu, trebuie să încep din nou să îmi caut de muncă. Eu lucram la un peco acolo, făceam curăţenie, două ore pe zi, patru zile pe săptămână”, spune femeia.

Toţi cei care îl pot ajuta pe Marian şi pe familia lui îl pot suna la numărul de telefon 078.3140.4347. Bărbatul are experienţă în domeniul construcţiilor, în ţară a lucrat ca electrician şi deţine permis, categoria B. De asemenea, cei doi soţi au National Insurance Number.

Mare atenţie la anunţurile care circulă pe reţelele de socializare sau pe site-urile dedicate românilor. Nu vă încredeţi 100% în acestea, chiar dacă persoana de la capătul firului pare că are cele mai bune intenţii din lume. Ar fi de preferat să cercetaţi terenul înainte de a lua o decizie radicală şi de a renunţa la jobul pe care îl deţineţi. Mai ales în situaţiile în care locul de muncă nou vă impune să vă mutaţi într-un nou oraş.

————————————–

„Am zis că este român, am avut încredere, am zis că ne putem ajuta şi că va fi bine, dar nu este bine.”

Soţia lui Marian

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

4 pareri la “Nu vă încredeţi 100% în anunţurile de pe internet: Păcălit de un alt român!”

 1. liviu Spune:

  Suntem doi prieteni care am venit in Doncaster acum doua luni.Imi pare rau pentru aceasta familie ,chiar ii compatimesc.Si noi am patit la fel.Am avut promisiunea unui loc de munca sigur si relativ bine platit.Persoana care ne-a „tepuit”este cetatean roman.Am avut promisiunea unei case decente cu utilitati etc. etc. pentru care am platitavans si chirie pe cam 5 saptamani.Am ramas fara bani si doar bunatatea unui baiat din Sibiu ne-a salvat, fara sa stie daca va primii banii inapoi.Chiria a fost platita o saptamana si am stat in casa doar prin bunavointa proprietarului.Dupa cinci saptamani am gasit de lucru ,nu multumitor dar macar atat cat sa ne platim datoriile si chiriile testante.Cat despre persoana cu care am venit aici ,noi o cunoastem foarte bine.Uita ca in viata se plateste tot dar absolut tot.Stimata doamna exista putini xromani aici care sa nu te intepe.Acei nemernici nu au mila de nimeni si nici fria de Dumnezeu.Asa sunt nascuti.Niste lichele si asa vor disparea.

 2. Florian Spune:

  Liviu,am o mare rugaminte la tine. Marti 13.10.2015 voi pleca din Romania spre Doncaster printr-o firma Made Recruitment din Bristol. Nu stiu mare lucru despre aceasta firma. Pana acum am tot vorbit cu o doamna la telefon.Jobul este pentru un depozit in Doncaster.Dupa intelegerea care am avut-o verbalcu aceasta doamna,urmeaza ca in momentul cand ajung in Doncaster sa iau legatura telefonic cu un domn Mihai care m-a va conduce la gazda unde urmeaza sa locuiesc.
  Rugamintea mea la tine este. Daca nu voi putea rezolva nimic cu aceasta firma,pot lua legatura cu tine ?
  Florian Moraru

  +40730480400

 3. veronica Spune:

  eu va pit gasi o camera de doit nu va incredeti ca depizitele nu va ea asa se da texst

 4. veronica Spune:

  depozitele refuza @Romani trebuie sa stiti engleza eu stau in doncaster se da test prima sa te ea interviu e greu speciali tineri intra repede eu am un an stau asa cum pot cum a putut acea familie sa puna in pericol copilu eu muncesc pe 15 lire ca sa aduc mincare acasa sa ceara ajutoru abasadei prima de a nu interveni asistenta sociala aici in doncaster tota lumea se cunosteai speli vase mai gasesti ceva munca eu la 52 nu ma dau batuta sint cu copi mei le aduc mincare

Spune-ti si tu parerea!