Nu vi se strică salata? Aruncați-o! (Salată de Tesco expirată de o lună, în stare impecabilă)

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Sănătate pe data 8 iunie 2016

Londra_Catalin Dramba_salata nemuritoare cu data expirarii

Cum poate arăta o salată uitată o lună în frigider! Un român cumpără o salată de la un magazin Tesco din Londra și o uită în frigider. După aproximativ o lună de zile, găsește salata uitată în condiții perfecte! Parcă atunci fusese culeasă de pe câmp! Explicația ne-o dau mai multe studii de specialitate: majoritatea fructelor și legumelor din supermarketuri sunt ionizate. Prin acest procedeu controversat, durata de „prospețime” a acestora crește incredibil de mult. Evident, asta lasă și fructele și legumele fără gust și miros! Și pe noi, fără sănătate!

Românul care a cumpărat salata este bucătar, specialist în salate italiene. Cătălin Drâmbă lucrează în Londra de doi ani și s-a specializat în salate:

—————————————

„Mi-am cumpărat pentru acasă o salată exact ca cea pe care o folosesc la restaurant. Am pus-o în frigider și am uitat de ea. Era acoperită cu altceva. Acum câteva zile am dat de ea. Nici nu-mi mai aminteam exact când am cumpărat-o, dar am văzut data expirării, 5 mai. E sigur că am cumpărat-o înainte de această dată, pentru că verific de fiecare data termenul de valabilitate când cumpăr un produs. Asta înseamnă că această salată a stat în frigider cel puțin 30 de zile, dar uitați-vă! Arată ca în prima zi. Nu-mi vine să cred. Parcă e din plastic. Cum e posibil ca o legumă să rămână proaspătă atât timp?”

—————————————

 

Ionizarea, prospețimea eternă

Rafturile supermarketurilor din Londra sunt pline de fructe și legume care arată incredibil: ardei grași, viu colorați, diverse sortimente de salate de un verde impecabil și fructe care par a fi culese cu o zi înainte din pom. Pentru toată această culoare și prospețime din rafturi există o explicație: pe lângă faptul că multe din aceste produse sunt modificate genetic, acestea sunt expuse și la radiații ionizante. Procesul de conservare cu radiații ionizante distruge vitaminele și lasă alimentele fără gust sau miros. Dar metoda are beneficiul că vegetalele rămân „proaspete” cu mult peste normal.

 

Brevetată de americani, îmbrățișată de europeni!

Americanii au observat, cu aproape 80 de ani în urma că, în urma expunerii la radiații ionizante, fructele și legumele își păstrează prospețimea timp îndelungat, iar insectele și microorganismele care se dezvoltă în mod natural în ele sunt distruse. Deși au apărut proteste din partea multor cercetători care au încercat să tragă un semnal de alarmă în legătură cu eventualele consecințe nocive asupra sănătății, Administrația alimentelor și medicamentelor din SUA a aprobat, în 1963, iradierea alimentelor ca mijloc de conservare.

Londra_Catalin Dramba_salata cu data expirarii—————————————

„De câțiva ani mi-am produs un regim de viață sănătos cu multe fructe și legume. În Londra, nu există piață de producători ca acasă, așa că îmi cumpăr alimentele de la supermarketuri. Mănânc de multe ori salate. Culmea e că salata care mi-am cumpărat-o face parte din meniul restaurantului și este destul de bine vândută. Acum, când mă uit la această salată și văd cât de proaspătă arată după atât timp, mă gândesc cam câte chimicale poate conține și cât de sănătoasă e de fapt.”

Cătălin Drâmbă

—————————————

 

Cancerul și hrana iradiată

Alimentele iradiate nu sunt periculoase, susțin unii dintre specialiști, alții însă nu sunt convinși de aceasta. Alimentele pot fi iradiate cu raze gama sau cu raze X. Tehnologia prin iradiere cu raze gama folosește substanțe radioactive, Cobalt 60 sau Cesiu 137. Un raport dat publicității de către o organizație ecologistă internațională, care se opune iradierii alimentelor, precizează că studii efectuate pe termen scurt, care au avut ca subiecți copii din India, hrăniți o perioadă cu alimente iradiate, au indicat distrugeri ale cromozomilor acestora.

Testele au fost făcute și pe un eșantion de câini care au mâncat, un timp, numai carne de vită iradiată. Veterinarii au constatat, în urma examenelor clinice, că toți câinii care primiseră carne iradiată, în perioada experimentelor științifice, aveau splina mărită. Cancerul, bolile de rinichi, imunotoxicitatea nu sunt decât unele dintre bolile deosebit de grave care pot fi declanșate în urma consumului de alimente tratate cu raze ionizante, mai susțin cercetătorii.

 

Ionizarea, folosită în întreaga lume

Folosirea acestui procedeu de conservare a alimentelor face înconjurul lumii și asistăm, în prezent, la o adevărată explozie a numărului de instalații de iradiere a alimentelor în numeroase state.

China, care, în 2003, avea șapte instalații de iradiere a hranei, a ajuns la 50 în 2006, iar India și-a propus să construiască 25 de instalații în plus față de cele existente pe teritoriul său. Mexicul nu se lasă mai prejos și promite să aibă cea mai mare instalație de iradiere a alimentelor din lume. Am căutat informații privitoare la asemenea stații pe teritoriul UK, dar se pare că, acestea sunt ținute, cu grijă, departe de ochiul public. De altfel, cel puțin în ultimii ani, multe state evită să facă publice aceste „amănunte” legate de ionizarea alimentelor.

În condițiile în care tehnologiile de conservare a alimentelor cu ajutorul razelor ionizante se dezvoltă vertiginos, comercianții nu au decât de câștigat, iar teama producătorilor de a rămâne cu marfa nevândută nu se mai justifică.
Dar medicii și cercetătorii se întreabă, totuși, care ar putea fi efectele nocive pe o perioadă îndelungată asupra organismului uman, ale hranei conservate astfel. Riscurile pe care le prezintă alimentele iradiate nu au fost încă identificate cu precizie, iar rarele studii pe această temă au fost deseori discreditate.
Organizațiile ecologiste și numeroși oameni de știință susțin însă că pericolul nu este deloc de neluat în seamă, iar consecințele asupra sănătății consumatorilor, deși nu sunt vizibile imediat, ar putea, pe termen lung, să se dovedească dezastruoase.

—————————————

Experiment: cât poate rămâne proaspătă o salată?

Londra_Catalin Dramba_salata nemuritoare

 

După ce și-a descoperit salata proaspătă la o lună de la cumpărare, Cătălin nu se oprește aici. Vrea să facă un experiment și e curios cât va mai rezista salata.

„Am să păstrez salata. Normal că nu am de gând să o mănânc, dar vreau să o pun, la loc, în frigider, pentru că sunt curios cât va mai rezista: o lună, două, trei? În ceea ce privește stilul de viață sănătos, cred că trebuie să mă gândesc la altceva. Deja salatele și toate legumele din magazinele din Londra încep să mă sperie.”

Cătălin

—————————————

Autor articol: Gelu Irimia

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!