„Nu voi acorda autonomia Ținutului Secuiesc”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 19 decembrie 2014

Candidatul Alianţei Creştin Liberale (PDL+PNL) la funcţia de preşedinte al ţării a declarat, luni, la postul de ştiri Realitatea că se consideră „patriot român”, potrivit Frontpress. Klaus Iohannis a mai precizat că are relaţii „foarte bune” cu Biserica Ortodoxă Română şi cu Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza. Primarul Sibiului a purtat pe durata interviului o insignă cu tricolorul românesc la reverul sacoului.

Întrebat dacă, în calitatea sa de minoritar etnic, a participat la evenimentele organizate cu ocazia zilei naționale a României, candidatul la prezidenţiale a confirmat că în general a fost prezent la toate manifestările de 1 decembrie. „Am participat de fiecare dată, exceptând situațiile în care nu am fost în Sibiu”, a completat Klaus Iohannis.

Primarul Sibiului a mai declarat, la Realitatea TV, că susţine proiectul regionalizării României, dar nu pe criterii etnice, aşa cum cer formaţiunile maghiare.

„Am fost membru în comisia care s-a ocupat de primul demers de regionalizare. Am spus atunci un lucru şi pot să îl repet oricând: regionalizarea, dacă se va face vreodată, poate să fie doar o regionalizare administrativă. O regionalizare etnică nu se poate face în România. Au încercat alte ţări, să ne uităm ce rezultate au avut. Dacă regionalizarea se face suprapunând graniţa regiunilor peste o graniţă interetnică, nu dă rezultate”, a declarat prezidenţiabilul PNL-PDL, subliniind faptul că este „adeptul statului național unitar”.

Întrebat dacă garantează faptul că în cazul în care va ajunge preşedinte nu va susţine autonomia aşa-zisului „Ţinut Secuiesc”, Iohannis a răspuns scurt: „Sigur, v-am spus că eu nu sunt adeptul acestei soluţii. Nu se va întâmpla.”

În ceea ce priveşte politica externă, Klaus Iohannis a promis că va menţine România în sfera de influenţă a SUA şi UE. „Sunt două zone în care, ca preşedinte, voi garanta parcursul de până acum şi voi apăra ceea ce s-a realizat: prima ţine de politica externă şi opţiunile noastre fundamentale – parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO, UE. Putem discuta amănunte despre creşterea calitativă a participării României în aceste mecanisme, dar direcţia spre Vest, spre Occident, statutul ei de aliat strategic sunt nenegociabile”, a spus acesta.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!