Numarul de inregistrare NHS

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 10 august 2009

Ce este numarul NHS?

Fiecare persoana care este inregistrata la NHS (National Health Service) in Marea Britanie dispune de un numar unic de identificare. Numarul NHS este printat pe cardul de sanatate de care dispuneti si care va este dat in clipa in care va inregistrati la un GP (medic generalist). Acest numar permite personalului medical sa aiba acces rapid la inregistrarile dumneavoastra legate de sanatate.

Fiecare numar NHS este format din 10 cifre, aratand cam asa: 450 557 7104 (acesta este un numar care serveste doar ca exemplu).

Daca dispuneti de un card de model mai vechi, atunci numarul de inregistrare NHS va fi unul pe model vechi, fiind alcatuit atat din cifre, cat si din litere. Acesta este inlocuit pe masura trecerii timpului, majoritatea numerelor NHS fiind alcatuite in acest moment doar din cifre. Oricum, daca aveti un card de model mai vechi, trebuie sa stiti ca acesta nu afecteaza modul in care veti fi tratat.

 

De ce este acest numar important pentru mine?

Numarul NHS este unul unic. Folosindu-l si identificandu-va prin el nu este decat un pas inainte in a imbunatati starea de sanatate pe care o aveti.

Daca va stiti numarul NHS sau puteti prezenta cardul medical de care dispuneti, ajutati personalul medical sa aiba un acces rapid la inregistrarile dumneavoastra medicale, pe care sa le puna la dispozitia celor care va ingrijesc, pentru o imagine completa a starii de sanatate in care va aflati.

Ca o masura de siguranta pentru acest lucru, puteti sa verificați cu atenție ceea ce primiti din partea NHS, pentru a vedea daca acest numar este trecut corect in actele lor.

 

Am neaparata nevoie de numarul NHS pentru a fi ingrijit?

Nu, nu este esential sa cunoasteti acest lucru, el doar va poate ajuta sa puneti la dispozitia personalului medical date referitoare la istoricul medical personal.

 

Este numarul NHS identic cu cel NI?

Nu, numarul NHS este diferit de cel NI (National Insurance), acesta din urma fiind folosit pentru taxe si pensii. Daca aveti orice intrebare referitoare la numarul NI, atunci puteti contacta oficiul local al Department of Work and Pensions (Departamentul de munca si pensii).

Pentru a afla unde se afla respectivul birou, accesati www.dwp.gov.uk.

 

Cum imi pot afla numarul NHS?

Daca doriti sa va aflati numarul NHS sau aveti un card de sanatate de model vechi si doriti sa stiti numarul nou, urmați pasii de mai jos.

Daca sunteti inregistrat la un medic generalist (GP), dispuneti deja de un numar personal NHS. Pentru a-l afla, mergeti la cabinetul medicului si rugati personalul autorizat de acolo sa-l caute. Pentru a va proteja numarul sau persoana, cei de acolo va vor solicita o dovada ca sunteti cine pretindeti ca sunteti, adica un pasaport, permis de conducere sau orice alta dovada a identitatii.

Daca nu sunteti inregistrat la un medic generalist, dar credeti ca aveti un numar NHS, pentru a-l afla va trebui sa apelati la Primary Care Trust (PCT) din zona dumneavoastra. Pentru a afla numarul de telefon al celei mai apropiate unitati PCT, sunati la NHS Direct, 0845 4647.

Cand telefonati la PCH, cereti la Patient and Practitioners’ Service Agency. Personalul de acolo va va nota numele, data nasterii si adresa si va va emite un card medical in maximum 2 zile.

Daca nu ati fost niciodata inregistrat la un GP, inseamna ca nu aveti un numar NHS alocat. In clipa in care va inregistrati la un GP, primiti automat un numar personal NHS, ca parte a inregistrarii dumneavoastra. Puteti fie sa mergeti personal la un GP pentru a va inregistra, fie sa-i rugati pe cei de la PCT sa va puna pe lista unuia dintre cei care practica in zona dumneavoastra.

Pentru a afla care este cel mai apropiat de zona in care domiciliati, sunati la NHS Direct, 0845 4647.

 

Alte amanunte

Daca sunteti un vizitator al Marii Britanii, nu veti primi un numar personal NHS. Mai multe informatii despre statutul dumneavoastra ca vizitator in folosirea serviciilor NHS puteti obtine de la www.dh.gov.uk.

Cei nascuti in spitalele din Marea Britanie sau Tara Galilor vor primi un numar NHS la scurt timp dupa ce s-au nascut. Daca acestia nu s-au nascut in spital, ci acasa, ei vor primi numarul personal NHS atunci cand veti inregistra data de nastere a acestuia.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!