Numarul de someri atinge un nou record

Articol publicat in sectiunea Social pe data 21 decembrie 2009

Numarul de someri a crescut in luna noiembrie cu aproape 29.200 fata de luna precedenta, ajungand la peste 683.100, reprezentand o rata a somajului de 7,5%, nivel neatins din martie 2004. La sfarsitul lui octombrie erau inregistrati 654.000 de someri, iar rata somajului era de 7,1%, potrivit datelor publicate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). „Cresterea numarului de someri din noiembrie este aproape identica cu cea din luna octombrie, de unde rezulta ca ne vom incadra in tinta stabilita pentru sfarsitul anului 2009. Este bine ca, din numarul total al somerilor, 469.200 sunt indemnizatii”, a declarat presedintele ANOFM, Silviu Bian, citat de NewsIn. Pe de alta parte, directorul general al Agentiei, Eugen Preda, estimeaza ca rata somajului nu va depasi 8% pana la sfarsitul anului, iar numarul total al somerilor va fi de circa 700.000. „Nu cred ca luna decembrie va aduce alti 50.000 de someri, pentru ca cine a avut de facut disponibilizari a facut, pentru a-si dimensiona personalul in conditii de criza. De obicei, lunile decembrie si ianuarie sunt calme. In luna decembrie sunt sarbatorile, iar in aceasta perioada serviciile si comertul merg destul de bine”, a precizat Preda. Numarul de someri a crescut in noiembrie pentru a 17-a luna la rand. Un numar atat de mare de someri nu a mai fost atins din martie 2004, cand au fost inregistrate 697.370 persoane fara loc de munca.

Pe de alta parte, Raluca Parvu, senior consultant BPI Romania, firma ce activeaza in domeniul consultantei, managementului si resurselor umane, sustine ca rata somajului este mai mare fata de cifra oficiala de 7,5%, deoarece aceasta nu include numarul plecarilor voluntare. Tot mai multe companii locale apeleaza la „voluntariat”, in locul disponibilizarilor, deoarece este un proces care dureaza mai putin, iar presiunea sindicatelor este mai mica, a precizat Parvu.

 

Disponibilizari masive la CFR Marfa

Peste 6.000 de angajati de la CFR Marfa vor fi disponibilizati cel mai tarziu de la 1 martie 2010, fara salarii compensatorii, potrivit programului de restructurare trimis de administratie sindicatelor. Reprezentantii salariatilor spun ca vor contesta acest program deoarece nu au fost consultati. Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a declarat, citat de Mediafax, ca sindicatele au fost notificate vineri ca vor fi disponibilizati 6.380 de salariati din cei 16.220 de la CFR Marfa, fara salarii compensatorii. Liderul sindical a mai precizat ca se va intalni cu toti liderii de sindicat pentru a analiza programul de restructurare trimis de administratie si a subliniat ca nu este de acord cu acesta.

„Eu voi contesta acest program, din doua motive. Administratia nu a consultat sindicatele la elaborarea acestui program si nici nu sunt specificate criteriile pe baza carora au fost selectati cei disponibilizati”, a spus Mantescu.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!