Numărul românilor din Marea Britanie. Dincolo de cifre…

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 16 mai 2014

Londra_Tommy Tomescu_conferinta de presa

Un restaurant românesc din nordul Londrei a fost locul în care jurnaliștii celor mai importante publicații și televiziuni britanice au aflat cu surprindere că, oficial, numărul românilor și bulgarilor care muncesc legal în această țară a scăzut după 1 ianuarie 2014.

Un grup de circa zece reprezentanți ai mass-mediei din Regatul Unit se înghesuiau în fața unui ecran TV plasat pe un perete din interiorul elegant al resturantului cu specific românesc Cornelius din Tottenham (nord-estul Londrei). Se întâmpla în ziua de 14 mai, dimineața, puțin după ora 9,30. Jurnaliștii așteptau în picioare, cu blocnotes-urile și pixurile în mâini…

Românii și bulgarii din această țară erau, la 31 martie, mai puțini cu 4.000 decât în 31 decembrie, anul trecut, potrivit Oficiului Național de Statistică (ONS), a anunțat atunci, prezentatorul știrilor, pe canalul de televiziune Sky 1.

Informația a pus capăt unei perioade de peste un an de controverse, în care est-europenii s-au simțit victime nedreptățite, într-o campanie de presă agresivă, ce a invocat repetat o pretinsă „invazie” a românilor și bulgarilor în Regatul Unit, în primele luni ale acestui an.

 

Invitație la conferință de presă

O conferință de presă obișnuită anunțată de medicul stomatolog român Tommy Tomescu, președintele partidului European Party (EP), recent înființat la Londra, a captat atenția celor mai importanți reprezentanți ai mass-media din Marea Britanie.

Dr. Tomescu a trimis invitația adresată jurnaliștilor în după-amiaza zilei de marți, 13 mai. Își propunea să conteste în fața lor, cifra probabilă de 200.000 avansată în cotidianul The Telegraph, înainte cu două zile, referitor la numărul total de români și bulgari prezenți la sfârșitul lunii martie pe teritoriul Regatului Unit.

„Veți găsi în atașament declarația Europeans Party și a «Alianței împotriva discriminării românilor și bulgarilor» cu privire la articolul publicat în The Telegraph”, se spunea în textul e-mail-ului.

Conferința urma să aibă loc a doua zi (14 mai), dimineața la ora 9,15, la Restaurant Cornelius, în cartierul londonez Tottenham…

 

Toată „spuma” jurnaliștilor britanici

Medicul Tommy Tomescu a aflat că, exact în momentul în care el anunțase organizarea unei conferințe de presă a partidului pe care îl conduce, ONS se pregătea să prezinte primele cifre estimative privind prezența românilor și bulgarilor în Regatul Unit, în primele trei luni din 2014.

Un singur jurnalist român a răspuns invitației la conferință. În schimb, au venit la Restaurantul Cornelius: Chris Gibson, unul dintre managerii de la BBC; Dominic Reynolds reprezentând postul ITV; Nick Scott-Plumer din partea canalului TV Channel 4; Stephen Chittenden din echipa BBC Radio 5 Live; Caroline Davies, redactor la The Guardian; Natalie Gil ca reprezentant al cotidianului The Independent. Aceștia au fost însoțiți de o echipă tehnică formată din cameramani și fotografi.

 

Urmărind știrile…

Dr Tommy Tomescu a fost asaltat de jurnaliști britanici în dimineața de 14 mai, cu câteva minute înainte de ora 9,30, când a intrat în incinta restaurantului românesc Cornelius, undeva în nord-estul metropolei de peTamisa.

„Aflasem cu o zi înainte că Oficiul Național de Statistică o să dea chiar atunci informațiile privind numărul românilor și bulgarilor care s-au aflat în Marea Britanie, în primul trimestru din acest an”, ne-a mărturist ulterior președintele EP. „Nu știam însă cât de mică urma să fie cifra ce se va comunica. Bănuiam însă că aceasta va fi sub așteptărilor britanicilor…”, a mai subliniat Tomescu. El a adăugat: „Dar nici jurnaliștii britanici nu știau ce va urma…”

Atunci, toți jurnaliștii s-au adunat în fața televizorului care era pornit pe programul de știri BBC News. „Cred că ar trebui să dăm pe Sky News”, a cerut în limba engleză unul dintre cei prezenți.

Proprietarul localului a intervenit personal, cu telecomanda în mână și a satisfăcut solicitarea ce-i fusese adresată.

 

Cifre surprinzătoare

„Numărul românilor și bulgarilor care muncesc în Regatul Unit a scăzut cu 4.000 în primele trei luni după data de 1 ianuarie 2014, când restricțiile impuse acestora în ultimii șapte ani pe piața muncii britanice au fost eliminate”, a anunțat prezentatorul  Sky News, în dimineața de 14 mai, câteva minute după ora 9,30.

Grupul de reprezentanți ai mass-mediei britanice care au auzit această știre în sala unui restaurant românesc din nordul Londrei a amuțit pentru câteva secunde.

Datele comunicate de Oficiul Național de Statistică arată că totalul prezenței româno-bulgare în regat, în intervalul 1 ianuarie-31 martie s-a cifrat la aproximativ 140.000, s-a mai auzit din ecranul aparatului TV. Numărul este mai mare cu 29.000 decât cel înregistrat în primul trimestru al anului trecut, dar este mai mic cu 4.000 decât cel raportat pentru 31 decembrie 2013, a continuat explicit vocea prezentatorului de știri…

Jurnaliștii britanici păreau surprinși, iar reacțiile lor erau rezervate…

 

Românii așteaptă scuzele britanicilor

„Tocmai ați urmărit știrea în care ONS a anunțat scăderea prezenței românești în Marea Britanie, în primele trei luni ale acestui an”, s-a adresat cu curaj Tommy Tomescu jurnaliștilor britanici prezenți la conferința de presă organizată în 14 mai de conducerea Europeans Party. „Vă reamintesc că tot anul 2013 s-a derulat în Regatul Unit o campanie amenințătoare care le spunea britanicilor că imediat după 1 ianuarie vor fi invadați de milioane de români…”, a continuat medicul stomatolog, lider al formațiunii politice.

Tomescu a accentuat că întreaga comunitate românească din Marea Britanie așteaptă scuze din partea reprezentanților partidului extremist UKIP, care au inflamat opinia publică britanică cu neadevăruri despre prezența est-europenilor în această țară. „Și condamnăm ca rasiste declarațiile făcute în ultimul timp de Nigel Farage, liderul UKIP, la adresa românilor”, a mai punctat medicul stomatolog român, în timp ce reprezentanții mass-media din regat îl ascultau cu atenție.

Declarațiile sale au fost susținute și de Vlad Ionel Furtună și Bianca Maria Pârlog, colegi cu dr Tommy Tomescu în cadrul Europeans Party.

 

Interesul și dezinteresul mass-media

Aproape nimic din ceea ce s-a întâmplat în dimineața zilei de 14 mai la conferința de presă a Europeans Party, desfășurată într-unul din restaurantele românești din Londra, nu a fost mediatizat în zilele imediat următoare de jurnaliștii britanici prezenți la fața locului.

Cotidianul The Guardian a fost singurul care a publicat în decursul a 12 ore, două articole referitoare la declarațiile doctorului Tommy Tomescu, președinte al Europeans Party și candidat la alegerile europarlamentare pe listele partidului pe care îl conduce, pentru un post de deputat în parlamentul de la Strasbourg.

Celelelalte televiziuni, posturi de radio și publicații scrise s-au mulțumit să comunice sec cifrele comunicate de ONS. Așa a procedat și tabloidul Daily Mail, cel care în 2013 publica fără rezerve numeroase articole defăimătoare și tendențioase cu referire la prezența românilor în Regatul Unit…

———————————————–

„Îmi pare foarte rău că aproape nimeni din mass-media britanică nu a relatat informații despre conferința noastră de presă din 14 mai. Eu am stat aproape toată ziua respectivă împreună cu jurnaliștii britanici. Le-am și fixat întâlniri cu câțiva români stabiliți în Regatul Unit după 1 ianuarie 2014 cu care aceștia vroiau să stea de vorbă (…)

Dar asta este presa britanică, își vede doar propriul interes. Adevărul e că jurnaliștii sunt cei care l-au ridicat pe președintele UKIP Nigel Farage la actuala cotă la care acesta a ajuns în sondaje…”

Dr. Tommy Tomescu, Președinte al Europeans Party și candidat la alegerile europarlamentare din 22 mai din partea aceleiași formațiuni politice

———————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!