Nume controversate în dosarele Panama Papers

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 13 mai 2016

În dosarele Panama Papers, care conțin circa 11 milioane de documente, figurează peste 100 de români.

Printre cei mai cunoscuți sau controversați români se numără fostul tenismen și om de afaceri Ion Țiriac, fostul proprietar al rafinăriei Rafo Onești, Corneliu Iacobov, fostul președinte al EximBank, Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, omul de afaceri Gabriel Comănescu, implicat în scandalul Petromservice alături de Sorin Ovidiu Vîntu, dar și avocați, foști consilieri de politicieni, oameni de afaceri din energie, farma sau retail, potrivit Rise Project.

Rise Project, partener International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), a publicat o listă cu persoane din România care au înființat societăți offshore cu ajutorul avocaților Mossack Fonseca, casa de avocatură panameză de unde a provenit cea mai mare scurgere de informații din istorie. La acest moment, în listă figurează peste 60 de persoane, potrivit News.ro.

„Bineînțeles, nu este ilegal să îți înființezi o firmă în jurisdicții offshore opace ca Belize, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Samoa sau Isle of Man, iar ăsta e motivul pentru care dezbaterea din jurul scandalului Panama Papers s-a purtat mai mult pe câmpul eticii, decât cel al dimensiunii sumelor ascunse cu ajutorul consultanților Mossack Fonseca”, precizează jurnaliștii Rise Project.

Pe lista Rise Project se regăsesc, alături de nume, scurte prezentări ale celor menționați, precum și informații privind firmele offshore.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!