Numirea lui Blaga la Interne suspendata

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 7 decembrie 2009

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, vineri, suspendarea decretului de numire în funcţia de ministru de interne a lui Vasile Blaga. Decizia a fost dată vineri după ce fostul ministru de interne PSD, Dan Nica, a contestat în instanţă decizia de numire a lui Vasile Blaga, anunţă Antena 3. Pe data de 1 octombrie preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de revocare din funcţie a ministrului Dan Nica şi l-a numit pe Vasile Blaga pe aceeaşi funcţie. Pe data de 5 octombrie, Dan Nica declara că revocarea sa a fost făcută ilegal şi că ilegalitatea s-a făcut cu fals în acte.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, vineri, acţiunea social-democratului Dan Nica şi a decis suspendarea executării decretului prezidenţial prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar al internelor şi viceprim-ministru interimar până la pronunţarea unei decizii pe anularea decretului, potrivit NewsIn.

 

Decizia nu este definitivă

La termenul de vineri, 20 noiembrie, al procesului, reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale a invocat trei excepţii pe cererea de suspendare formulată de Dan Nica. Astfel, a fost invocată lipsa calităţii procesuale pasive a Administraţiei Prezidenţiale, consilierul juridic al instituţiei argumentând că decretul contestat a fost emis de preşedintele României şi nu de Administraţia Prezidenţială. O a doua excepţie invocată de preşedinţie a fost cea a lipsei de interes, consilierul juridic susţinând că efectele decretului contestat s-au epuizat deja, având în vedere că respectivul document prevedea că Blaga este numit ministru interimar pe o perioadă de 45 de zile, perioadă care a trecut. A treia excepţie invocată, cea a inadmisibilităţii acţiunii, a fost invocată de reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale, care a spus că nu este de competenţa instanţei de contencios-administrativ să judece un conflict constituţional între puterile statului. De asemenea, pe fondul cauzei, consilierul juridic a cerut respingerea acţiunii formulate de către Dan Nica.

Avocatul care l-a reprezentat în instanţă pe fostul ministru a cerut respingerea celor trei excepţii invocate, admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată şi, în consecinţă, suspendarea decretului prezidenţial prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar al internelor şi viceprim-ministru interimar.

Vă reamintim că fostul vicepremier, ministru de interne, Dan Nica, l-a acuzat, pe Traian Băsescu, pe 5 octombrie, de „fals grosolan” în acte publice. Potrivit social-democratului, primul om în stat ar fi încălcat Constituţia prin numirea lui Vasile Blaga în locul său, cu statut interimar, în loc să numească un ministru plin.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!