O altă vindecare: Reflexologia

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Muncă, Poveşti româneşti pe data 28 iulie 2014

Londra_Viorel Ursu_reflexologie

Reflexoterapia este o terapie complementară care se foloseşte în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni, a unor probleme medicale sau a unor boli grave. De foarte multe ori poate avea rezultate miraculoase atât timp cât este realizată de specialişti. Este o terapie care îşi are rădăcinile în medicina tradiţională chinezească şi este ştiinţa zonelor reflexogene ale organismului, zone de reflex situate în picioare, în mâini sau pe faţă, care corespund glandelor şi organelor. Stimularea în mod corespunzător a acestor zone poate ajuta la prevenirea, la tratarea şi la vindecarea problemelor de sănătate într-un mod natural.

Viorel Ursu este, poate, unicul român din Londra care a simţit chemarea încă de mic copil către acest domeniu, care a început în ultima vreme să îi atragă şi să îi încânte pe mulţi. Harul l-a moştenit de la bunica sa, iar drumul cunoaşterii l-a aprofundat în Ţara Sântă, la Ierusalim. Recunoaşterea şi diplomele ca reflexoterapeut le-a primit la Londra, iar de câţiva ani, mâinile sale au fost magice pentru mulţi pacienţi care i-au trecut pragul.

 

Primul semn a venit în copilărie

Se spune că nu oricine poate intra în lumea vindecătorilor. Primul şi cel mai important test ca să ştii mai mult decât cunosc ceilalţi este să simţi chemarea. Apoi drumul… ţi se arată în zare… Mai mult sau mai puţin aşa s-a întâmplat şi în cazul reflexoterapeutului Viorel Ursu, un român de peste 40 de ani care a urmat drumul cunoaşterii încă de mic copil.

„Fac parte din ultimul popor migrator care se numesc moldogoţii. M-am născut în Şipote – Iaşi, într-o familie normală… Mama mea nu a fost pregătită să mă aibă, astfel că am venit pe lume accidental şi nu prea m-am bucurat de dragostea maternă. Însă Dumnezeu m-a compensat cu dragostea bunicilor. În special a bunicelor. Pe bunica din partea mamei o chema Bălan, dar noi îi spuneam bunica Bălănoaia. Ea a fost vindecătoarea satului. Un sat, departe de oraş, era la 60 de kilometri de Iaşi, iar acolo medicii nu stăteau prea mult… era departe, nu erau condiţii. Ei bine, neavând medic în sat, cine era scăparea? Bunica Bălănoaia. Ea era un foarte bun finoterapeut, lucra cu toate plantele din zonă, făcea creme pentru dureri de spate, ceaiuri foarte multe pentru diverse boli şi îi trata pe cei care se simţea rău”, ne povesteşte Viorel Ursu.

Petrecându-şi multe zile din copilărie alături de bunica sa, a simţit avântul către vindecare… „La vârsta de patru ani, bunica mi-a făcut două trăistuţe din in, pe una mi-a cusut o floare roşie şi pe cealaltă o floare albastră… şi m-a luat cu ea la cules… pe văi, pe dealuri, prin păduri. Şi mi-a spus aşa… în trăistuţa albastră să pun flori albastre şi în cea roşie… flori roşii. Aşa m-a stimulat, mi-a oferit toată atenţia, mereu mă mângâia, mereu avea o vorbă bună. La nouă ani şi jumătate am mers singur după plante… am trecut multe văi, multe dealuri. Îmi amintesc că era o zonă cu cartofi şi sfeclă-de-zahăr, astfel de locuri fiind des circulate de lupi şi porci mistreţi. Era destul de periculos pentru un copil, dar eu am ştiut că trebuie să ajung în locul unde pusesem semn cu câteva luni în urmă, pentru că acolo se afla planta care trebuie culeasă doar într-o anume perioadă a anului. În acel moment, în drum spre casă, m-am gândit că într-o bună zi aş vrea să ajung mai bun decât bunica…”

————————————–

„Totul a început ca o glumă, după ce am atins un om din sat pe care îl durea foarte tare capul. Se plângea că dacă ar fi fost bunica prin preajmă l-ar fi ajutat să scape de durere, iar tatăl meu m-a pus pe mine să îl ating şi acestuia i-a trecut instantaneu durerea de cap…”

Viorel Ursu, reflexologist

————————————–

 

Italia şi primele căi de cunoaştere

Anii au trecut, iar Viorel a mers la facultate. La două facultăţi: Drept şi Marketing Managerial. În ciuda acestor pregătiri, nu a renunţat nicio clipă să facă ceea ce îşi dorea cu adevărat: să vindece oameni. „Făceam masaje… pe oriunde am mers, fie în armată, fie la şcoală”, şi astfel a rămas conectat la pasiunea sa, asta până în momentul în care a plecat în Italia.

„În 1990-1991, în Italia, am studiat presopunctură cu un maestru chinez, aproape un an de zile, în paralel cu un curs de limba italiană, în Torino. Acolo am început şi aikido, artă marţială japoneză. Aikido înseamnă calea armonizării energiei, calea păcii, este un sport spiritual. M-am întors în România plin de speranţe… am vrut să îmi deschid o afacere, dar în momentul în care guşti vestul nu mai poţi rămâne în ţară… devine foarte greu”, ne spune reflexoterapeutul.

 

„În Ţara Sfântă găseşti tot ce vrei”

Însă adevărata cunoaştere a primit-o în Ţara Sfântă, acolo unde a întâlnit oamenii speciali de la care trebuia să înveţe.

„În 1996 am avut ocazia să mă duc în Israel… ştiam, ceva îmi spunea că acolo îmi voi găsi împlinirea. Am mers ca şi traducător pentru o echipă de români care lucrau în construcţii. Am avut o viză pentru un an de zile, dar am rămas opt ani de zile. Nu am rămas prea mult cu echipa cu care am venit… am început să lucrez la negru în construcţii. Dar, între timp, am început să cunosc diverşi maeştri chinezi, cu ei am început să lucrez reflexologia… am avut doi maeştri de la care am învăţat. Apoi arta masajului… cu un maestru chinez. Cu o evreică rusoaică am învăţat masajul de vindecare, ceea ce fac eu, un maestru thailandez m-a învăţat punctele care trebuie activate în cazul disfuncţiilor sexuale şi infertilităţii masculine şi feminine. Şi mai mulţi maeştri sud-americani indieni m-au învăţat despre spiritualitate, m-au învăţat cum să îmi folosesc energiile, când şi cine să intru în contact, pe cine să evit…”, spune Viorel Ursu.

————————————–

„Întâmplător i-am găsit pe oamenii aceştia, cea mai mare distanţă între doi maeştri a fost de două săptămâni… toţi făceau vindecări. În Ţara Sfântă vin foarte mulţi pentru vindecări şi acolo poţi să întâlneşti orice fel de oameni… religioşi, vindecători, spioni, oameni răi… pe toţi îi găseşti acolo. Găseşti ce cauţi. Un proverb din lumea noastră a vindecătorilor spune Când elevul este pregătit, maestrul apare, iar la mine au apărut în lanţ, aproape un an de zile am fost din şcoală în şcoală. Am plătit foarte mult pentru aceste cursuri… cred că puteam să îmi cumpăr două vile în centrul oraşului Alba-Iulia. Cel mai ieftin curs a fost de 5 ore și m-a costat 2.500 de dolari cu maestrul thailandez Passon.”

Viorel Ursu

————————————–

Toate aceste întâlniri nu au picat efectiv din cer, spune interlocutorul nostru. Aproape orice maestru „avea preţul său”.

„Eram mereu aproape de thailandezi, de chinezi, pentru că ştiam că în Asia este foarte multă cunoaştere şi mai ştiam că este greu accesibilă… De exemplu, maestrul Passon m-a discriminat. Noi, albii, credem că dominăm şi că putem ajunge oriunde, dar nu este chiar aşa. Am încercat prin mai multe persoane să ajung la el, efectiv nu voia să se întâlnească cu mine. Eu auzisem de el… dar el nu voia să mă întâlnească. De ce? Pentru că eram alb şi mulţi albi au folosit secretele asiaticilor în mod distructiv şi nu în mod de vindecare sau pentru beneficiile lumii. Iar asta era o idee preconcepută a lui… de care s-a vindecat după ce m-a cunoscut. Acolo totul costă… am avut nevoie de intermediari care să mă ducă la el… şi doar unul a reuşit, pentru că astfel de oameni nu îi întâlneşti… la o bere. De cinci ori ne-am întâlnit… 2.500 de dolari m-a costat. Nu mi-a fost uşor să dau banii aceştia, lucram în construcţii, mi-a fost greu. Cu un maestru sau cu un vindecător nu trebuie să negociezi niciodată, pentru că omul acela nu îţi dă jumătate… el îţi dă totul sau nimic, de aceea se numesc terapii holistice, adică simbolizează întregul…”, ne spune Viorel Ursu despre experienţele sale în Ţara Sântă.

 

Londra este locul drag

Londra_Viorel Ursu_reflexologie1

După opt ani de zile şi după toată acumularea de cunoştinţe, Viorel s-a întors în România. Nu, însă, pentru mult timp.

„Plin de speranţe am început activitatea la o clinică de reflexologie din Bucureşti… unde nu am rămas prea mult şi am decis să merg pe cont propriu. Dar, din păcate, nici aşa nu a mers. M-am decis să las România pe 15 septembrie 2007. Am început ca orice român să lucrez în construcţii, dar în paralel, făceam ceea ce am studiat şi ceea ce îmi place. Am făcut un masaj unui vecin care avea probleme cervicale, era un pakistanez, el avea un vecin indian şi tot aşa s-a dus vestea… şi am întâlnit un domn care este preşedintele Asociaţiei Sârbilor din Anglia, care m-a ajutat foarte mult pentru că mi-a făcut propagandă…”, ne povesteşte Viorel.

De-a lungul timpului a reuşit să facă ceea ce şi-a propus şi să lucreze doar în domeniul său: reflexologia.

„Am lucrat pentru o clinică de kiropractică în Romford… şeful clinicii de acolo a fost impresionat de diagnosticarea pe care o pot face. Fără falsă modestie, dar nu prea am rivali în diagnosticare. Şi dacă ai diagnosticare, de multe ori ai şi vindecare.”

————————————–

„Să fii terapeut complementar presupune chemare, presupune dăruire, când faci asta cu dragoste, atunci înseamnă că faci artă… Trebuie să simţi, trebuie să iubeşti ceea ce faci.”

Viorel Ursu

————————————–

Tot la Londra, a urmat şi cursurile unor colegii de prestigiu în domeniul său.

„Acum am şapte diplome pe şapte specialităţi. Am făcut un curs la Central London College of Reflexology din Covent Garden, iar celelalte cursuri la un institut de aici. Acum lucrez pe cont propriu… Câteodată şeful clinicii de kiropractică, care se află chiar pe strada unde locuiesc, îmi mai trimite pacienţi pe care nu îi poate ajuta doar cu kiropractică. Iar eu îi pot ajuta cu reflexologie, fitoterapie, homeoterapie, masaje…”, spune Viorel.

————————————–

În reflexologie trebuie să foloseşti energiile pământului

 

„Masa pe care lucrez este îndreptată spre nord… acesta este un alt domeniu, care se numeşte Feng-Shui. Este o ştiinţă a aranjării obiectelor în funcţie de energiile pământului. Pentru că ne aflăm în emisfera nordică, trebuie să lucrăm pe meridianul Nord-Sud. Când apa curge în chiuvetă, se învârte în sensul acelor de ceasornic în emisfera nordică… iar în emisfera sudică se învârte invers. Este vorba despre magnetismul pământului şi noi trebuie să avem în vedere aceste lucruri. În fiecare locaţie sunt puncte mai bune sau mai rele, dar trebuie să ştii să le echilibrezi. Sunt plante, sunt culori, lumânări care ajută să ajungi la un echilibru. Rugăciunea este de asemenea importantă… ce faci când te rogi… te conectezi la astral, la tot ce este frumos. Orice tratament pe care îl fac… îl încep şi-l termin cu rugăciune.”

Viorel Ursu

————————————–

 

Şi români… printre pacienţi

Printre pacienţii săi, cei mai mulţi sunt englezi, urmaţi de asiatici şi africani. Dar şi români.

„În ultimul timp au început să vină şi români. De regulă, cei care apelează la această ştiinţă sunt oameni educaţi şi care au deschidere. Sau o altă categorie dominantă sunt cei care nu mai au nicio speranţă prin terapiile moderne şi atunci zic… hai să încerc şi asta”, ne spune Viorel Ursu.

————————————–

„Terapia mea este o terapie de şoc… pentru că aplic mai multe terapii în acelaşi timp, fitoterapie, sacroterapie, masaje, folosesc cristalo-terapie, şi atunci bolile nu mai au şanse să rămână la acelaşi nivel… ori se diminuează, ori dispar.”

Viorel Ursu

————————————–

 

Oameni bolnavi. Cazuri rezolvate

Iată câteva dintre cazurile cele mai importante pe care reflexologistul Viorel Ursu le-a tratat în Londra.

  1. „Infertilitatea… o englezoaică de 47 de ani, care face lifting facial, m-a descoperit prin intermediul unui pacient comun. Ea a avut două inseminări care nu i-au reuşit şi a venit la mine… avea probleme la trompe şi la ovare. Anul trecut a mers din nou la Barcelona a făcut inseminare şi acum are o fetiţă.”
  2. „Am avut un medic specialist urolog care a venit la mine pentru că avea prostată şi trebuia să se opereze… a auzit de mine tot de la un pacient. M-a întrebat dacă îl pot ajuta. I-am spus că are şanse mari dacă îmi urmează sfaturile… 24 de şedinţe şi nu a mai avut nevoie de operaţie.”
  3. „O doamnă care a avut leucemie. După cum se ştie, cei care au avut astfel de boli sunt în evidenţa spitalelor şi o dată la trei luni trebuie să meargă la un control. Când a venit la clinică, încă era bolnavă, am făcut diagnosticarea şi am văzut că are probleme mari cu splina, cu ficatul, cu vezica biliară şi pancreasul… După primul set de şedinţe, a mers şi a făcut din nou analize. I s-a spus că i s-au diminuat leucocitele, iar după şase luni, doctoriţa care se ocupă de ea i-a spus… Doamnă, dacă cineva nu ştie că aţi avut leucemie, nu şi-ar da seama din analize.”

Orice fel de oameni se pot adresa reflexologistului Viorel Ursu, cu orice fel de probleme de sănătate.

„Tratamentul constă în diagnosticare şi în funcţie de ce găsesc în tălpi, stabilesc programul de tratament. În general constă în şedinţe de reflexologie a picioarelor, percuţie pe coloana vertebrală şi în funcţie de alte probleme, includ masajul facial şi masajul spatelui. Şi în funcţie de problemele de sănătate, le recomand ceaiuri… sunt între 9 şi 32 de ceaiuri. Ceaiuri din plante româneşti, dar şi miere. De exemplu, mierea de floarea-soarelui este indicată în sezonul toamnă-primăvară pentru căile respiratorii, mierea de tei este indicată pentru cei care nu pot dormi, mierea de salcâm este considerată miere nobilă şi o recomand celor care au disfuncţii de memorie, cerebrală, obosiţi sau celor care vor îşi improvizeze activitatea cerebrală. Sau mierea polifloră pentru imunitate.”

————————————–

„Românilor le spun că atât timp cât mai există credinţă, există speranţă. Deci să nu îşi piardă speranţa… aceasta este o scânteie care se poate transforma într-o flacără. Toţi am venit aici să facem un ban… dar dacă nu mai avem sănătate, nu mai putem munci şi aşa cheltuim din ceea ce am adunat. Deci, prevenţia este importantă. Le-aş sugera tuturor să vină pentru o şedinţă de diagnosticare şi să urmeze nişte tratamente preventive. Se pot descoperi boli în faze incipiente.”

Viorel Ursu

————————————–

Cel mai mare vis al reflexologistului Viorel Ursu este să construiască o clinică de vindecare sub forma unei piramide. „Foarte multe boli se pot vindeca acolo, este o concentraţie de energii bune, pentru că este construită pe anumite coordonate precum piramidele din Egipt…” 

Autor articol: Oana Padureanu Foto : Oana Pădureanu

Comentarii

O parere la “O altă vindecare: Reflexologia”

  1. Nicoleta Budica Spune:

    Unde poate fi gasit dl Viorel Ursu?

Spune-ti si tu parerea!