O BANDĂ DE RROMI, STĂPÂNI PE O AGENȚIE BRITANICĂ?!

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii pe data 13 iunie 2016

Diaspora romaneasca_O banda de rromi, stapani pe o agentie britanica

Un grup de persoane de etnie rromă a stârnit revolta într-o comunitate de români din nord-vestul Marii Britanii. Oamenii spun că odată cu venirea acestora au fost lăsați fără locuri de muncă, iar atunci când se duc la serviciu sunt arătați cu degetul de ceilalți colegi din cauza fărădelegilor pe care le comit nou-veniții.

Situația pare fără ieșire pentru mulți dintre acești români tocmai din cauză că familia de etnie rromă a încheiat o colaborare cu o agenție de recrutare din zonă și aduce periodic oameni din țară. Celor recrutați din România li se asigură 40 de ore de lucru pe săptămână, în timp ce conaționalii stabiliți de câțiva ani în UK abia dacă sunt trimiși două-trei zile pe săptămână la serviciu. Și asta nu este tot! Tupeul de care dă dovadă zi de zi acest cuplu de rromi este unul greu de înțeles și acceptat, cu atât mai mult cu cât scena se petrece sub ochii englezilor ce par a fi de acord cu faptele comise de către cei doi.

 

 

Șantaj și mită pentru un job

 

Situație revoltătoare într-un orășel din nord-vestul Angliei! Dezvoltat din punct de vedere economic, acolo s-au stabilit, în ultimii ani, foarte mulți români. Până cu câteva luni în urmă, conaționalilor le-a mers foarte bine: fabricile și depozitele din zonă aveau nevoie de forță de muncă iar agenția la care sunt înscriși cei mai mulți români nu are pretenția, cel puțin pentru început, ca muncitorii să dețină NINo, card bancar, dovada că locuiesc undeva, sau să vorbească limba engleză. Toată această situație s-a schimbat în momentul în care o familie de etnie rromă a încheiat o colaborare cu agenția respectivă și a adus zeci de rromi în UK. În scurt timp au apărut și problemele: muncitorii vechi au fost dați la o parte, iar cei noi au comis fapte care i-au determinat pe englezi să ne arate din nou cu degetul. Din păcate, românii acceptă această situație de teamă că nu vor mai fi trimiși la muncă, după ce că oricum au ajuns să lucreze doar câteva zile pe săptămână. Tot cu scopul de a-i proteja pe cei care au ales să povestească prin ce au trecut din cauza acelei familii de rromi, am decis să păstrăm sub anonimat atât numele orașului, al agenției cu pricina, cât și al celor intervievați.

Sunt români care preferă să se stabilească în Marea Britanie departe de marile orașe tocmai pentru că acolo traiul este mai scump, iar pentru a obține un loc de muncă trebuie să stăpânești, măcar la un nivel mediu, limba engleză. Așa se face că, în multe orașe mici din UK s-au format comunități de români. Fiecare a venit acolo adus de rude sau de prieteni. Iar traiul în Anglia părea să fie așa cum și l-au imaginat: unul lipsit de griji! În multe cazuri, lucrurile sunt neschimbate și în prezent, în altele, însă, „confortul” românilor a fost distrus de… confrați.

 

Tupeu fără margini

Luciana (n.r numele a fost schimbat) a ajuns în orașul X în urmă cu doi ani. A plecat din România cu scopul de pune pe picioare o afacere în UK, în domeniul în care avea pregătire. A și reușit să facă asta, iar acum îi merge bine tocmai pentru că acolo trăiesc foarte mulți români. De câteva luni însă, în micul oraș englezesc și-au făcut apariția zeci de persoane de etnie rromă care nu fac altceva decât să pună într-o lumină proastă pe toți românii stabiliți în zonă.

„Înainte să plec din România am vorbit cu mai multe cunoștințe din UK și am întrebat pe toată lumea aproape aceleași lucruri: cum e traiul acolo, sunt mulți români, are lumea de muncă și dacă sunt rromi. Un prieten stabilit de ceva timp în X mi-a zis că orașul este destul de mic, dar că toată lumea e mulțumită de cum stau lucrurile. Atunci m-am decis să vin aici. Mi-a plăcut orașul din prima și, fiind mic, am reușit să îmi fac foarte mulți prieteni care, mai apoi au devenit clienți ai salonului de coafură pe care l-am deschis.

De ceva timp însă, mai toți românii care îmi calcă pragul se plâng de aceeași problemă: agenția la care lucrau nu îi mai trimite la muncă din cauza unui grup foarte mare de rromi care a fost adus din țară. Oamenii spun că totul a fost posibil după ce o familie de etnie rromă a încheiat o colaborare cu agenția pentru care lucrau ei. Tot de la ei am aflat că rromii se comportă urât la locurile de muncă unde sunt trimiși, iar românilor li se arată obrazul cum că… ar fi de-ai noștri.”

—————————————

„Zilele trecute am avut de a face și eu cu unul dintre ei. A intrat în salon să mă întrebe dacă vreau să cumpăr un telefon. I-am spus că nu sunt interesată și l-am poftit afară, mai mult din cauză că aveam doi clienți străini în salon care îl priveau uluiți. Credeți că a ieșit? Nu! S-a pus pe un scaun și mi-a zis ca dacă tot a dat de un salon, să îl tund și pe el puțin că îmi aduce banii mai târziu. I-am zis că nu tund fără bani și atât i-a trebuit. A început cu «Hai, șefa’, că nu te mint. Tunde-mă doar puțin pe lateral!» Efectiv, ca să pun capăt acestui circ și să nu fac scandal în fața clienților am acceptat să îl tund. Evident că nici până în ziua de azi nu a mai venit să îmi aducă banii.”

Luciana

—————————————

 

Dai un ban dacă vrei să lucrezi

Românii din X nu au probleme doar din cauza rromilor care au ajuns în oraș, ci și din cauza acelei familii de rromi care a început să se simtă stăpână pe agenția de recrutare, culmea, britanică. Ionel, un român care lucra de câteva luni prin această agenție, a mărturist că doar intervenția unui prieten a făcut să fie trimis la lucru după ce fusese ținut pe dreapta de câteva săptămâni. A ales să apeleze la o cunoștință după ce familia de rromi i-a cerut bani, pe față, dacă vrea să i se facă o rută la un depozit (n.r să lucreze după un program clar stabilit, de obicei 40 de ore pe săptămână).

„Când am ajuns în UK, acum câteva luni abia legam două cuvinte în engleză. Între timp, am mai citit, m-am înscris și la niște cursuri și din conversațiile de zi cu zi am început să vorbesc și să înțeleg mai bine. Cert este că așa cum eram cu cu limba engleză tot m-au trimis la muncă pentru că îmi făceam treaba, iar managerii nu aveau ce să îmi reproșeze. Însă, de când acea familie și-a făcut apariția la agenție au fost și săptămâni în care nu am lucrat deloc. Eu eram încă la început, englezii din agenție nu prea mă cunoșteau, așa că de câte ori apăream la ghișeu să întreb dacă au ceva pentru mine, stăteam de vorbă fie cu femeia, fie cu bărbatul acela de etnie rromă. De câteva ori m-au pus să îmi scriu numele pe o listă, gen, de oameni disponibili pentru muncă, însă nu m-au sunat niciodată. Într-o zi, mi-a zis ceva care m-a lăsat cu gura căscată. Mi-a zis că dacă vreau să am de muncă de luni până vineri, el poate să mă includă în una din rutele pe care le au la câteva depozite, dar asta mă va costa ceva bani. Uimit de ce îmi auzeau urechile am plecat din agenție, însă nu înainte de a-i spune că nu am de unde să îi dau bani pentru că eu sunt doar de puțin timp în Anglia și, în plus, în ultimele săptămâni am lucrat doar câteva zile.”

—————————————

„După acel incident au mai urmat câteva zile în care nu m-au trimis la muncă, iar într-o zi m-am plâns unui prieten despre care știam că lucrează de câțiva ani cu această agenție. I-am spus ce mi se întâmplase și i-am cerut un sfat. A zis că nu are rost să le spun englezilor de la agenție că acel individ mi-a cerut bani pentru că va fi doar cuvântul meu împotriva cuvântului lui, însă mi-a promis că mă va ajuta el să ies din încurcătură. Așa a și făcut. Am mers împreună și a vorbit pentru mine cu o englezoiacă, și ea angajat în agenția respectivă. De atunci, femeia respectivă mă sună mai mereu și mă trimite la depozitele de care se ocupă ea.”

Ionel

—————————————

 

O masă pentru inducție

Cazul lui Ionel nu a fost unul singular! Cu tupeul specific lor, cei doi rromi au încercat această metodă la mai mulți români. Poate pentru că au văzut că nu le prea ies bani, aceștia au încercat și alte metode de profita de pe urma românilor veniți în UK să ducă un trai cinstit. Iată ce i s-a întâmplat lui Andrei, un tânăr din județul Vâlcea care a ajuns în Anglia luna trecută.

„Eu am venit în X pentru că am aici un grup de prieteni. Mulți dintre ei au obținut deja un job full-time într-un depozit de electronice și electrocasnice. Eu încă lucrez printr-o agenție de recrutare. Sunt trimis la diverse fabrici de cafea, cașcaval, mase plastice etc. Recent am aflat că agenția trimite câțiva oameni care să facă inducția pentru depozitul în care lucrează prietenii mei. Această inducție este un fel de protecția muncii în locul respectiv, iar dacă nu o ai nu poți lucra niciodată acolo. M-am dus și eu la agenție să întreb dacă mă pot înscrie pe lista respectivă. Ca pe mai toți românii, m-a întâmpinat I., rromul care acum lucrează acolo. I-am spus ce vreau și el a zis că acum că e în colaborare cu această agenție, mă poate ajuta să fac inducția chiar dacă lista e aproape plină. Pe moment m-am bucurat. Am zis, uite, mă, acum avem și noi, românii, mai multe șanse. Imediat după, m-am răzgândit…

—————————————

„Cu o voce mai scăzută, de parcă englezii de lângă noi puteau înțelege ceva, îmi zice că inducția respectivă mă va costa o masă în oraș. L-am privit uluit și i-am zis că nu am venit în UK să mituiesc rromi pentru un loc de muncă. I-am întors spatele și am plecat. Nu imi vine să cred cât tupeu pot să aibă oamenii aceștia.”

Andrei

—————————————

 

Șantaj pe banii mei

Printre muncitorii veniți din țară prin intermediul acestei agenții se află și români care, odată ajunși în UK, au realizat că ce le promitea familia de rromi au fost doar vorbe în vânt. O astfel de poveste are Marian. Am ales și de această dată să nu facem public adevăratul nume tocmai pentru că, așa cum și spune el, dezvăluirea adevărului din spatele acestei afaceri dubioase ar putea avea efecte negative asupra celor nevinovați.

„Eu îmi tot căutam în urmă cu câteva luni de muncă în Marea Britanie. Nu am cunoștințe în această țară, astfel că singura mea șansă să îmi găsesc ceva venea de la firmele de recrutare. Așa am găsit un anunț postat pe un site de specialitate în care se preciza că se caută muncitori necalificați pentru ambalare, etichetare, înfoliere în depozitele din Anglia. Se mai preciza acolo că se oferă contract individual de muncă și că se cere un nivel conversațional de limba engleză. Eu sunt om bătrân, am aproape 50 de ani și nu am studiat niciodată engleza așa că nu știu să vorbesc în această limbă dar mi-am făcut curaj, am sunat și am întrebat dacă nu cumva au ceva locuri de muncă și unde se poate lucra fără să vorbești engleză. Spre surprinderea mea, mi s-a spus că așa trebuia să arate anunțul dar că ei primesc și oameni care nu stăpânesc această limbă. Mai mult decât atât, am fost îndemnat să mă înscriu la ei, spunându-mi că imediat ce voi ajunge printre britanici o să învăț să conversez cu ei. Așa am și făcut și am ajuns în UK. La început, lucrurile păreau foarte serioase. Ne-au oferit cazare, evident suportată de noi și la un preț mai mare decât al pieții, și ne-au trimis la muncă 40 de ore pe săptămână, așa cum se preciza în contract.

Acum, însă, la doar trei luni de când am ajuns aici, lucrurile au început să scârțâie. Degeaba muncesc câte 40 de ore pe săptămână, că vinerea mă trezesc ba că nu mi-au plătit o zi, ba două. În prezent, îmi datorează vreo 300 de lire. Chiar zilele trecute am mers la agenție să le spun că nu mă mai duc la muncă dacă nu îmi bagă pe card și suma restantă. Care credeți că a fost răspunsul acelui bărbat?! Mi-a zis că dacă vreau să mai văd banii, să merg la muncă așa cum am mers și până acum. Pe scurt, mă șantajează pe banii munciți de mine! Abia aștept să strâng niște bani, să mă întorc în țară și să scap de acești oameni. Data viitoare când o să mă întorc nu mai apelez la ei, că acum am învățat cum merg lucrurile”, spune Marian cu năduf.

—————————————

O bandă de rromi face legea în UK?!

 

„După ce această familie de rromi a început să facă afaceri cu agenția din X, au scăzut simțitor șansele românilor aflați la început de drum în UK. Cine venea pentru prima dată avea posibilitatea să câștige un ban chiar dacă nu deținea NINo și un card bancar. Mai mult decât atât, nici pretenții să vorbești limba engleză nu aveau. Și-atunci toți care ajungeau în X se înscriau la această agenție și în doar câteva zile erau trimiși la muncă. Depindea de ei să se descurce și să se facă plăcuți de managerii în subordinea cărora lucrau. Agenția îți întindea o mână iar tu, dacă erai muncitor și descurcăreț, profitai de șansă. Acum, lucrurile s-au schimbat radical. La muncă sunt trimiși în special cei veniți din țară direct cu contract. Abia se mai găsește de muncă pentru cei cu ștate vechi. Cei noi sunt repeziți de acești rromi imediat ce ajung în fața ghișeului. Li se spune că vor fi sunați dacă va fi ceva de muncă, dar se întâmplă destul de rar să se țină de cuvânt.”

Alexandru, Oradea

—————————————

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Adriana Niculescu

Comentarii

6 pareri la “O BANDĂ DE RROMI, STĂPÂNI PE O AGENȚIE BRITANICĂ?!”

 1. beleaua Spune:

  Ciorilor xxx cu xxx(*)

 2. Diaspora Românească Spune:

  (*) Comentariu moderat datorită limbajului lincențios

 3. Alex Spune:

  Si asa arata la voi tiganii ca in imaginea de mai sus?! curati, la camasa? :))

 4. Ghio Spune:

  Nu e adevarat!
  Nespalatii aia de tigani sunt „sagetile”unui tip din Brasov
  Ei habar nu au ce sunt cu ei!!
  Merg la munca ca si voi si isi iau 50£ /om
  Nu i mai acuzati ca sunt varza!

 5. YRY Spune:

  Eu lucrez la un depozit unde sunt gramezi de romani, dar nu am vazut tigani printre ei. Dar sulurile de hartie igienica de la toaleta continua sa dispara. Stau intr-o localitate cu multi romani, dar nu am vazut tigani pe aici. Totusi, furturile din magazin, gunoaiele aruncate pe jos, etc. sunt mai mereu. Sa dai vina pe o etnie minoritara din poporul tau pentru cum esti tu ca popor mi se pare o ipocrizie. Sa fim seriosi, Romania nu e o tara de rahat comparativ cu Anglia din cauza tiganilor ci din cauza romanilor.

 6. George Spune:

  TIGANI se numesc! Nu le mai spuneti rromi ca-i asociati cu Romanii si nu merita!

Spune-ti si tu parerea!