O BANDĂ DE RROMI, STĂPÂNI PE O AGENȚIE BRITANICĂ?!

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii pe data 13 iunie 2016

Diaspora romaneasca_O banda de rromi, stapani pe o agentie britanica1

 

Englezii, părtași la nereguli

 

„Nu mai vreau să aud de acești rromi cât trăiesc! Din cauza lor am pierdut șansa de a avea un job full-time. Ei vor să fii sub papucul lor, cum văd că te ridici, cum fac în așa fel încât să dai înapoi.”

Așa își începe povestea un alt român care a acceptat să stea de vorbă cu Diaspora Românească. Pățania lui dovedește că acești rromi vor doar să câștige bani de pe urma celor pe care i-au recrutat, iar posibilitatea ca angajații să își găsească un loc de muncă mai bun nu le convine. Și acesta nu este un caz singular. Tupeul de care au dat dovadă acești „afaceriști” a atins cote înalte, după cum o să vă convingeți din dezvăluirile celor care, din păcate, au avut de a face cu ei.

 

Sabotat de cei care l-au adus în UK

Speranța tuturor românilor care lucrează pentru companiile britanice, prin intermediul unor agenții de recrutare este că, la un moment dat, li se va oferi ocazia să lucreze full-time. De la caz la caz, acest lucru se poate întâmpla destul de repede sau după câțiva ani. Din păcate, sunt și situații în care nu poți beneficia de oferta tentantă a unei companii tocmai din cauza agenției de recrutare. Asta i s-a întâmplat lui Cristi, un alt român care a avut de tras de pe urma rromilor care au intrat în afaceri cu englezii.

„De câteva luni lucrez pentru această agenție de recrutare. Am văzut anunțul pe internet, i-am sunat și astfel am ajuns în UK. Nu am avut probleme cu munca până în momentul în care managerul depozitului în care lucram m-a întrebat dacă aș fi interesat să lucrez pentru ei full-time. Era vorba despre un post ca packer, pe tura de zi. Urma să iau un salariu de minimum 1.200 de lire, iar această sumă putea crește în funcție de orele de overtime. Mi s-a spus că firma trece printr-o perioadă aglomerată, că au nevoie de mai mult personal și că o să recruteze din oamenii pe care îi știu, care au lucrat până acum prin agenție. Evident că i-am spus managerului că aș fi încântat să obțin un job full-time, iar el m-a programat pentru un interviu cu echipa de recrutare, peste două zile. Interviul a fost programat pentru ora 9 dimineața, așa că în ziua respectivă aveam nevoie să fiu liber.

Când m-au sunat cei de la agenție să îmi spună unde să merg în ziua următoare la muncă, le-am spus că nu pot pentru că trebuie să ajung la un interviu, pe care dacă îl trec cu bine, am șansa să fiu angajat. Când a auzit asta, I. (n.r persoana de etnie rromă care colaborează cu agenția de recrutare din UK) mi-a spus din start că nu pot să mă duc că eu nu știu engleză și că o să-l fac de râs pentru că el m-a adus în Anglia. I-am explicat că managerul care mi-a propus jobul știe că nu prea vorbesc această limbă, iar dacă mi-a oferit această șansă înseamnă că pentru ei contează mai mult cum lucrezi și mai puțin câtă engleză știi. Nu a fost chip să mă înțeleg cu el, îmi tot repeta că eu am venit să lucrez pentru el, că nu pot să renunț și să lucrez de capul meu și multe alte vorbe cărora, pe cuvânt că nu le înțelegeam rostul. Am încheiat conversația concluzionând că indiferent cât de mici îmi vor fi șansele, eu mă voi prezenta la interviu. La scurt timp după ce am închis telefonul, am primit un mesaj din partea companiei că interviul meu a fost anulat din cauză că s-au înscris deja prea multe persoane și că mă vor anunța când mai au ceva pentru mine. Am fost foarte dezamăgit, pentru că în sinea mea am știut că a fost mâna acestui rrom care ne vrea pe toți în subordinea lui.”

—————————————

„În zilele următoare convingerile mi s-au întărit. Timp de trei săptămâni nu m-au trimis deloc la muncă. Nu mai aveam bani nici de mâncare și riscam să ajung în stradă pentru că data la care trebuia să plătesc chiria trecuse, iar eu nu plătisem pentru că nu aveam cu ce. Am ajuns să mă rog de cei pe care i-am cunoscut în Anglia, să mă împrumute cu niște bani ca să nu mor de foame și să nu ajung să dorm sub poduri. Abia după trei săptămâni m-au trimis din nou la lucru. Când m-am întâlnit cu managerul, m-a întrebat dacă nu cumva m-am supărat pe ei că nu mi-au oferit jobul full-time, de nu am mai venit la lucru. Ce puteam să zic?! De unde să știu eu ce le-o fi spus rromul ăla? Am zis că am lucrat în altă parte și totul s-a încheiat. De un nou interviu nu a mai adus vorba nici până acum, deși am văzut că se tot recrutează.”

Cristi

—————————————

 

Acuzați de furt din cauza… nou-veniților

Zilele trecute, un nou incident a avut loc într-una din fabricile din X, acolo unde de câțiva ani lucrează și români. La sfârșitul unei ture, înainte de a ieși pe poarta fabricii de ambalat cafea, managerul i-a anunțat pe toți angajații că vor fi controlați pentru că s-a furat un telefon mobil. „A fost cel mai umilitor moment prin care am trecut în cei patru ani de când lucrez în UK!”, mărturisește Laura, una dintre angajatele de origine română.

„De obicei, fiecare persoană este concentrată la locul său de muncă, mașinile fac și ele un zgomot destul de mare, așa că socializarea aproape că nu există în afara pauzelor. Din acest motiv nici nu am aflat că unei colege poloneze îi dispăruse telefonul din geanta pe care o lăsase, ca de fiecare dată, în cantină. Când să plecăm, am fost anunțate că urmează să fim controlate. În scurt timp a ajuns acolo și managerul agenției de recrutare dar și acest rrom, care avea și el oamenii lui în fabrica respectivă. Sub privirile celor trei ne-au fost desfăcute gențile și am fost controlați prin buzunare. Telefonul a fost de negăsit, dar lucrurile nu s-au oprit aici.

Supărat de pe urma acestui incident, și profitând că este toată lumea de față, managerul fabricii a început să facă o serie de afirmații despre care eu, ca mai toți ceilalți vechi angajați, habar nu aveam, dar care ne făceau să intrăm în pământ de rușine. Acesta a afirmat că furtul care a avut loc a fost picătura care a umplut paharul, că până acum nu a zis nimic când s-a constatat că se furau pungile cu zahăr și cafeaua pe care le aveam la dispoziție în cantină. De asemenea, mai spunea el, că ar trebui să ne fie rușine NOUĂ, ROMÂNILOR, că de când am venit dispar până și sulurile de hârtie igienică de la băi și că s-au mai descoperit cutii cu bere în bazinele WC-urilor! În timp ce toți colegii englezi și polonezi încuviințau dând din cap, managerul  a concluzionat prin a le spune celor de la agenție că dacă nu vor remedia problema, va fi nevoit să renunțe la întregul grup de români, fie că este vorba de angajați mai vechi sau mai noi.”

—————————————

„Și, într-adevăr, din ziua aia nu i-am mai văzut la lucru pe rromii nou-veniți, semn că șefii de la agenție și-au dat seama cine ar putea fi vinovat de cele spuse de reprezentantul fabricii de ambalat cafea.”

Laura

—————————————

 

Altă companie, aceeași poveste

Incidentul care a avut loc la fabrica de ambalat cafea s-a repetat, în scurt timp, și într-un alt depozit, după cum declară Marius, șofer de FLT:

„Eu lucrez pentru o companie care se ocupă de ambalarea și livrarea de produse din carne proaspătă. Este o companie destul de mare în care întâlnești muncitori de toate națiile. Exceptând mici incidente, ne înțelegem bine și nu s-a întâmplat niciodată ca unui coleg să îi dispară ceva din ghiozdan. Însă, recent, în aceeași zi s-a raportat că au fost furate telefoanele a doi lucrători. S-au făcut ceva verificări dar au fost de negăsit. Spre surprinderea mea, oamenii nu au făcut mare caz și s-au împăcat destul de repede cu gândul că nu mai aveau bunurile respective. Și cum hoțul neprins este negustor cinstit, în orice colț al lumii, nu a fost nimeni acuzat direct de furt, însă noi, românii mai vechi, puteam băga mâna în foc că vinovați sunt rromii care se alăturaseră echipei. Opiniile noastre se bazau și pe faptul că auzisem că astfel de incidente au mai avut loc și în alte părți. Oricum, din ziua aia am fost mult mai atenți cu lucrurile de valoare. Și s-a dovedit că bine am făcut…”

—————————————

„La scurt timp după incident m-a întrebat un coleg dacă am să-i dau 10p, că nu îi ajungeau banii să își ia un suc de la automat. Știam că am o monedă de 20p într-un buzunar al ghiozdanului, dar când am căutat-o a fost de negăsit. Vă dați seama la ce s-au pretat?!”

Marius, șofer FLT

—————————————

 

„Faci cum zic eu sau poți să-ți iei adio de la job!”

Așa cum precizau și persoanele mai sus intervievate, familia de rromi face legea în Anglia cu cei care au fost recrutați din direct din România. Oamenii spun că plătesc chirii mult mai mari decât prețul pieții. Dacă vă întrebați de ce suportă această situație, aveți răspunsul în declarația Mioarei, din București:

„Când am bătut palma cu ei în România mi-au spus că se vor ocupa de găsirea unei locuințe și că o să plătesc, dacă vreau să stau singură în cameră, 300 de lire. Am fost de acord cu această situație pentru că m-am gândit că merg printre străini și e mai bine ca eu să încui și să descui camera în care dorm. Când am mers să mă cazez, m-am trezit într-o cameră atât de mică încât abia se deschidea ușa din cauza patului, iar spațiul din încăpere era destul de redus. Nu am zis nimic, bănuind că asta a fost varianta ce mi-o puteau oferi la banii pe care îi dădeam. Mai târziu, am aflat de la colegii de serviciu că la banii aștia ar trebui să stau într-o cameră dublă. Nu am mai zis nimic, mulțumită fiind că am de lucru și că pot să fac bani. Într-o zi însă, m-am trezit în fața unei situații de-a dreptul incredibile. A venit la mine acest bărbat de etnie rromă și mi-a zis că o să mai bage în cameră încă un pat single în care o să doarmă încă o femeie cu care va trebui să împart camera. I-am spus că așa ceva e imposibil, că abia am eu loc în acea încăpere și că oricum plătesc destul de mult pentru condițiile ce mi se oferă. Atunci mi-a zis că dacă nu îmi convine pot să plec dar, în același timp, să îmi iau adio de la locul de muncă. Din fericire, nu știu ce s-a întâmplat dar nu a mai adus pe nimeni în camera mea. Poate o fi realizat și el că mi se făcea o nedreptate.”

 

 

Zvon: rromul și un angajat al agenției,

prinși în flagrant

 

Se știe că într-un oraș mic veștile se răspândesc foarte repede. Și cum în X mai toată lumea se plânge de cum s-au schimbat lucrurile de când rromii au deveni partenerii de afaceri ai unor englezi, o nouă informație a ajuns la urechile oamenilor.

Potrivit unora dintre ei, I., persoana de etnie rromă și un angajat britanic al agenției de recrutare au fost prinși în flagrant în timp ce luau mită de la un român. Totul ar fi fost pus la cale chiar de cel ce a oferit banii, nemulțumit fiind de cum se petrec lucrurile în agenția respectivă. Oamenii mai spun că în curând se va afla cât de adevărat este acest zvon. Mai toți sunt de acord că un flagrant ar fi trebuit făcut mai demult, înainte ca unii să rămână fără serviciu din cauza altora nou-veniți sau a unora care poate au acceptat să îi „cinstească” pe cei de la agenție. De asemenea, românii și-au exprimat convingerea că dacă această colaborare dintre rromi și englezi are la bază fapte ilegale, nu va mai dura mult timp și poliția va intra pe fir. Oricum, susțin ei, este păcat că un oraș frumos și liniștit cum era X să fie acum împânzit de rromi care fură din gențile colegilor de serviciu, fură din magazine și fac comerț ambulant pe străzi.

—————————————

Mai rămân două întrebări care sunt în mintea tuturor:

 • „Cum s-a ajuns ca o afacere englezească să se amestece cu una condusă de niște rromi?”
 • „Știu oare britanicii de toate mârșăviile pe care acest cuplu de rromi le face și, totuși, închid ochii de dragul câștigului?!”

—————————————

Să sperăm că în curând adevărul va ieși la iveală. Diaspora Românească va urmări în continuare acest subiect care a revoltat o întreagă comunitate de conaționali.

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Adriana Niculescu

Comentarii

6 pareri la “O BANDĂ DE RROMI, STĂPÂNI PE O AGENȚIE BRITANICĂ?!”

 1. beleaua Spune:

  Ciorilor xxx cu xxx(*)

 2. Diaspora Românească Spune:

  (*) Comentariu moderat datorită limbajului lincențios

 3. Alex Spune:

  Si asa arata la voi tiganii ca in imaginea de mai sus?! curati, la camasa? :))

 4. Ghio Spune:

  Nu e adevarat!
  Nespalatii aia de tigani sunt „sagetile”unui tip din Brasov
  Ei habar nu au ce sunt cu ei!!
  Merg la munca ca si voi si isi iau 50£ /om
  Nu i mai acuzati ca sunt varza!

 5. YRY Spune:

  Eu lucrez la un depozit unde sunt gramezi de romani, dar nu am vazut tigani printre ei. Dar sulurile de hartie igienica de la toaleta continua sa dispara. Stau intr-o localitate cu multi romani, dar nu am vazut tigani pe aici. Totusi, furturile din magazin, gunoaiele aruncate pe jos, etc. sunt mai mereu. Sa dai vina pe o etnie minoritara din poporul tau pentru cum esti tu ca popor mi se pare o ipocrizie. Sa fim seriosi, Romania nu e o tara de rahat comparativ cu Anglia din cauza tiganilor ci din cauza romanilor.

 6. George Spune:

  TIGANI se numesc! Nu le mai spuneti rromi ca-i asociati cu Romanii si nu merita!

Spune-ti si tu parerea!