O basarabeancă a vrut să ajute şi a reuşit

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 13 octombrie 2015

uk_Victoria-Dunford

Victoria Dunford (33 de ani) este o moldoveancă originară din Mihăileni, raionul Râşcani şi este stabilită de câţiva ani în Marea Britanie. ONG-ul fondat de ea în UK face minuni pentru nevoiaşii din localitatea natală, relatează Adevărul.

A plecat în Marea Britanie în 2006, printr-un program de schimb de experienţă, la un an după ce a absolvit Facultatea de Chimie la Universitatea de Stat din Moldova. Acolo s-a căsătorit şi s-a stabilit pe Insula Wight, în sudul Marii Britanii.

În 2009, a revenit în ţară ca să-şi îngrijească mama, care suferise o intervenţie chirurgicală la Bălţi, ocazie cu care soţul a văzut condiţiile din spitalele moldoveneşti şi s-a îngrozit. Abia în 2010, când Victoria a început să lucreze ca asistent medical în spitalul de pe Insula Wight şi-a dat seama că soţul ei nu exagera.

N-a putut rămâne indiferentă şi a fondat o organizaţie cu numele MAD-Aid, care se descifrează ca Medical Aid Deliver (n.r. din engleză, Livrarea ajutorului medical), dar şi Make A Difference (n.r. Fă diferenţa), creată exclusiv pentru a îmbunătăţi situaţia spitalelor din Republica Moldova şi pentru a ajuta persoanele cu dizabilităţi. Iar din 2013, ONG-ul are un sediu şi în Republica Moldova, unde a fost înregistrat cu denumirea Moldova AID.

De la înfiinţare, Victoria Dunford, prin intermediul ONG-ului său, a livrat echipament medical Centrului Mamei şi Copilului din Chişinău şi spitalului din oraşul Râşcani: paturi hidraulice, electromonitoare, monitoare pentru pediatrie, noptiere, seringi, pansamente, scutece pentru adulţi şi altele. De asemenea, a oferit ajutor umanitar şcolilor din Râşcani şi a adus în ţară zeci de scaune cu rotile şi cărucioare pentru persoanele cu dizabilităţi, printre altele.

 

Centrul Phoenix, la Râşcani, cu 4 milioane de lei moldoveneşti

Triumful Victoriei constă în deschiderea, luna trecută, a Centrului Phoenix pentru copiii cu nevoi speciale din raionul Râşcani. „Livrând sute de scaune rulante, schimbând un scaun mai mic pe unul mai mare, văzând în copii un potenţial enorm, care era nimicit între cei patru pereţi de acasă, mi-a venit ideea de înfiinţa un centru social”, spune Victoria Dunford pentru Adevărul.

A ales oraşul Râşcani pentru că de acolo îi sunt rădăcinile, dar şi pentru că primăria a oferit o clădire nefolosită de 20 de ani. „Plus, în zona de nord a ţării este cea mai mare necesitate de astfel de centre”, menţionează Victoria.

Reconstrucţia centrului a costat aproximativ 4 milioane de lei moldoveneşti. „Multe echipamente şi mobilier au fost donate. O parte din lucrări s-au efectuat pe bază de voluntariat”, mai spune activista.

 

Cum să mobilizezi britanicii să ajute

Potrivit Victoriei Dunford, motorul acţiunii şi donatorul principal este asociaţia „MAD-Aid”. Apoi este organizaţia CWUHA (organizaţia sindicatelor transportatorilor şi telecomunicaţiilor din Marea Britanie), care au contribuit financiar cu suma de £70.000, au livrat mobilier şi echipament în luna mai şi septembrie. Tot ei sunt cei care au livrat produse alimentare, haine şi produse de igienă la aproximativ 300 de familii social-vulnerabile pe parcursul anului 2015.

Printre donatori sunt şi câţiva moldoveni din diasporă, dar şi un antreprenor din Republica Moldova, care achită două salarii lunar la angajaţii centrului social şi a contribuit cu bani la centrul Phoenix.

Excelenţa sa, Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Phil Batson, a alergat la un maraton organizat la Chişinău şi a vândut ceai englezesc de Ziua Europei pentru a contribui financiar la reconstrucţia centrului.

În Marea Britanie au fost organizate competiţii, baluri de caritate şi prezentarea proiectului social. „Am avut şi o acţiune numită „Push the Wight”, în cadrul căreia persoanele cu dizabilităţi de pe insula Wight au adunat bani pentru persoanele cu dizabilităţi din Republica Moldova. Englezii sunt receptivi, mai ales că în cei trei ani de activitate ai asociaţiei am demonstrat transparenţă maximă, raportând fiecare bănuţ donat.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!