O eclipsă de soare, aproape totală, are loc vineri în Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK la zi pe data 18 martie 2015

uk_eclipsa solara

Toți ochii pe soare! Un eveniment astronomic care va atrage multe priviri se va desfășura săptămâna aceasta pe cerul Marii Britanii! O eclipsă de soare, aproape totală, va avea loc, spun specialiștii în domeniu, vineri, 20 Martie. Eclipsa va începe în jurul orei 8 și 30 de minute și va dura aproximativ două ore.

În Londra, 84% din proporția soarelui va fi acoperită de lună, în timp ce în Edinburgh 93% din astru va fi acoperit. Reprezentanții în domeniu spun că, cu cât vă aflați mai mult în nordul Marii Britanii, cu atât eclipsa de soare va fi mai spectaculoasă. Ultima eclipsă de soare de o asemenea importanță a avut loc în August 1999, atunci când a avut loc o eclipsă totală de soare. Datorită evenimentului care va avea loc vineri, operatorii de turism au organizat excursii în afara orașelor, ca iubitorii de astfel de fenomene astrale să se poată bucura de imaginea Soarelui.

————————————–

Cei care se vor afla pe nava de croazieră Oriana vor fi martorii unui eveniment memorabil. Chiar dacă nu va fi o eclipsă totală, tot va fi un eveniment memorabil. Depinde de locul în care vă aflați, pentru că în unele zone, peste 905 din suprafața soarelui va fi acoperită.”

Robin Scagell, vice-președinte Society for Popular Astronomy (SPA)

————————————–

Mai multe evenimente, cu prilejul eclipsei de soare, vor fi organizate în London’s Regent’s Park și la Royal Observatory din Greenwich. Experții s-au oferit să acorde sfaturi privind siguranța celor care se vor privi eclipsa dar au și avertizat că existe posibile pericole pentru cei care se vor uita direct la soare.

————————————–

Spre deosebire de orice altă eclipsă, de oricare dimensiune, aceasta are loc chiar în mijlocul orelor de vârf. Nu ar fi cel mai bun moment, de privit, din punct de vedere al siguranței. Ochelarii de soare sunt inutili în astfel de situații și există cazuri în care retina a fost afectată serios. O eclipsa parțiala este cu mult mai riscantă decât o eclipsă totală, deoarece oamenii nu-și dau seama că, uitându-se chiar și la o rază subțire de Soare este periculos. Este absolut adevărat că există un risc mare pentru pierderea vederii. Dacă oamenii nu pot găsi o modalitate de a vedea eclipsa corect, atunci nu ar trebui să o privească, deoarece și-ar putea pune vederea în pericol”

Robin Scagell, vice-președinte Society for Popular Astronomy (SPA)

————————————–

În privința prognozei meteo de vineri, spun specialiștii, cerul va fi destul de noros și, din păcate, sunt preconizate ploi în unele zone. Însă există șansa ca multe regiuni din Marea Britanie să fie ocolite și de nori și de ploi. Norocoșii, dacă îi putem numi așa sunt cei din zonele de centru și de sud-est.

————————————–

Trebuie să amintim publicului că nu ar trebui privească în mod direct soarele sau în cazul nostru, eclipsa de soare, cu ochiul liber. Chiar dacă sunt utilizate filtre de culoare închisă, cum ar fi ochelari de soare sau negative fotografice, nu sunt în siguranță. Nici prin echipamente optice, cum ar fi aparate foto, binocluri sau telescoape. Nu există un sistem sigur pentru a vizualiza direct o eclipsă. O atenție deosebită ar trebui să fie îndreptată către copii. Copiiilor nu ar trebui să li se permită să se uite direct la Soare”

Un purtător de cuvânt al oftalmologilor de la Royal College

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!