O familie de români riscă expulzarea din Norvegia

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 15 februarie 2016

copil_plangand7

Autoritățile norvegiene le-au luat copiii soților Avramescu Cruz și, cu toate că ei au câștigat în instanță, nu numai că nu i-au primit înapoi, dar au aflat că a fost începută procedura expulzării mamei.

Cazul a fost prezentat de Digi24 în contextul în care opinia publică din România dezbătea situația familiei Bodnariu, relatează Ziare.com.

Cei doi băieți, Roberto și Adrian, au fost luați de lângă părinții lor, Andreea Sorina (cetățean român) și Roberto Cruz (cetățean norvegian), pe 19 martie 2014, după ce ar fi povestit la grădiniță că au fost bătuți acasă, informează sursa citată.

În ianuarie 2015, instanța norvegiană a decis definitiv că acuzațiile aduse de Barnevernet (Protecția Copilului) celor doi soți care suferă de deficiențe auditive sunt neîntemeiate, însă ei nu și-au primit copiii nici până acum, pe rol existând și un proces penal.

În luna octombrie, părinții au fost condamnați în primă instanță la câte cinci luni de închisoare și plata unei amenzi de 3.000 de coroane fiecare și, în lipsa unei decizii definitive, poliția a declanșat recent procedura expulzării mamei.

 

trimiteri-sus-4

Au fugit cu copiii din UK, ca să nu îi ia statul britanic

Mărturia impresionantă a unui prieten al familiei Bodnariu (în exclusivitate pentru Diaspora Românească)

Cinci copii

Protest de amploare al românilor în Londra: NU NE FURAȚI COPIII!

trimiteri-jos-4

 

În „avertizarea prealabilă” trimisă mamei cu data de 2 februarie se arată că „autoritățile pentru imigrare pregătesc procesul de expulzare”. „Un străin cu drept de ședere poate fi expulzat atunci când considerente privind ordinea publică sau siguranța dictează acest lucru. O condiție pentru expulzare este ca, în cazul străinului, să existe sau să se presupună că există circumstanțe personale care reprezintă o amenințare reală, imediată și suficient de gravă împotriva considerentelor sociale de bază”, se explică în documentul citat.

De asemenea, mama este anunțată că își poate informa copiii cu privire la situația apărută, fiind invocat „binele suprem al copiilor”.

În cazul în care mama va fi expulzată, ea nu își va mai putea vedea copiii, care rămân în Norvegia. În prezent, soții Cruz își pot vedea băieții, plasați în localități diferite, o dată pe lună, timp de trei ore.

Contactat de digi24.ro, Ministerul de Externe de la București a precizat că are în atenție evoluția cazului Avramescu Cruz și că urmează să formuleze un punct de vedere.

După decizia favorabilă din ianuarie 2015, copiii nu s-au întors acasă deoarece în prezent nu mai pot comunica prin limbajul semnelor cu părinții, limbaj pe care îl cunoșteau înainte de a fi separați, acum având nevoie de interpret.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!