O fermă din Racşa, deschisă cu bani din UK, sortită eşecului

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 7 iulie 2016

comuna-racsa-ferma-neprofitabila1

Visul fiecărui român gospodar: să meargă la muncă în străinătate, să scoată un ban bun, iar mai apoi să se întoarcă acasă şi să-şi deschidă o afacere care să-l ţină pe linia de plutire şi chiar mai bine. Cu siguranţă, există astfel de poveşti de succes, dar s-ar părea că, mai degrabă, cea mai frecventă finalitate a unei astfel de întreprinderi este eşecul. La fel şi cu Ion Izvoranu, întors acasă, în Comuna Racşa din Ţara Oaşului, judeţul Satu Mare, pentru a-şi deschide o fermă. Nu i-a mers: „Atât am fost de prost că am plecat. Un om nu găseşti la muncă în România.”

Ion Izvoranu şi soţia acestuia, Ana, sunt doi locuitori din comuna Racşa, judeţul Satu Mare, faimoasă pentru numărul mare de localnici plecaţi la muncă în Anglia, aproximativ 65% din locuitorii localităţii. Familia Izvoranu însă a decis să revină în România în urmă cu trei ani. În Anglia, Izvoranu a deţinut o firmă de decoraţiuni exterioare cu care a realizat lucrări în diverse complexe de locuinţe din Anglia, iar soţia, Ana, a lucrat în confecţii, conducând o echipă de femei.

14 ani au stat în Anglia cei doi soţi, iar de-a lungul timpului şi-au adus acolo şi copiii, şi nepoţii. Totuşi, un gând nu le dădea pace: să se întoarcă în ţară, cu banii agonisiţi, şi să îşi facă o fermă. Zis şi făcut: au revenit în România, au construit câte o casă pentru ei şi pentru copiii lor, după care s-au gândit să investească în agricultură. Şi-au ridicat o fermă pe drumul ce leagă Racşa de comuna Vama, dar nu sunt mulţumiţi de felul în care au decurs lucrurile.

—————————————

„Eu am lăsat în Anglia o firmă de construcţii cu 10 angajaţi şi am investit peste £100.000 în ferma din România, dar nu pot să fac nimic. Nu am bani. Îmi intră în cont £1.000 pe lună din Anglia şi nu îmi ajung. Dacă nu era firma, ce era aici? Copiii lucrează în Anglia, se ocupă de firmă, şi nu reuşim să ţinem aici investiţia asta. Atâta am fost de prost. Am zis către copii să facem ceva de viitor aici, pentru nepoţi. Copiii mei amândoi sunt de la 16 ani acolo. Eu am avut 14 ani de Londra când am venit acasă şi am avut 50.000 de lire în cont. Am băgat aici non stop şi tot înghite bani şi profit nimic, nu am de unde face 100 de lei.”

Ion Izvoranu explică situaţia actuală a fermei din Satu Mare pentru adevărul.ro

—————————————

Este vorba despre o fermă de vaci de carne, Angus. În prezent, are 50 de exemplare, dar se loveşte de nenumărate probleme, de la faptul că nu găseşte oameni pentru a munci alături de el, până la faptul că preţul de vânzare al animalelor este extrem de scăzut şi nu reuşeşte să obţină un profit.

 

„Lucrăm ca orbii aici”

„Pe cine să lăsăm aici şi să ne întoarcem? Nu ai un om să te ajute să bagi un balot. Nimeni nu vine, nimeni. La ţigani le dă statul bani, în Londra le dă statul bani, cine să lucre? Din şefi cu trofeu în Londra, am ajuns să lucrăm ca orbii aici. Trei echipe de oameni o avut, numa o mers şi o luat lucrări, cu S-class, şi acuma uite cu ce umblăm. S-o uitat la viaţa satului şi o crezut că îi tare uşor“, afirmă şi soţia, Ana, în timp ce descarcă doi baloţi de paie din remorcă.

Cei doi soţi subliniază că, dintre toate problemele, cea mai mare este că nimeni nu vrea să muncească:

—————————————

„Un om nu găseşti, măi, un om. M-am dus de dimineaţă să găsesc doi ţigani. Bă, omule, nu mai e nimeni în ţara asta. Eu când am venit din Anglia mi-am dat seama că ajung să stau noaptea la vaci acolo în deal? Nu găsesc un om la vaci. Am zis că o să găsesc un om cu o familie, cu femeie să stea aici. Dar nu găsesc pe nimeni.”

Ion Izvoranu

—————————————

 

O localitate „englezească”, în Satu Mare

Comuna Racşa se află la 70 de km de Satu Mare. Străzile sunt populate de câte un bătrân, multe case sunt în construcţie, iar în curţi sunt parcate maşini cu numere de Anglia. Cei 65% de localnici, dintr-un total de 3.000, sunt plecaţi în Anglia, cei mai mulţi în Londra, unde au creat o comunitate puternică de oşeni. Unii au făcut chiar un business din această realitate: o firmă de transport care merge exclusiv pe ruta Racşa-Londra şi retur.

Locuitorii din zonă au început să plece în primii ani de după 1990. Un val mare de migraţie s-a produs şi între 2000 şi 2008, cei plecaţi înainte aducându-şi şi familiile, după ce au reuşit să îşi obţină actele necesare şederii în Anglia în mod legal.

Lucrurile de acasă au rămas în grija bătrânilor şi a primarului Toma Betea.

—————————————

„E greu de aproximat câte zeci de mii sau sute de mii de lire aduc răcşenii acasă în fiecare an. În august, când vin acasă, fiecare aduce cu el cel puţin £1.000 pe care îi cheltuie în comună pe diverse lucruri, pe lângă banii de investiţii. Se poate spune că e a doua monedă oficială. La magazin, dacă nu are destui lei, calculează în lire şi schimbă sau ia lire. Şi terenurile şi casele între ei tot în lire se vând.”

Primarul Toma Betea

—————————————

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!