O Germanie mai puternică financiar fără UK în UE

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 28 octombrie 2015

Londra-Frankfurt

Germania ar putea dobândi o importanţă mai mare ca centru financiar global dacă britanicii vor vota pentru ieşirea din Uniunea Europeană, a declarat Andreas Schmitz, preşedintele consiliului de supraveghere al diviziei germane a HSBC Holdings şi membru în board-ul asociaţiei bancare BdB.

Schmitz a spus că HSBC, cea mai mare bancă din Europa, ar putea să îşi transfere sediul central european din Londra la Dusseldorf, unde se află sediul diviziei germane, în eventualitatea în care Marea Britanie ar ieşi din UE, relatează Bloomberg, citat de zf.ro.

HSBC nu anticipează că cetăţenii britanici vor vota în favoarea unei astfel de decizii, dar „băncile trebuie să se întrebe ce s-ar întâmpla într-o astfel de situaţie”, a explicat Schmitz la o conferinţă organizată de BdB la Berlin.

Într-un astfel de scenariu, centrul afacerilor europene ale HSBC va fi transferat mai degrabă la Dusseldorf decât la Paris, a arătat oficialul.

Schmitz a vorbit în calitate de membru al board-ului Asociaţiei Bancherilor Germani şi nu în numele HSBC, iar opiniile sale nu reflectă punctul de vedere al băncii, a explicat un purtător de cuvânt al HSBC.

Spectrul unei ieşiri a Marii Britanii din UE determină băncile să se gândească la alte baze în Europa, în condiţiile în care analizează impactul evenimentului asupra investiţiilor străine şi a costului de a face afaceri în Regatul Unit.

Frankfurt, Paris sau Dublin ar putea înlocui Londra ca centru financiar al Europei, dacă Marea Britanie va părăsi UE, potrivit unui raport al Standard & Poor’s din luna iunie.

Deutsche Bank a dezvăluit în luna mai că studiază scenariul şi analizează opţiunile pe care le are, inclusiv transferarea unor operaţiuni în Germania.

Directorul general al HSBC, Stuart Gulliver, se gândeşte dacă să transfere sediul central al grupului din Londra, unde se află de peste 20 de ani, din cauza creşterii taxelor şi a costurilor generate de reglementări. Cea mai probabilă destinaţie ar fi Hong Kong.

Băncile cu activităţi internaţionale au avertizat că afacerile lor ar fi afectate, iar statul britanic ar putea fi exclus de pe piaţa unică a UE, dacă populaţia va vota pentru ieşirea din Uniune, într-un referendum care va fi organizat înainte de sfârşitul lui 2017.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!