O jumătate de milion, preţul mediu al unei case la Londra

Articol publicat in sectiunea Locuinţe, UK la zi pe data 26 august 2014

uk_houses

Preţul mediu al unei locuinţe a ajuns la o jumătate de milion în capitala Marii Britanii, în timp ce în restul ţării o casă poate fi cumpărată pentru 265.000 de lire sterline.

Preţurile caselor din Marea Britanie au continuat să crească, în principal, datorită inflaţiei costurilor locuinţelor pe piaţa imobiliară din Londra. Rata anuală de creştere înregistrată în iunie a fost de 10,2%, în uşoară scădere faţă de luna mai, când aceasta se cifra la 10,4%. În capitala Regatului Unit, valoarea medie de vânzare a unui imobil de locuit a fost cu 19,3% mai mare decât la începutul anului, rezultă din ultimele date oficiale prezentate de Oficiul Naţional de Statistică (ONS) şi publicate de BBC News, la 19 august, în ediţia electronică a publicaţiei.

Costurile cumpărării unei locuinţe s-au situat pe un trend ascendent în toate regiunile Marii Britanii, conform raportului ONS. Creşterea acestora a fost de 6,3% la nivelul ţării, excluzând Londra şi sud-estul Angliei. Chiar şi în Irlanda de Nord s-a înregistrat o mărire cu 4,9% a preţurilor de vânzare a caselor. „Creşterea s-a manifestat în toate zonele Regatului Unit, însă aceasta a culminat în Londra”, precizează cei de la ONS.

O casă poate fi cumpărată în prezent la un preţ mediu de 137.160 de lire sterline în Irlanda de Nord. Aceeaşi locuinţă costă £166.966 în Ţara Galilor, £193.059 în Scoţia sau £276.312 în Anglia, reiese din raportul ONS. Preţurile variază mult şi în regiunile engleze. Astfel, preţul mediu al unei case este de £499.176 la Londra, £326.023 în sud-estul ţării sau doar £150.032 în nord-estul Angliei.

Scumpirea caselor a fost resimţită şi de „first time buyers” – cumpărătorii care au beneficiat de acordarea de credite ipotecare avantajoase (mortgage) pentru a putea achiziţiona prima lor locuinţă. Aceştia s-au văzut nevoiţi să suporte costuri cu 12% mai mari la nivelul lunii iunie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Singura soluţie care se întrevede în acest moment este ca politicienii să îşi suflece mânecile şi să demareze programe de construcţie de locuinţe cât mai accesibile pentru buzunarul oamenilor. Avem nevoie cu disperare de astfel de case”, susţine Campbell Rob, director executiv al organizaţiei caritabilă Shelter, care sprijină persoanele cu probleme locative din Marea Britanie.

————————————–

„Oricât ar munci oamenii şi oricât de mult ar economisi, milioane de familii nu îşi pot permite cumpărarea propriei lor locuinţe. Ei sunt prinşi în capcana chiriilor, fiind obligaţi să se mute constant dintr-o casă scumpă, într-o alta, la fel de costisitoare.”

Campbell Rob, director executiv la organizaţia Shelter ce îi sprijină pe oamenii fără locuinţă

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!