O mamă a ajuns după gratii pentru că a vrut să-și vadă copiii

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Justiție / Poliţie, Poveşti româneşti pe data 27 iulie 2016

Londra_Andreia Sutton Bardeanu si Alex se zbat pentru ca toti sa traiasca impreuna si sa vorbeasca limba romana fara teama ca ar putea fi sanctionati

Acum șapte ani, statul englez i-a luat Andreiei Sutton Brădeanu toți cei trei copii. Au fost momente șocante și dureroase pentru tânăra româncă, dar aceasta s-a consolat cu ideea că măcar putea să-și vadă copiii, din când în când. Anul trecut, însă, o instanță din UK a decis că mama este „dăunătoare emoțional” pentru proprii copiii, așa că a întrerupt orice fel de contact. Din disperare, Andreia a încălcat interdicția instanței și a mers să-și vadă copiii măcar pentru câteva secunde într-o parcare. Acolo a fost arestată de polițiști și acuzată de hărțuire! Acum, aceasta e obligată să poarte permanent o brățară la picior pentru ca polițiștii să știe oricând în ce loc se află. În plus, nu are voie să iasă din casă între 8 seara și șapte dimineața și timp de 3 ani îi este interzis să se apropie de strada pe care locuiesc copiii ei!

La 16 ani a ajuns prima dată în UK cu un copil în brațe, iar zece ani mai târziu a ajuns după gratii. Era o infractoare pentru că voia doar să-și vadă propriii copii! Prinsă fără voia sau decizia ei într-o conjunctură dubioasă, cu un soț cu 40 de ani mai în vârstă și care ulterior s-a dovedit amator de adolescente, Andreia a fost înfrântă de sistemul aparent protector al minorilor și a rămas fără toți cei trei copii. Nu s-a lăsat bătută și a continuat să lupte și să facă tot posibilul să-și recapete copiii. A divorțat de soțul englez dubios, s-a recăsătorit cu un tânăr român de vârsta ei, dar dragostea de mamă a făcut-o să riște totul pentru copiii ei. Redăm mărturia Andreiei:

 

Ultimul contact oficial: „Mami, de ce nu putem veni cu tine?”

„În decembrie 2014, am avut ultimul contact îngăduit de oficialitățile britanice. Ne-am întâlnit cu toții și mi-am văzut cei trei copii la un centrul de familie. Nu singuri, ci supravegheați de doi asistenți. La fel ca și la alte întâlniri, fetele m-au întrebat de ce nu pot veni acasă la mine, acum că m-am recăsătorit, ca să trăim împreună ca o familie normală. N-am apucat să le răspund, pentru că au intervenit asistenții, care ne-au spus să schimbăm subiectul. A doua problemă a fost atunci când fetele m-au întrebat când o să mai am un bebe. Am apucat să le răspund că prefer să aștept până când o să vină și ele să stea cu mine și atunci poate voi mai avea un copil. Imediat, supraveghetorul a intervenit foarte agresiv și mi-a spus că nu este potrivit să vorbesc așa cu copiii. I-am răspuns că nu le-am spus nimic rău, ci doar adevărul”, ne-a declarat Andreia.

 

S-a furișat pe stradă pentru a-și vedea copiii

Pentru că asistenții sociali erau foarte zgârciți cu contactele, Andreia a „întrecut măsura” și a început să-și vadă fetele pe ascuns. Se furișa pe stradă, în locurile și timpul în care știa că fetele merg la școală, doar pentru a-și vedea pentru câteva secunde sau minute (dacă era norocoasă) copiii. „Când Naomi, fata mai mare, a început liceul, m-am gândit la un plan să ne întâlnim în secret. La unul dintre contacte, i-am dat numărul meu de telefon pe o hârtiuță pe care i-am strecurat-o în mână. I-am șoptit la ureche data și ora la care o să vin la gardul liceului pentru a veni să ne întâlnim. Așa am luat legătura cu ea și o vedeam periodic.

„În cele câteva minute vorbeam cu ea, ne îmbrățișam și eram bucuroase că putem vorbi fără ca un supraveghetor să ne întrerupă. Asta a durat cam trei luni, până ce au aflat serviciile sociale de întâlnirile noastre secrete”, ne-a povestit Andreia.

 

Interdicție totală!

Conflictele cu asistenții sociali au culminat atunci când aceștia au făcut o plângere în instanță pentru a i se retrage dreptul mamei de a-și vedea periodic copiii. Instanța a dat câștig de cauză asistenților sociali, iar cea mai importantă motivație a fost faptul că Andreia a postat fotografii cu copiii ei pe Facebook.

„Mi-au spus că am pus copiii într-o lumină proastă și, prin acțiunile mele necugetate, le influențez negativ educația. Poate pentru unii e normal, dar pentru mine nu a avut nicio logică. Facebook-ul e plin de poze cu mame și copii. De ce doar pentru copiii mei e periculos”, se întreabă Andreia.

 

Andreia, mama „hărțuitoare”

„Mi-am pierdut copiii, mi-am pierdut până și dreptul de a-mi vedea copiii. Ce mai aveam de pierdut? Nimic! Așa că nu am mai ținut cont de nicio lege sau interdicție și am făcut tot posibilul să-mi văd copiii cu orice ocazie. La supermarket, la orele de dans, la școală. Peste tot pe unde știam că sunt fetele mele, mă duceam și eu. Familia de englezi la care stăteau fetele mele nu a văzut cu ochi buni această insistență a mea și a făcut plângere la Poliție pentru că îi hărțuiesc pe ei și pe copii. Eu sunt o mamă care face tot posibilul să-și vadă copiii, iar asta se numește hărțuire. Primul contact cu polițiștii l-am avut într-o seară în jur de ora 11, atunci când m-a sunat cineva care s-a recomandat a fi polițist și mi-a spus că a avut o plângere că am hărțuit familia în cauză, am țipat, am vorbit urât etc. Nu m-a întrebat dacă e adevărat, ci doar mi-a pus în vedere faptul că nu trebuie să-mi mai văd copiii”, povestește Andreia

 

Luată cu duba din fața copiilor!

„Spre sfârșitul anului trecut, eu și soțul meu Alex am mers într-o parcare în care știam că vor veni și fetele mele la un curs de dans. Din senin, au apărut patru mașini de Poliție, au sărit vreo cinci polițiști și mi-au cerut să mă identific. I-am întrebat dacă mă arestează. Mi-au spus că nu, dar este posibil. Aveam în mână o sacoșă cu cadouri de la mama mea din România, pe care voiam să le-o dau fetelor. În momentul în care polițiștii s-au năpustit spre mine, am întins mâna ca să dau sacoșa soțului meu. N-am mai apucat, pentru că m-au luat pe sus, și pe soțul meu la fel. L-au trântit de mașină și i-au pus cătușele. La fel și mie. S-au purtat ca și cum eram niște infractori, iar fetele mele erau de față și se uitau speriate.

Poate sunt eu o mamă care dăunează emoțional copiilor, dar asemenea scenă nu dăunează fetelor mele? Am fost arestată de polițiști doar pentru că am vrut să-mi văd copiii. M-au băgat în dubă, m-au împins, m-au bruscat de față cu fetele mele. Soțului meu i-au oprit și i-au luat reportofonul. Îl avea pornit încă de la început, pentru că voiam să demonstrăm că noi nu hărțuim pe nimeni. S-au spus multe minciuni și de fiecare dată am fost acuzată, eu și soțul meu, că ne purtăm urât. De aceea, mai mereu aveam la noi un reportofon ca să demonstrăm că nu este adevărat. Ei bine, polițiștii au avut grijă ca și această dovadă să fie eliminată”, ne-a povestit Andreia.

 

Ore întregi în celula arestaților fără nici un motiv

„Ne-au dus cu duba în arestul poliției și m-au pus pe mine într-o celulă și pe soțul meu în alta. Ne-au ținut acolo ore întregi fără să ne explice pentru ce sau ce lege am încălcat. Pur și simplu, și-au bătut joc de noi. Parcă eram cei mai răi infractori. Ne-au controlat în buzunare și ne-au confiscat tot ce aveam la noi, portofele, chei, telefoane. După aproape 12 ore, în jurul orei 3 dimineața, ne-au scos în stradă fără să ne dea nimic înapoi. Secția de Poliție se afla la zece kilometri de casa noastră. Nu aveam nici haine, nici telefon, nici bani, nimic!”, ne-a spus Andreia.

 

 

Tratată ca cel mai periculos infractor: brățară de urmărire la picior!

 

Un alt episod incredibil s-a petrecut chiar acum câteva zile, când Andreia s-a pomenit cu mai mulți polițiști la ușa casei, a fost luată pe sus și băgată în arestul Poliției, pentru a doua oară,  fără nicio explicație.

„Pe data de 9 iulie, au venit la locuința mea patru polițiști și m-au arestat pentru două acuzații. Prima acuzație a fost că asistentul social a făcut o plângere de hărțuire pentru că am îndrăznit să-i trimit o scrisoare acasă ca să-l întreb de soarta copiilor mei. Și asta a fost considerată hărțuire.

A doua acuzație a venit din partea familiei care are în custodie fiicele mele. Această familie a spus că am încălcat ordinul judecătoresc care spune că nu am voie să-mi contactez copiii. De fapt, eu nu am încălcat nici un ordin. Pur și simplu, a fost ziua fetiței mele și mai multe prietene i-au transmis mesaje de La Mulți Ani.

Acestea au fost motivele pentru care în acea seară am ajuns la secția de Poliție din Copy Lane, Liverpool. Am stat o noapte acolo fără să mi se aducă nici un avocat. A doua zi, la ora 12 am fost interogată și apoi m-au închis din nou. Luni 11 iulie, după două zile de arest, am fost legată cu cătușe de un polițist și m-au dus la Tribunal. Abia acolo judecătorii au stabilit să fiu eliberată pe cauțiune, procesul amânându-se până pe data de 5 septembrie. Am primit o amendă de 620 de lire, 15 ore cu ofițerul de probație, curea electronică de urmărire și interdicție de a mă apropia de strada pe care locuiesc fiicele mele, timp de trei ani”, ne-a declarat Andreia.

 

Terorizată să ajungă la timp acasă

„Astăzi, 20 iulie, am pierdut două autobuze în timp ce mă duceam la serviciu, din cauză că nu a fost respectat programul. Am întârziat și am fost nevoită să fac o oră suplimentară. Din această cauză am ajuns acasă la ora 20 și 11 minute. Când am ajuns acasă, deja suna telefonul. Era ofițerul care monitorizează brățara prin GPS. I-am explicat ce s-a întâmplat, dar acesta a spus că nu există scuze și este responsabilitatea mea să fiu acasă până la ora 20 fix. Ofițerul mi-a spus că ceea ce am făcut este înregistrat și va conta la proces. Lucrez zilnic până târziu și este posibil să întârzii după ora opt. Ce pot să fac? Să nu mai merg la serviciu? Din ce să trăiesc? Am ajuns să fiu tratată ca un animal cu zgardă și cip. Pentru ce? Pentru că îmi iubesc copiii?”, a spus Andreia.

Autor articol: Gelu Irimia

Comentarii

O parere la “O mamă a ajuns după gratii pentru că a vrut să-și vadă copiii”

  1. Cristina Spune:

    Andreia eu citest acest articol care vorbeste despre viata ta si, pling. Nu inteleg de unde au pornit toate, dar vreau sa iti spun ca te roooog sa fii tare si sa faci imposibilul sa iti recapeti fetele, viețile tale. Am si eu una si la fel e viata mea

Spune-ti si tu parerea!