„O mână de ajutor”. Seminar gratuit despre drepturile românilor

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 30 octombrie 2014

Fundația East Europeans Advice Center împreună cu „Români în UK” au organizat în seara de 30 octombrie un seminar gratuit de informare pentru numeroșii români din Marea Britanie care continuă să fie exploatați la locul de muncă sau acceptă să lucreze fără să beneficieze de pe urma drepturilor pe care le au în această țară.

 

Drepturi pe care le avem, dar nu le folosim

Concediul de odihnă plătit, munca în calitate de angajat sau contribuția la pensie plătită de către angajator sunt în continuare intangibile pentru cei mai mulți români stabiliți în Marea Britanie, deși aceștia și-au câștigat libertatea de a lucra fără restricții în această țară în urmă cu peste 10 luni.

Seminarul „O mână de ajutor” desfășurat în 30 octombrie la Londra s-a adresat tuturor acelor români care nu se bucură încă de beneficiile pe care le-au dobândit legal odată cu liberalizarea pieței muncii în toate țările UE, la 1 ianuarie 2014.

Mulți dintre românii aflați în Regatul Unit continuă să muncească și în prezent sub nivelul de calificare pe care îl au, a atras atenția Nicolae Daniel Popescu, unul dintre vorbitorii care s-au adresat celor câteva zeci de români prezenți la seminar. Acesta s-a adresat audienței în calitate de specialist în echivalarea studiilor în cadrul departamentului de cercetare al UK NARIC (Centrul Național de Informare și Recunoaștere Academică din Marea Britanie). „Avem anumite avantaje în Regatul Unit începând din acest an. Sunt niște atuuri la care cei care veneau pe teritoriul britanic din România, în urmă cu câțiva ani, nici nu visau măcar. Și totuși se manifestă încă o inerție negativă care îi face pe mulți dintre românii proaspăt ajunși pe aceste meleaguri să se orienteze preferențial, și în prezent, spre statutul de lucrător independent sau de self-employed. Ei ajung astfel să lucreze în locuri de muncă necalificată ori unde se solicită o calificare profesională inferioară celei pe care aceștia au obținut-o în țara natală”, a subliniat Nicolae Daniel Popescu.

—————————–

„Sunt originar din Câmpulung Moldovenesc. (…) În prezent, sunt stabilit în Cheltenham, Anglia. Aici lucrez ca specialist în echivalarea studiilor, în cadrul departamentului de cercetare al UK NARIC. O componentă foarte importantă a activității mele constă în actualizarea nivelurilor de echivalare pentru calificările din țările din Europa de Sud-Est (inclusiv România) și Africa francofonă. De-a lungul anilor, acest proces a presupus introducerea în sistemul de echivalare britanic a mai multor titluri de studii care nu erau recunoscute pe atunci, dar care acum se bucură de o largă recunoaștere, atât la centrul de echivalare, cât și pe piața muncii din Marea Britanie. Activitățile mele extracurriculare au fost axate pe găsirea unor soluții la problemele cu care se confruntă comunitățile de români de pretutindeni.”

Nicolae Daniel Popescu – specialist în echivalarea studiilor la NARIC

—————————–

 

„Eveniment gratuit de informare”

„Știi care sunt drepturile tale ca angajat în Anglia? Ești angajat sau self-employed? Te-ai întrebat cum să îți găsești o slujbă? Pot calificările tale din România să te ajute aici?” Acestea sunt doar câteva dintre întrebările lansate românilor din Regatul Unit de organizatorii seminarului „O mână de ajutor”.

Evenimentul a avut loc în 30 octombrie, cu începere de la ora 18.30, în Hammersmith (district metropolitan din centrul Londrei). A fost „primul eveniment gratuit de informare care cuprinde principalele teme de interes pentru migranții români care se stabilesc la Londra.”

Seminarul a fost împărțit pe mai multe secțiuni de discuții având următoarele teme: Munca în UK; Educație; Sănătate; Locuințe și cazare; Utile.

„În cadrul evenimentului de informare organizat de Români în UK împreună cu EEAC (East Europeans Advice Centre), o să vă stau la dispoziție cu sfaturi despre echivalarea și valorificarea în UK a diplomelor de studii obținute în România”, a precizat Nicolae Daniel Popescu, românul care lucrează la NARIC, în invitația adresată conaționalilor săi de a lua parte la lucrările seminarului. Participarea sa în calitate de vorbitor la seminar a fost însoțită de sloganul „O comunitate de români mai informată înseamnă o comunitate mai puternică!”

—————————–

East European Advice Centre

 

„East European Advice Centre este o fundație care desfășoară activități de susținere a migranților din Europa Centrală și de Est stabiliți în Marea Britanie din 1984. Ea se adresează tuturor cetățenilor ce trăiesc în Londra și provin din cele zece state care au acces la Uniunea Europeană în 2004, respectiv 2007, și anume: Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Încercăm să îi ajutăm pe oamenii care întâmpină una dintre următoarele probleme:

  • și-au pierdut locuința, dorm pe străzi sau au ajuns de curând în vestul Londrei și nu au unde să locuiască;
  • se confruntă cu dificultăți la locul de muncă, sunt abuzați, se consideră victime ale exploatării, nu le-au fost plătite salariile pentru munca depusă ori alte probleme referitoare la locul de muncă;
  • bătrâni care trăiesc în izolare și au nevoie de sprijin în anumite aspecte practice ale vieții cum ar fi: ajutor la cumpărături, asistență la o programare la medic ori nevoia de a comunica cu cineva.”

Sursa: www.eeac.org.uk

—————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!