O mana intinsa romanilor aflati la nevoie

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 10 februarie 2014

Londra_Soup Kitchen Muswell Hill8

 

Romanii „fac coada” la Soup Kitchen

Supa calda oferita gratuit in cadrul proiectului Soup Kitchen Muswell Hill – lansat in urma cu patru saptamani pentru romanii care traiesc pe strazile Londrei – nu mai constituie principala atractie a „evenimentului”. Oamenii se duc la aceste „intalniri” cu speranta ca vor primi indrumari si recomandari, in incercarile lor, uneori disperate, de a-si gasi un loc de munca stabil si legal, undeva, in Marea Britanie…

Zeci de romani ramasi „pe drumuri” de pe intinsul metropolei londoneze s-au adunat duminica, 2 februarie, la biserica baptista din cartierul Muswell Hill (nord-estul Londrei). Organizatorii programului au remarcat cu surprindere ca oamenii nu au venit pentru a se inghesui in jurul meselor cu farfurii aburinde. Ei se aflau acolo pentru ca citisera in ziare despre un grup de voluntari care vorbesc limba romana si ofera sfaturi despre cum se pot obtine acte, locuri de munca si cazare, pe aici, prin Regatul Unit…

 

Sfaturi la o supa calda…

Masa calda pregatita exclusiv pentru romani, la biserica baptista din Muswell Hill, a fost programata initial pentru fiecare duminica, la ora 20.00. In seara de 2 februarie, programul a inceput cu o ora mai devreme. Iar cele trei sali ale cladirii in care stateau voluntarii reprezentand organizatia My Romania Group au fost mult mai aglomerate decat sala de mese.

Aproximativ 30 de romani s-au adunat la biserica. Multi veneau de pe strazi. Iar unii dintre cei care aveau (de bine, de rau) un acoperis deasupra capului, noaptea, cand doreau sa isi puna capul pe perna, recunosteau ca nu au mai mancat de mult pe saturate… In plus, nici cei infrigurati, nici cei macinati de foame, nu aveau mai deloc acte. De aceea, ei nu se aratau prea dornici sa serveasca portiile cu hrana calda, proaspat gatita. Preferau sa astepte rabdatori in fata celor trei usi, in spatele carora niste romani „cu experienta britanica” sa-i povatuiasca ce trebuie sa faca pentru a reusi in Marea Britanie…

 

„Urmatorul, va rog”

„Am trei meserii si am lucrat ca si macaragiu timp de 14 ani in Romania”, spunea cu insufletire un roman plin de energie, in ciuda noptilor petrecute sub cerul liber. „Și mi-e ciuda ca nu imi sunt recunoscute calificarile”, se mai plangea barbatul, povestind cu mandrie despre sotia sa, invatatoare, care a ramas sa munceasca in Romania „pentru noua milioane de lei pe luna”.

Un alt roman le-a marturisit reprezentantilor My Romania Group ca a lucrat ani de zile in carmangerie. Iar cand acestia i-au promis ca il vor ajuta sa isi faca acte si sa isi gaseasca un loc de munca, el s-a oferit imediat sa lucreze voluntar in bucataria unde se pregateste saptamanal o masa calda pentru romanii necajiti.

„Urmatorul, va rog” se auzea succesiv, o invitatie rostita in limba romana, pe holul din cladirea bisericii baptiste din nordul Londrei.

 

Romanii si problemele lor…

Activitatea desfasurata de voluntarii de la My Romania Group a continuat aproape pana la orele 22.00 ale serii. La final, in cladirea bisericii nu mai ramasesera decat cativa romani, toti colaboratori ai organizatiei My Romania Group.

Martin Stone, britanicul care a pornit proiectul Soup Kitchen Muswell Hill in urma cu 20 de ani, a plecat mai devreme, coplesit de problemele romanilor.

Iris Radulian, coordonatoarea organizatiei My Romania Group, le-a multumit colaboratorilor ei voluntari, care lucrasera alaturi de ea pana tarziu, in noapte.

A intalnit intr-o singura seara aproape 30 de romani disperati. Le-a ascultat problemele si le-a simtit deznadejdea. Și a vazut oameni in toata firea inlacrimati si umili…

„Ne trebuie o echipa intreaga de consilieri…”, si-a spus ea ingandurata, in timp ce parasea cladirea bisericii baptiste din Muswell Hill.

 

 

Soup Kitchen se extinde

Londra_Soup Kitchen Muswell Hill_Iris Radulian_1

Putini dintre romanii care frecventeaza Soup Kitchen Muswell Hill vorbesc limba engleza. Majoritatea acestora nu au acte si nicio locuinta stabila. Dar toti sunt dispusi sa munceasca pentru a-si imbunatati conditia. Reprezentantii My Romania Group, coorganizatori ai proiectului, au sesizat aceasta realitate si s-au gandit sa extinda programul, conceput initial in jurul unei portii de supa fierbinte…

 

Doua locatii…

Programul Soup Kitchen, inaugurat in 19 ianuarie si destinat romanilor care traiesc pe strazile Londrei, se va extinde dupa numai patru saptamani. Cei care au nevoie de ajutor sunt asteptati la o masa calda gratuita, dar si la servicii de consiliere plus sprijin pentru gasirea unui loc de munca, in doua locatii diferite.

Proiectul continua in fiecare duminica, la orele 18.00, in cadrul Muswell Hill Baptist Church, la adresa Dukes Avenue, London, N10 2PT.

In plus, incepand cu 7 februarie, se va inaugura o a doua locatie in estul Londrei. Aceasta va sta la dispozitia romanilor la adresa Manfield House, 30 Avenons Road, E13 8HT, de la ora 19.00.

Scopul programului este acela de a-i ajuta pe cat mai multi dintre romani sa se integreze in societate.

 

Soup Kitchen si in estul Londrei

Soup Kitchen este un proiect de binefacere in cadrul caruia functioneaza, de la jumatatea lunii ianuarie, si un program special de asistenta pentru romanii din Marea Britanie. Proiectul se extinde tocmai pentru a veni in sprijinul tuturor celor care se afla intr-o situatie delicata. Astfel, cei care au nevoie de ajutor pot veni in fiecare vineri si duminica in locatiile din estul si nordul capitalei britanice. Acolo, ei vor fi preluati de voluntarii de la My Romania Group, care le vor oferi o masa calda, traditional romaneasca, ii vor indruma si vor incerca sa ii puna in legatura cu agenti economici care au nevoie de personal, in cazul in care sunt in cautarea unui loc de munca. „Nu am ales special estul Londrei pentru a extinde acest proiect, ci a fost mai mult o coincidenta. Acolo am gasit o bucatarie frumoasa si spatioasa unde sa ne putem desfasura activitatea, si acesta a fost motivul pentru care am ales aceasta parte a Londrei”, a declarat, pentru Diaspora Romaneasca, Iris Radulian, coordonatoarea organizatiei My Romania Group.

——————————–

„Ideea proiectului nu este neaparat supa, mancarea, ci faptul ca oamenii care vin aici ajung sa se cunoasca intre ei, sa se ajute. Plus ca noi avem acel pachet de consiliere – ii intrebam de ce au venit, de ce au nevoie. Chiar daca cei care ajung la Kitchen Soup vin in special dupa un loc de munca, noi avem prieteni romani care au firme de recrutare si care ne pot ajuta sa le gasim astfel un job. Dar pana la gasirea unui loc de munca, oamenii trebuie sa inteleaga ca au nevoie de acte. Iar noi ii ajutam gratuit sa obtina National Insurance Number, UTR, CSCS si tot ce au nevoie.”

Iris Radulian, coordonatoarea organizatiei My Romania Group

——————————–

 

 

Cazuri rezolvate, cazuri in curs de rezolvare

Londra_Soup Kitchen Muswell Hill_Eugen Gheorghe_2

Eugen este constanteanul de 39 de ani care a fost primul roman ce a beneficiat de sprijinul voluntar al celor implicati in proiectul Soup Kitchen Muswell Hill (http://www.diasporaro.com/o-supa-si-un-job/). El a fost prezent in prima seara la biserica baptista din nordul Londrei si a primit un loc de munca in doar cateva zile. De atunci, Eugen continua sa frecventeze saptamanal locatia din nordul Londrei. Vine relaxat si zambaret si ii saluta recunoscator pe cei care l-au ajutat. Apoi se retrage discret, scuzandu-se ca nu poate zabovi prea mult. „Maine dimineata trebuie sa fiu prezent la treaba”, adauga el cu satisfactie…

Iar dupa Eugen au urmat si alte cazuri unde asociatia My Romania Group si-a adus din nou sprijinul.

 

„Pentru oricine ne trece pragul”

„De cand a inceput acest proiect si pana in prezent am avut deja cateva cazuri care acum sunt rezolvate. Unul dintre acestea este Eugen, apoi a fost o familie din Ploiesti si mai sunt inca sase cazuri care sunt in curs de rezolvare. Pe langa obtinerea actelor si gasirea unui job, noi ii ajutam pe cei care vin la Soup Kitchen cu cazare, dar si sa invete limba engleza. Proiectul nu se adreseaza numai romanilor. Este un proiect facut de romani pentru oricine ne trece pragul. Poate veni oricine. Se adreseaza tuturor”, spune Iris Radulian.

 

„Oricand este nevoie de oameni”

Programul se bazeaza pe voluntariat. Oricine doreste sa intinda o mana de ajutor este binevenit. Primii care au raspuns solicitarii au fost studentii romani.

„M-au ajutat studentii. M-au sunat de la Liga Studentilor Romani din UK si deja s-au oferit sase persoane sa ne ajute… sa curete cartofi, sa aseze masa, sa puna supa in farfurii. Vom lucra in mai multe echipe. Pe langa voluntarii care ne ajuta in bucatarie, acum incerc sa strang cativa oameni care sa se ocupe de aplicatiile pentru National Insurance Number, pentru cazare, ca totul sa se deruleze rapid. Vor fi mai multe echipe. Una care se va ocupa de acte, una se va ocupa de mancare si inca un grup de oameni care se vor ocupa de Assessment (sa cream o baza cu informatii, care sunt necesitatile si problemele romanilor). Oricand este nevoie de mai multi oameni. Cu cat suntem mai multi, cu atat este mai bine”, povesteste Iris. Astfel, oricine este deschis sa ofere acest ajutor ca si voluntar o poate contacta direct pe Iris Radulian la numarul de telefon 078 5651 6312.

 

 

Din est in nord-vest…

Co-organizatorii romani ai proiectului Soup Kitchen isi doresc foarte mult sa inaugureze o a treia locatie in care romanii ramasi pe drumuri sa poata servi o supa calda si sa primeasca sfaturi si incurajari. Aceasta va fi amplasata chiar in nord-vestul Londrei, zona capitalei britanice in care traieste cea mai numeroasa comunitate de romani. Iar planurile voluntarilor in ceea ce priveste programul Soup Kitchen nu se opresc aici…

Echipa My Romania Group are in plan o noua locatie intr-o zona populata de romani. Astfel, proiectul va continua si in partea de nord-vest a Londrei, la My Romania School, in incinta Newman Chatolic College, NW10 3RN. La fel, organizatia comunitara va oferi pe langa masa gratuita si suport. De altfel, mancarea va fi pentru toti cei aflati la nevoie, indiferent de nationalitate. Cei care solicita ajutor pot beneficia gratuit de sfaturi privind inscrierea la medicul de familie, inscrierea la agentii de munca, documentele legale de sedere in UK, recunoasterea diplomelor de studii, obtinerea CSCS, inchirierea unei locuinte sau gasirea unui loc de munca. Mai mult decat atat, directorul Newman Chatolic College este alaturi de echipa de voluntari.

„O noua locatie pe care o avem in vedere va fi in nord-vest, la Newman Chatolic College. Domnul director a fost de acord sa ne ofere acel spatiu, dar trebuie sa vedem cum decurg lucrurile, pentru ca acolo este vorba despre un liceu. Sunt anumite conditii care trebuie respectate. Este vorba despre cantina copiilor si acolo intervin regulile de siguranta. Deocamdata, vrem sa vedem cum decurg lucrurile in est, cati oameni vor veni, cat de bine va fi primit acest program, cat de multumiti vor fi oamenii si intr-o luna-doua, daca lucrurile merg bine… vor fi foarte multi voluntari, avem mancare si forta de munca o extindem si mai mult”, spune Iris.

————————————

De 20 de ani

Soup Kitchen Muswell Hill este un proiect care se adreseaza oamenilor strazii din Londra. Programele desfasurate sub titulatura Soup Kitchen Muswell Hill au inceput sa fie organizate in urma cu 20 de ani, la biserica Muswell Hill Baptist Church din nordul capitalei britanice. Acestea au fost initiate de acelasi om care se ocupa si in prezent de derularea proiectului. Se numeste Martin Stone si afirma cu modestie: „Soup Kitchen Muswell Hill este un proiect comunitar, in care sunt implicati mai multi oameni. Totul pe baza de voluntariat. Aproximativ 80 de voluntari ma ajuta.”

———————————

 

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

2 pareri la “O mana intinsa romanilor aflati la nevoie”

  1. Iris Radulian: ”Faptul că trăiesc pe alte meleaguri nu mă îndepărtează de România…” | Eu, Românul! | London | Ziar Online | Diaspora romaneasca Spune:

    […] ”Supa săracului” (Soup Kitchen Muswell Hill) a fost un suport pentru oamenii nevoiași și l-am desfășurat în biserici. O dată cu […]

  2. Iris Radulian: ”Faptul că trăiesc pe alte meleaguri nu mă îndepărtează de România…” - EU, ROMÂNUL! Spune:

    […] ”Supa săracului” (Soup Kitchen Muswell Hill) a fost un suport pentru oamenii nevoiași și l-am desfășurat în biserici. O dată cu […]

Spune-ti si tu parerea!