O masa calda si un sfat pentru romanii strazii

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 20 ianuarie 2014

Londra_Soup Kitchen Muswell Hill2_1

Incepand din 19 ianuarie, romanii care traiesc pe strazile din capitala Marii Britanii sunt asteptati la o masa calda gratuita, dar si la servicii de consiliere plus sprijin pentru gasirea unui loc de munca, in cadrul programului „Soup Kitchen” desfasurat la biserica baptista Muswell Hill din nordul Londrei.

 

Putin confort pentru oamenii strazii

Aproximativ 20 de oameni nevoiasi serveau masa in tacere, in seara de duminica, 12 ianuarie, intr-o incapere amplasata in curtea interioara a bisericii baptiste Muswell Hill din nordul Londrei.

Niste mese si scaune simple, intr-o sala obscura si totusi, o atmosfera calda, plina de tihna… Cateva femei se plimba zambitoare printre mese, servind un meniu format din doua feluri de mancare gatita si ceaiuri aburinde oamenilor de diverse nationalitati care au ajuns sa traiasca pe strazile metropolei londoneze.

Trei artisti au venit special sa le transforme scurta sedere a acestor necajiti intr-un moment de relaxare. Ei interpreteaza alternativ piese de muzica clasica la clarinet si corn, acompaniati de un clavecin care umple spatiul de sonoritati trepidande. Mai tarziu, lor li se alatura un tenor care interpreteaza o arie din opera „Nunta lui Figaro” a lui Mozart. Are o alura sobra, impunatoare, poarta smoking si papion, dar oamenii strazii nu par intimidati; isi sorb mai departe mancarea din farfurie, absenti.

La final, dupa ce au terminat de mancat, atmosfera se destinde si isi face aparitia Markus, magicianul. Are propriul sau stand si microfon si executa cu pricepere cateva trucuri… Obiectele pe care le manuieste dispar si reapar, se transforma sau pur si simplu, plutesc prin aer. Iar la sfarsit, magicianul este rasplatit cu un ropot de aplauze din partea audientei.

In cele din urma, oamenii spectatori se ridica stingheri, asa cum au venit, si parasesc incaperea cu pasi sovaielnici, pentru a se intoarce de unde au venit: in strada…

 

Primul roman

Un singur roman a venit sa manance o masa calda la biserica baptista din zona Muswell Hill, in seara zilei de duminica, 12 ianuarie. Omul a spus doar ca este originar din Romania si a fost invitat fara rezerve inauntru de catre organizatori.

Se numeste Eugen, are 39 de ani si vine din Constanta, ne-a dezvaluit acesta. Barbatul se afla la Londra de doua saptamani, dar a mai trait in Marea Britanie inainte de 1 ianuarie 2014, a mai precizat el. A venit pentru a-si gasi de lucru in constructii, acum ca piata muncii s-a relaxat. Nu prea are pe unde sa stea si recunoaste ca a venit la biserica din nordul Londrei fiindca avea nevoie de o masa calda.

Un cameraman BBC l-a filmat insistent pe tot parcursul celor 20-30 de minute pe care romanul le-a petrecut in incapere. Doar dupa ce a parasit cladirea, acesta a reusit sa stea de vorba cu Ileana Stanica, atasat pe probleme de munca si probleme sociale la Ambasada Romaniei la Londra, aflata la fata locului ca invitat din partea reprezentantei diplomatice. Iris Radulian, care coordoneaza activitatea organizatiei My Romania Group, Camelia Rus, din partea Romanian Community Centre, jurnalisti romani si alti reprezentanti ai comunitatii romanesti din Marea Britanie aflati la Muswell Hill Baptist Church au stat de vorba cu romanul aflat in dificultate. Toti i-au promis sprijin pentru a depasi situatia.

Eugen a aflat de proiectul Soup Kitchen Muswell Hill de pe website-urile de stiri, intr-un moment in care a avut acces la internet. El ne-a mai spus ca vorbeste engleza destul de bine si ca spera ca situatia sa sa se rezolve de indata ce isi va gasi de munca…

 

Ajutor pentru romanii ajunsi in strada

Londra_Soup Kitchen Muswell Hill

Incepand de duminica, 19 ianuarie, initiativa pornita de Martin Stone se va extinde special pentru romani. Oamenii originari din Romania care au ajuns sa traiasca pe strazile Londrei vor beneficia in fiecare ultima zi a saptamanii, la ora 20:00, de o seara numai a lor, in cadrul proiectului Soup Kitchen Muswell Hill.

Cei care vor merge duminica seara la biserica baptista din Muswelll Hill nu vor fi asteptati doar cu o masa calda. Ei vor primi indrumare catre grupurile de sustinere din comunitatea romaneasca, consiliere din partea unor vorbitori nativi de limba romana si un ghid practic pentru sederea in siguranta in orasele mari.

„M-am gandit sa extindem proiectul Soup Kitchen Muswell Hill pentru romani, pentru ca cred ca acesti oameni merita acest lucru. Am sesizat ca romanii beneficiaza de o presa negativa in Marea Britanie in acest moment si consider ca nu este corect. Foarte multi romani au reusite remarcabile in aceasta tara, dar ele nu sunt popularizate. Nimeni nu mediatizeaza aceste rezultate pozitive ale romanilor din Regatul Unit”, a tinut sa precizeze Martin Stone.

„Am stat de vorba cu coordonatorii acestui proiect si organizatia pe care o conduc se va implica in ajutorarea romanilor strazii care vin la Muswell Hill Baptist Church pentru o masa calda”, ne-a marturisit Iris Radulian, de la My Romania Group. „In fiecare duminica seara, reprezentantii organizatiei noastre vor fi prezenti aici, gata sa le ofere consultanta romanilor care au ajuns in situatii dificile”, a mai precizat aceasta.

 

20 de ani de voluntariat

Soup Kitchen Muswell Hill este titulatura proiectului care face posibil ca oamenii strazii din nordul Londrei sa se bucure de o masa calda si sa aiba parte de cateva zeci de minute de atmosfera prietenoasa, umana. Iar serile acestea dedicate celor nevoiasi au loc saptamanal de 20 de ani, la biserica Muswell Hill Baptist Church.

Totul a inceput in februarie 1994, la initiativa aceluiasi om care se ocupa si in prezent de derularea proiectului. Se numeste Martin Stone, iar cand il rugam sa ne spuna cateva cuvinte despre el, evita sa intre in amanunte. In plus, proiectul nu ii apartine, sustine el cu modestie. „Este un proiect comunitar, in care sunt implicati mai multi oameni. Totul pe baza de voluntariat”, subliniaza Martin. Și intr-adevar, tot personalul care se ocupa cu pregatirea si servirea mesei, ca si artistii care intretin atmosfera sunt prezenti acolo de cate ori pot si sunt solicitati, doar pentru ca vor sa faca un bine. Iar numarul voluntarilor implicati in acest proiect este de circa 80 de persoane, dupa cum ne-a informat coordonatorul proiectului.

In prezent, aceste seri cu „supa calda” pentru oamenii strazii au loc de cinci ori pe saptamana, de luni pana joi, plus duminicile, precizeaza organizatorii. Programul incepe la ora 7:45 p.m. si se incheie la 8:45 p.m.

„In mod normal, avem 30-40 de vizitatori in fiecare seara. Aproximativ 8.000 de meniuri sunt oferite anual oamenilor strazii”, mai precizeaza Martin Stone.

Londra_Soup Kitchen Muswell Hill3

———————————–

„Soup Kitchen Muswell Hill”

pentru romani

 

Program:

  • incepand din 19 ianuarie;
  • in fiecare duminica;
  • intre 19.45 – 20.45.

 

Adresa:

Muswell Hill Baptist Church

Dukes Avenue

London

N10 2PT

————————————

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

2 pareri la “O masa calda si un sfat pentru romanii strazii”

  1. voica Spune:

    felicitari si multumiri d-zeu sa le dea sanatatea tuturor celor ce le pasa si se ocupa de bietii romani ajunsi acolo si disperati o masa calda si o vorba buna pentru ei inseamna mult este k un balsam pe rana

  2. Iris Radulian: ”Faptul că trăiesc pe alte meleaguri nu mă îndepărtează de România…” | Eu, Românul! | London | Ziar Online | Diaspora romaneasca Spune:

    […] I.R.: Da, îmi amintesc de domnul din Constanța. Nu avem puterea de  a găsi un loc de muncă tuturor… Am vrea asta. Însă încercăm să oferim consiliere câtor mai multor români aflați în dificultate. […]

Spune-ti si tu parerea!