O meserie. Sute de pretenţii. Şi mii de lire

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 6 octombrie 2014

carpenter2

Există români care muncesc în Londra în locuri pe care unii şi-ar dori măcar să le vadă. Şi, nu! Nu vă imaginaţi că lucrează în domenii dichisite, cochete sau de top, ci chiar în construcţii. Însă au avut marele noroc să meşterească terase, apartamente şi case extrem de dichisite şi cochete. Ca să vă faceţi o idee, ultimul job al interlocutorului nostru a fost într-un bloc din inima Londrei, cu o privelişte care spune tot: Big Ben, London Eye, Tamisa, The Shard, Westminster Abbey. Şi care costă nu mai puţin de 30.000 de lire. Doar chiria! Pe o săptămână!

Iar când vine vorba de salariu, acesta este, bineînţeles, pe măsura priveliştii și a… chiriei, ne confirmă românul. Deci, iată că se poate!

 

Construcţii… de lux

C. R. este un român de 40 de ani din Iaşi. Este tâmplar de mai bine de două decenii. Ne povesteşte că a trăit printre rumeguş de când se ştie, pentru că bunicul, dar şi tatăl său au practicat aceeaşi meserie. Iubeşte mirosul lemnului şi ne spune că, în copilărie, singurele sale jucării erau câteva bucăţi de copac pe care le scobise în aşa fel încât să pară nişte maşinuţe. În România a lucrat la o fabrică de mobilă până în ziua în care şi-a dat seama că munca sa nu este destul de apreciată. Şi-a dat demisia şi a luat drumul străinătăţii. Aşa a ajuns la Londra în anul 2009 şi spune că de atunci paşii l-au purtat prin locuri în care îi era teamă şi să păşească.

————————————–

„Cine cunoaşte această meserie, cu siguranţă îmi va da dreptate. Nu este uşor. Munca aceasta este uneori chinuitoare. De exemplu, am stat într-o zi şapte ore în genunchi ca să pun parchet. În altă zi, am stat pe o scară cu gâtul în sus vreo patru ore ca să montez nişte lambriuri pe tavan. Dacă ai pretenţii să fii plătit bine, atunci şi pretenţiile celui pentru care lucrezi se ridică foarte sus. Lucrezi în lux, eşti plătit de lux, dar trebuie să dai lux.”

C.R., 40 de ani, lucrează în apartamente de lux

————————————–

„Ca orice român, am început să lucrez pe şantier. Dar nu am stat mai mult de trei luni de zile. Am fost întotdeauna încrezător în ceea ce ştiu să fac. Şi am fost mereu pretenţios. Încă sunt, poate de aceea am avut şansa să muncesc doar în locuri luxoase, deşi sunt tâmplar. Cred că în ţara aceasta este bine să fii pretenţios atunci când ştii meserie. Eu am refuzat şi joburi în care eram plătit cu 10-12 lire pe oră. Ştiam că pot mai mult. În 2009, directorul companiei pentru care lucram venise într-o vizită în site. Eu făceam atunci nişte trepte la recepţia unui bloc de apartamente. Atât de mult i-a plăcut directorului cum lucram, că a doua zi m-am trezit că managerul meu mă cheamă în birou… la o şedinţă. M-a întrebat dacă sunt de acord să fac o extensie a unei case şi o terasă din lemn. Ca un job privat, pentru că cel din site era aproape de final. Am acceptat. Am făcut extensia şi terasa, care au durat cam două luni de zile. După ce am terminat, am aflat, de fapt, că lucrasem în casa directorului ce venise în acea zi în vizită. De atunci, viaţa mea s-a schimbat. Pentru că omul acela m-a recomandat tuturor prietenilor săi. Unii aveau companii de construcţii, alţii erau oameni de afaceri. Am muncit în case în afara Londrei pe care le vedeam doar în filme. Conace imense cu verande din lemn, în puburi rustice şi vechi cu grinzi, cu şemineuri mari, în apartamentele unor arabi unde totul era placat cu aur, dar şi în magazine celebre cum este Harrods sau Selfridges”, povesteşte românul despre locurile în care a ajuns datorită meseriei sale, dar mai ales datorită ambiţiilor, pretenţiilor şi siguranţei în care a crezut.

————————————–

„Un apartament cum rar vezi chiar şi în reviste, darmite să te afli în el. Pe cât de spectaculos, pe atât de stresant. Trebuie să fii mereu cu ochii în patru să nu cumva să spargi ceva. Iar munca trebuie să fie impecabilă. Şi salariul este pe măsură. Eu, de exemplu, am fost plătit cu 25 de lire pe oră, celălalt băiat care ne ajuta şi care era handyman spunea că primeşte 18 lire pe oră, iar instalatorul îmi povestea că are colegi la companie care câştigă peste o mie de lire pe săptămână.”

C.R.

————————————–

 

Muncind cu ochii la Big Ben

Ultimul job pe care C.R. l-a terminat a fost şi cel mai spectaculos. Un apartament de lux din centrul Londrei de la geamurile căruia puteai privi tot ce are capitala Marii Britanii mai frumos: Big Ben, London Eye, Tamisa, The Shard şi Westminster Abbey. Numai chiria pe o săptămână se ridică la 30.000 de lire, ne povesteşte românul din Iaşi.

„Acolo am lucrat cu alţi doi români. Unul era handyman şi celălalt muncea ca şi instalator pentru o companie cunoscută din Londra, dar mai avea şi joburi private. Am avut de montat o cadă, o chiuvetă, multe oglinzi, parchet într-o porţiune din baie şi parchet pe terasă. Au mai fost locuri în care am lucrat și unde mi-a fost teamă şi să păşesc pentru că aveam impresia că oriunde pun piciorul pot sparge ceva. Totul era plin de cristale, oglinzi şi geamuri. Aşa s-a întâmplat şi aici. Totul, dar absolut totul, era din marmură şi peste tot, candelabrele, mânerele de la uşi, de la sertare erau din cristale, o parte din mobilierul din baie era doar din geam şi oglindă. Spectaculos! Baia avea trei pereţi din geam, de sus până jos. Cada rotundă din marmură gri era chiar aproape de fereastră. Cine face baie acolo se uită la Big Ben şi admiră Tamisa. Iar cabina de duş era cam cât este o cameră single, apa curgea în diferite feluri, avea telefon, plasmă şi un ecran cu camere de supraveghere. Te puteai uita la televizor, puteai să vorbeşti la telefon sau puteai să vezi cine sună la uşă şi chiar să deschizi uşa… în timp ce făceai duş. Iar pereţii erau acoperiţi cu piele de pisică de mare. Tot în baie erau un balansoar şi două fotolii. O baie cam cât şase-şapte băi normale… de-ale noastre”, glumeşte românul de 40 de ani.

————————————–

„Dacă ştii meserie, dacă eşti bun, perfecţionist şi ai pretenţii, poţi câştiga bani frumoşi în Londra. Eu am avut joburi foarte bine plătite. Peste 1.000 de lire pe săptămână. Acum muncesc în casa unui arab, îi instalez mobila de bucătărie şi îi voi construi un blat de lemn pe mijloc şi primesc 800 de lire pe săptămână. De curând, chiar m-am uitat pe gumtree şi am văzut multe joburi de carpenter (tâmplar) extrem de bine plătite.”

C.R.

————————————–

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!