O mie de cazuri noi de HIV/SIDA anual

Articol publicat in sectiunea Social pe data 27 martie 2015

Aproape o mie de cazuri noi cu HIV/SIDA sunt depistate în fiecare an, iar între 350 şi 400 de tineri renunţă la tratament din proprie iniţiativă, a declarat Mariana Mărdărescu, şef de clinică la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

„Avem aproape 7.500 de persoane cu HIV/SIDA care vin din anii anteriori. În medie, aveam, anual, între 720 şi 850 cazuri noi pe an. Acum am ajuns la aproape o mie de cazuri noi pe an la categoria de vârstă 25-30 de ani, iar cei mai mulţi sunt bărbaţi. 57% dintre pacienţi s-au infectat prin transmitere sexuală”, a explicat medicul Mariana Mărdărescu la o conferinţă recentă intitulată „Vrem să trăim”, o campanie care cere responsabilitate autorităţilor pentru pacienţii cu HIV.

Ea a mai spus că, din nefericire, foarte multe persoane renunţă la tratament din proprie iniţiativă, potrivit Mediafax.

„Din păcate, avem, în fiecare an, aproape 350-400 de bolnavi care renunţă la tratament din proprie iniţiativă, cel mai mare număr fiind înregistrat în 2012, când 650 de pacienţi nu şi-au mai luat medicaţia pentru că nu au vrut”, a mai spus Mărdărescu. Acest lucru creează probleme pentru că, dacă revin după o perioadă mai mare de timp, reluarea medicaţiei este mai scumpă, a explicat doctorul.

Totodată, medicul a ţinut să atragă atenţia că printre persoanele care renunţă la tratament din proprie iniţiativă sunt şi gravidele.

Ea a precizat că una dintre problemele grave cu care se confruntă pacienţii este oboseala terapeutică foarte accentuată care apare la populaţia tânără, care a sperat că se va vindeca şi constată că tratamentul este de lungă durată.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!