O nouă anchetă penală pentru Sarkozy

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 9 octombrie 2014

Parchetul Parisului a deschis o nouă anchetă penală, în care fostul președinte francez Nicolas Sarkozy este suspectat de „abuz de încredere”, „complicitate” și „tăinuire”. Noul dosar, al treilea care îl vizează pe Sarkozy, pornește tot de la campania electorală din 2012 a fostului președinte. Conform unei surse judiciare, sunt verificate mai multe plăți nejustificate făcute de UMP, partidul lui Sarkozy, în contul penalităților aplicate după invalidarea celor de campanie, informează Le Nouvel Observateur.

Conturile de campanie ale lui Sarkozy au fost invalidate în urma unei anchete deschise în luna iulie pentru depășirea cheltuielilor permise de lege (22.509.000 de euro). Sarkozy a fost amendat cu 400.000 de euro, dar banii nu au fost plătiți de el personal, așa cum prevede legea, ci de simpatizanții săi, în urma unui apel lansat pentru donații. Noua conducere a UMP a făcut plângere, nemulțumită de situație.

Aceasta este a treia anchetă legată de campania fostului președinte francez, după scandalul Bygmalion, în care societatea care s-a ocupat de organizarea mitingurilor a fost acuzată că a emis facturi false. În luna iulie 2013, Sarkozy a fost audiat timp de 15 ore de procurori, fostul președinte acuzând presiuni politice în dosar. Comentatorii de la Paris leagă această nouă anchetă de anunțul făcut luna trecută, conform căruia Nicolas Sarkozy revine pe scena politică, după înfrângerea suferită în fața lui Francois Hollande și dorește să preia conducerea UMP.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!