O nouă condamnare a comunismului

Articol publicat in sectiunea Social pe data 25 septembrie 2015

Propunerea legislativă privind condamnarea totalitarismului comunist, inițiată de senatorul independent Sorin Ilieșiu, a fost adoptată în plenul Senatului.

Proiectul de lege prevede elaborarea unui raport pentru condamnarea totalitarismului comunist și pentru memoria națională antitotalitară de către Academia Română, în termen de 150 de zile de la intrarea în vigoare a legii, informează Mediafax.

Versiunea sintetică a raportului ar urma să fie citită în plenul reunit al celor două Camere, la ședință fiind invitate să participe mai multe personalități din țară și din afara țării.

Propunerea legislativă mai prevede introducerea în manualele școlare de istorie a variantei sintetizate sau a rezumatului raportului.

De asemenea, potrivit inițiativei, raportul urmează să fie tradus în maghiară, engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă și chineză.

Muzeu al Totalitarismului Comunist

Totodată, proiectul de lege prevede înființarea unui Muzeu Național al Totalitarismului Comunist, în primul trimestru din 2016, cu sediul în București. Muzeul va fi deschis publicului în termen de nouă luni de la înființare.

Proiectul de lege presupune și construirea unui monument național al victimelor totalitarismului comunist în centrul intersecției din Piața Universității din București. Astfel, va fi ridicată o cruce din oțel inoxidabil de 20-25 de metri, cu o instalație de iluminare, care va funcționa continuu, și flancată de drapelul național. Monumentul va fi inaugurat în 2016.

Finanțarea raportului și a monumentului se face din fondul de rezervă al Guvernului și din fonduri ale Ministerului Culturii, potrivit proiectului de lege.

Senatul este prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.

În decembrie 2006, președintele de atunci, Traian Băsescu, a citit în fața Camerelor reunite ale Parlamentului un raport de condamnare a comunismului, elaborat de o comisie prezidențială specială, condusă de Vladimir Tismăneanu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!