O nouă contră SUA-Rusia pe scutul antirachetă

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 7 august 2014

Sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF), a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, respingând astfel o serie de acuzații ale Rusiei.

Rugat să comenteze acuzaţiile Rusiei, potrivit căreia staţionarea sistemului de apărare antirachetă Aegis în România ar încălca Tratatul forţelor nucleare intermediare, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că scutul de la Deveselu nu reprezintă o încălcare a INF.

„Nu este. Statele Unite îşi menţin angajamentul de a respecta acordurile de securitate semnate cu Rusia. Facem acest lucru pentru că este în interesul securităţii noastre naţionale să respectăm angajamentele luate pe scena internaţională. Putem face asta, asigurând, totodată, securitate pentru aliaţii noştri din Europa, şi vom continua în acest sens”, a precizat Earnest, într-o conferinţă de presă de la Casa Albă, potrivit Mediafax.

Întrebat de ce nu reprezintă o încălcare a Tratatului INF, purtătorul de cuvânt nu a oferit explicaţii, precizând în schimb că SUA iau „foarte în serios” tratatele internaţionale semnate. „De aceea luăm în serios şi faptul că partenerii noştri care semnează astfel de tratate nu îşi respectă angajamentele luate”, a spus Josh Earnest.

Statele Unite au acuzat, recent, Rusia că ar încălca Tratatul forţelor nucleare intermediare. În replică, Moscova a declarat că acuzaţiile sunt lipsite de fundament, subliniind că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia ar putea fi o încălcare directă a acestui tratat.

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Rusia este acuzată că a testat o rachetă cu raza de acţiune de circa 1.000 de kilometri, dar care, modificată, poate atinge distanţa de 2.000-3.000 de kilometri.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!