O noua escrocherie (scam)

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 16 noiembrie 2009

Infractorii au telefonat mai multor clienti, folosindu-se in acest scop de numele ministrului de justitie. Cei care au sunat au pretins ca fac acest lucru din partea ministerului si s-au oferit sa ajute in plangerile depuse impotriva bancilor sau in castigarea unor compensatii. Ministrul justitiei a declarat ca persoanele care primesc astfel de telefoane trebuie sa le reclame imediat autoritatilor.

Cum se manifesta un „scam”?

Persoanelor care „intra in joc” li se cer dea detaliile bancare de catre escroci pentru ca ca acestia sa „le poata puna clientilor returnarile de fonduri sau compensatiile in contul personal”.

Unele dintre ele sunt rugate chiar sa plateasca un comision considerat administrativ. De asemenea, li se mai poate cere sa realizeze un transfer bancar, de cele mai multe ori intr-un cont din afara tarii.

Abuz de incredere

Scam-erii pozeaza deliberat in persoane care provin din organizatii cu un grad mare de incredere pentru a strapunge sistemul de aparare al celor cu care discuta. Organizatiile ale caror nume au fost folosite de-a lungul incercarilor de a pacali lumea sunt, printre altele: Ministerul Justitiei, Office of Fair Trading, HM Revenue and Customs, alte departamente guvernamentale, firme autorizate de management al plangerilor, banci de renume.

Ministrul justitiei a declarat ca nu va suna vreodata pe cineva la telefon pentru a cere detaliile bancare ale acelei persoane. Cei care suna nu au nicio legatura cu ministerul si par a colecta date personale pentru a le folosi in scopuri infractionale. Ministrul a avertizat oamenii de necesitatea de a nu face cunoscute strainilor astfel de date.

Daca ati facut deja acest lucru, sunati de indata la banca pentru a vedea daca in numele dumneavoastra au fost facute tranzactii neautorizate.

Cum raportati un apel telefonic despre care banuiti ca este fals?

Daca nu sunteti sigur ca un apel telefonic nu vine de la cel care pretinde ca l-ar efectua, puteti gasi o lista a companiilor in numele carora au fost efectuate astfel de apeluri pe site-ul Ministerului Justitiei. Lista include si companiile care au fost desfiintate de curand.

Pentru a raporta o posibila tentativa de scam, puteti suna la Claims Management Helpline, tel. 0333 200 0110.

Pentru informatii suplimentare puteti accesa site-ul celor de la Claims Management Regulation, adica la www.claimsregulation.gov.uk.


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!