O nouă taxă de timbru

Articol publicat in sectiunea Social pe data 10 iulie 2016

Ministerul Mediului va propune, în toamnă, o nouă variantă de taxă de timbru, dar și o altă variantă privind restituirea taxei auto, un grup de lucru urmând să stabilească care va fi modalitatea de returnare a banilor, a declarat ministrul de resort, Cristiana Pașca-Palmer.

„Lucrăm la o nouă variantă de taxă de timbru, avem un grup de lucru și sper ca, până în toamnă, când reintrăm în activitatea intensă pe domeniul acesta, să venim cu o variantă care sper să fie mai echitabilă pentru toată lumea și inclusiv pentru principiul «poluatorul plătește», care este de fapt fundamentul unei astfel de taxe”, a spus ministrul, la Forumul Administrației Publice Locale, potrivit News.ro.

Întrebată ce se va întâmpla cu cei care ar fi urmat să primească înapoi această taxă, demnitarul a spus că se lucrează pentru identificarea unei modalități de a returnare a banilor.

„O să vedem. Așa cum am găsit o soluție pentru cei care, în trecut, pentru că același lucru s-a întâmplat, Curtea Europeană de Justiție a declarat că taxa este ilegală și până acum oamenii trebuiau să dea statul în judecată ca să își recupereze banii, anul acesta eu am introdus în mod special și am lucrat cu colegii, am făcut un ordin de ministru comun ca să dăm posibilitatea ca și pe cale administrativă să se recupereze acești bani de către cetățeni și vom vedea ce formulă vom avea în final, care să fie modalitatea de a returna banii”, a spus Cristina Pașca-Palmer.

Ea a adăugat că nu are o estimare privind suma care trebuie returnată, însă a precizat că trebuie multă atenție, pentru că aceste sume alimentează fondul de mediu din care sunt susținute financiar foarte multe programe noi.

În 13 iunie, Ministerul Mediului a informat că a luat act de Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 9 iunie 2016, cu referire la prevederile OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

„În fapt, conform deciziei, CJUE declară că nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru și autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în același stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă. Totodată, Curtea se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii”, preciza atunci Ministerul Mediului.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!