O nouă taxă: „Taxa pe beţie”

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, UK la bani mărunţi pe data 3 octombrie 2013

Drunk

Beţiile colective care fac ca în nopţile fiecărui sfârşit de săptămână trotuarele din marile oraşe britanice să se umple cu trupuri umane ce zac în stare de inconştienţă ar putea deveni excesiv de costisitoare.

Autorităţile din Marea Britanie se gândesc să introducă o taxă prin care să le descurajeze pe persoanele ce s-au obişnuit cu acest gen de comportament.

Toţi cei care s-au obişnuit să bea alcool „până cad” în timp ce-şi petrec serile de weekend în cluburi sau în renumitele puburi britanice vor fi luaţi în grijă de forţele de ordine contra cost, conform unei propuneri lansate recent chiar de reprezentanţii poliţiştilor. Noua măsură prevede ca persoanele aflate în stare avansată de ebrietate să fie adăpostite timp de mai multe ore în incinte special amenajate în acest sens, până când îşi revin. Ulterior, ele vor trebui, însă, să plătească costurile „tratamentului” de care au beneficiat.

 

Din iniţiativa poliţiştilor

Asociaţia Ofiţerilor Superiori de Poliţie din Marea Britanie (The Association of Chief Police Officers – ACPO) a lansat recent o nouă campanie de combatere a consumului excesiv de băuturi alcoolice în rândul populaţiei din regat pe fondul intensificării îngrijorătoare a acestui fenomen. Oamenii legii şi-au exprimat incapacitatea de a controla în mod eficient numărul extrem de mare de persoane care ajung în stare de inconştienţă în urma beţiei.

„Celulele din spaţiile de arest ale secţiilor de poliţie nu sunt cele mai potrivite pentru oamenii care consumă exagerat de mult alcool. Şi, pe de altă parte, nu cred că poliţiştii sunt cei care ar trebui să aibă responsabilitatea exclusivă în astfel de situaţii; pentru că aceste acţiuni de  intervenţie pentru protejarea celor care au băut prea mult costă bani şi ajung, în final, să fie finanţate direct de către contribuabilii oneşti”, a susţinut Adrian Lee, comandantul poliţiei din comitatul Northamptonshire, citat de BBC News în ediţia din 18 septembrie a publicaţiei.

„Ar fi mult mai bine dacă persoanele aflate în stare de ebrietate şi incapabile să-şi poarte singure de grijă ar fi transportate de echipajele de poliţie în incinte special amenajate, deţinute de nişte companii private. Oamenii ajunşi în această situaţie ar putea fi reţinuţi acolo până îşi recapătă controlul de sine. Apoi vor trebui să plătească o amendă fixă pentru comportament anti-social, dar şi o taxă consistentă pentru a acoperi cheltuielile firmei private care i-au găzduit. Punerea în aplicare a unor astfel de măsuri ar reduce semnificativ dispoziţia unora de a consuma băuturi alcoolice fără măsură”, a insistat comandantul de poliţie Adrian Lee.

 

Cu voia premierului Cameron

Propunerea lansată de ACPO pentru descurajarea consumului exagerat de băuturi alcoolice se bucură de susţinerea mai multor organisme care funcţionează în cadrul Poliţiei. Ea este percepută de către acestea ca o soluţie pentru diminuarea ratei infracţiunilor comise pe fondul excesului de alcool. În acelaşi timp, poliţiştii speră ca în acest fel să se reducă mult cheltuielile instituţiei pe care ei o reprezintă.

Şi premierul David Cameron s-a exprimat în favoarea unor centre specializate pentru adăpostirea persoanelor aflate în stare de ebrietate.

Surse din cadrul Poliţiei britanice au susţinut că, în prezent, instituţia suportă costuri cuprinse între 300 şi 400 de lire sterline pentru o persoană care ajunge să petreacă o noapte în arestul secţiilor de poliţie din cauza consumului de băuturi alcoolice. În schimb, aceasta va fi obligată ulterior să plătească o amendă în valoare de doar 80 de lire sterline, pentru comportament anti-social sau tulburarea liniştii publice.

Peste 31.000 de indivizi au fost obligaţi să achite o astfel de amendă în Marea Britanie pe parcursul anului trecut, conform publicaţiei The Telegraph.

De asemenea, statul britanic pierde anual 11 miliarde de lire sterline din cauza infracţiunilor comise sub influenţa băuturilor alcoolice. Din această sumă, 2,7 miliarde sunt suportate de către NHS, Sistemul Naţional de Sănătate britanic, conform aceleiaşi surse.

 

Centre private pentru… beţivi

Ideea existenţei unor centre specifice pentru adăpostirea temporară a persoanelor aflate în stare avansată de ebrietate nu este nouă. Poliţiştii britanici care au avansat propuneri în acest sens au avut ca model alte state din Europa sau SUA, unde  astfel de spaţii sunt funcţionale de mai multă vreme.

BBC a stat de vorbă cu Chuck Rose, un american care conduce un centru de acest fel, finanţat chiar de autorităţile publice locale, în California. Americanul a precizat că instituţia pe care o conduce reprezintă un ajutor „imens” pentru poliţişti.

„Poliţiştii vin la noi doar pentru a ne da în grijă o persoană aflată în stare de ebrietate. Toate formalităţile de predare-preluare nu durează mai mult de 5 minute. Apoi se pot întoarce în stradă, acolo unde le este locul şi unde trebuie să îşi desfăşoare activitatea. În caz contrar, dacă ar duce aceeaşi persoană în arestul poliţiei, ei ar trebui să parcurgă mai mulţi paşi birocratici, care ar putea dura şi o oră sau mai mult de atât”, a arătat Chuck Rose.

Mai mult de jumătate din infracţiunile grave comise cu violenţă în Marea Britanie sunt în strânsă legătură cu consumul de băuturi alcoolice, mai susţin reprezentanţii ACPO. Cazurile de violenţă domestică sau faptele incriminate ca abuzuri săvârşite asupra minorilor sunt, de asemenea, în mare parte generate pe fondul beţiei, conform aceleiaşi surse.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!