O parte din Bucovina, purtată la Londra

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Cultură, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 21 noiembrie 2015

Londra_Cristina Ghivnici

„Mă jucam cu flori uscate, cu bucăți din diferite materiale… Eram plină de energie și foarte inventivă. A fost minunat. Eu, tot timpul, am simțit nevoia să mă exprim într-un fel, să fac lucrurile într-un fel, să dau o anumită formă…”

Atrasă de culori, mereu creativă, pasionată de tot ce e frumos, curajoasă și plină de energie, Cristina Ghivnici, o tânără româncă născută în urmă cu 31 de ani de ani în inima Bucovinei, își lasă amprenta ușor, dar sigur, pe scena designului vestimentar.

Creațiile sale ce conțin motive florale tipic bucovinene au atras multe priviri, multe aprecieri, dar și multe aplauze de-a lungul prezentărilor la care Cristina a participat în capitala britanică. După ce a lansat prima colecție, a fost invitată de către London Ethnic să facă parte din grupul de designeri pe care îi reprezintă. Apoi au urmat și alte prezentări: lansarea colecției toamnă/iarnă care a avut loc la Kesington Roof Gardens, anul trecut, dar și participarea la evenimentul „Art&Fashion” organizat de către Industry of Beauty, care a avut loc în Canary Wharf, la începutul acestui an. În curând, urmează și o nouă colecție, ne mărturisește tânăra creatoare.

Citiți un interviu plin de culoare, tradiție și pasiune… și încărcat cu multe flori!

 

Diaspora Românească: Spune-ne câteva cuvinte despre tine… câți ani ai, de unde ești din România, când ai venit în Anglia și care a fost motivul pentru care ai ales Marea Britanie.

Cristina Ghivnici: Sunt născută într-o comună din județul Suceava, în inima Bucovinei, în 1984. Acolo mi-am petrecut anii până la terminarea liceului. Imediat după, am plecat în Polonia, unde am fost acceptată să studiez. Pe linie maternă sunt de etnie poloneză, așa explicându-se decizia de a pleca la studii în această țară. Acesta a fost, de fapt, și unul dintre criteriile impuse. A urmat apoi un concurs de dosare finalizat cu succes și plecarea din țară. 

De aici a început aventura mea prin lume. Aici am început să mă dezvolt ca om, ca personalitate, ca educație. Aici am întâmpinat primele mari încercări ale vieți, fiind departe de tot ce îmi era apropiat până atunci.

În 2009 am absolvit facultatea de stat Adam Mickiewicz din Poznan, cu un titlu de master în studii europene, profil din cadrul facultății de drept. La scurt timp după absolvire, am vizitat pentru prima dată Londra, care mi-a plăcut foarte mult și unde am văzut multe posibilități de dezvoltare, pe toate planurile. Încurajată fiind de mătușa și verișoara mea, stabilite aici, am decis să încerc. Am fost atrasă de mirajul Londrei ca metropolă, de ceea ce are de oferit cultural, artistic și financiar, de imensa diversitate care poate fi experimentată doar într-un oraș atât de mare și important precum Londra.

 

D.R.: Cum a fost începutul tău aici? A fost ușor să îți găsești un job, te-ai acomodat greu/ușor, cu ce ți-a fost greu să te obișnuiești?

C.G.: Începuturile sunt mereu frumoase, dar și dificile… Deși asta se întâmpla în 2010, când cetățenii români încă nu aveau drept de muncă legal, mi-am găsit un job relativ ușor, exact la o lună după sosirea în Londra și de aici a urmat acomodarea. Nu cred că mi-a fost greu să mă acomodez cu nimic. Nici măcar cu vremea. Supraviețuisem deja șapte ani departe de casă și terminasem o facultate. Când există multă energie, pozitivism, planuri de viitor, vise și altele asemenea, totul devine mai ușor. 

 

D.R.: Cum și când a pornit pasiunea ta pentru design vestimentar?

C.G.: Cu siguranță încă din copilărie. De mică am fost extrem de atrasă de tot ceea ce ține de culoare și textură, dând, de asemenea, dovadă de imaginație și creativitate. Așa erau vremurile… Copiii născuți la țară se jucau adesea pe afară, cu ce se găsea și deveneau extrem de creativi. Abia la maturitate am înțeles cât am fost de norocoasă să mă nasc la țară, într-o lume plină de culoare și forme, departe de jocurile video.

Mă jucam cu flori uscate, cu bucăți din diferite materiale… Eram plină de energie și foarte inventivă. A fost minunat. Eu tot timpul am simțit nevoia să mă exprim într-un fel, să fac lucrurile într-un fel, să dau o anumită formă…

 

D.R.: Spune-ne câteva lucruri despre creațiile pe care le realizezi (care a fost începutul acestei povești cu flori din Bucovina).

Londra_Cristina Ghivnici1C.G.: De la bun început, adică un pic mai mult de un an, am știut că vreau să le ofer un caracter unic prin folosirea motivelor florale tipic bucovinene. Mi-am dorit să îmbin tradiționalul cu trăsături moderne, să arăt că poate ieși ceva de efect și contemporan. Prin această reîntoarcere la motivele florale tipic bucovinene, mi-am dorit să aduc un fel de omagiu zonei din care provin, pe care o îndrăgesc enorm și de care îmi este adesea dor. Încerc să creez ținute cu un design creativ, implementând motivele florale, dar, în același timp, urmărind tendințele actuale europene. Mă adresez persoanelor pline de viață și iubitoare de culoare, care doresc să se simtă confortabil, dar, în același timp, vor să fie puțin îndrăznețe. Piesele sunt ideale pentru cele care adoră stilul feminin, dar care nu se tem să iasă din tiparul banalității, combinându-l cu elemente de influență masculină sau chiar sport. 

 

D.R.: Cât timp petreci pentru realizarea unei rochițe și în ce constă realizarea acesteia? 

C.G.: Cea mai importantă este ideea, viziunea… Urmează o schiță sau câteva notițe rapide, depinde unde mă aflu. Înainte de a apela la una din cele două croitorese cu care colaborez, urmează decizii legate de tipul de material sau de combinații de culoare. Este foarte greu să estimez cât durează, depinde de la caz la caz și de factori precum complexitatea modelului. Și nu mă pot pronunța legat de timpul pentru cusut. Dar evident, este un proces anevoios, fiind totul lucrat de mână. Trebuie multă răbdare și dăruire. Care se reflectează în prețul acestui serviciu și evident în prețul, dar și calitatea și caracterul de unicitate al produsului final. 

 


D.R.: Ai avut și câteva prezentări… cum a fost?

C.G.: Pe scurt, frumos! Le-am considerat pe fiecare dintre ele în parte ca pe o provocare. În spatele unei prezentări cât de mici există multe ore de muncă, planuri, schițe, telefoane nenumărate la modele, make-up artist sau organizatori… Se întâmpină greutăți, apar necesități de schimbări pe ultima sută de metri, toate astea fac parte din experiență. Lăsând toate aceste aspecte la o parte, satisfacția este, evident, pe măsură. 

 

D.R.: Cum a fost primit acest proiect în comunitatea românească? Ce au spus româncele care au îmbrăcat haine create de tine?

C.G.: Când e vorba de oameni și părerile lor despre orice nu se poate generaliza. Am întâlnit tot felul de opinii și nici nu mă așteptam la altceva. Au fost, însă, foarte multe reacții și păreri extrem de pozitive și cuvinte de laudă de la persoane care au apreciat ceea ce am început să fac și au văzut unicitate și frumos în creațiile mele. Care au apreciat și susținut ideea de a crea vestimentație de inspirație etnică, care au văzut valoare în spatele acestei idei de a perpetua o parte din tradiție. 

 

 D.R.: Cum pot intra cei interesați în posesia unei rochii? Se pot face comenzi? Cum? Și care sunt prețurile? 

C.G.:Londra_Cristina Ghivnici2 Am vândut din primele două colecții prin intermediul unei platforme de vânzare pe internet, la show-uri sau așa-numitele „pop-ups”, la care am luat parte în diferite locații. În momentul de față, lucrez la pagina personală www și comenzi se pot face doar contactându-mă direct. Prețurile nu sunt comparabile cu hainele produse în serie, dar în același timp, accesibile, ținând cont de faptul că sunt lucrate manual și calitative. În plus, eu cred că au o amprentă de unicitate și asta le dă valoare, dar rămâne la latitudinea fiecăruia de a aprecia. 

 

 

D.R.: Lucrezi la noi modele, poate o nouă colecție… cum va fi?

C.G.: Eu mereu lucrez la noi modele. Cu siguranță și o nouă colecție, foarte curând. Va fi evident purtătoare de elemente florale și cu note artistice. Mă voi adresa în continuare femeilor care vor să îmbrace ținute cu adevărat feminine, dar nu banale. Care vor să arate puțin diferit, care au curaj să experimenteze și vor să aducă puțină culoare în garderobă. 

 

D.R.: Ce planuri de viitor ai? Ce îți dorești și unde își dorești să ajungi în următorii ani?

C.G.: Planul este pe cât de simplu, pe atât de complicat și neprevăzut. Ceea ce știu este că îmi doresc să continui pe acest drum început din pasiune, cu multă determinare și perseverență. Vreau să cred în visul meu de a deveni un designer împlinit, ceea ce ar însemna să am un atelier personal și să pot lucra doar la dezvoltarea brand-ului meu. Vreau să dau în continuare forme și culori noi pasiunii mele, să îmbrac din ce în ce mai multe femei care se vor simți minunat în creații Cristina Ghivnici Womenswear și care vor bucura ochiul și vor spune o poveste.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “O parte din Bucovina, purtată la Londra”

  1. Ghivnici Getta Paula Spune:

    Bravo,bravo!Ne mandrim cu o bucovineanca,frumoasa ,ambitioasa,si creatoare de moda traditionala.
    Sa ai parte de impliniri,si fericire!
    Cu tot respectul Paula Ghivnici.

Spune-ti si tu parerea!